Bulls, bears en de smeltende economie

Vandaag wordt het nieuws interessant en opeens niet meer eentonig.
De ADP cijfers in de VS zijn nog slechter dan verwacht. GE zakt naar de $ 6 en een aantal analisten schrijft dat er geld bijmoet, voor GE Capital.
Maar Leuthold en Fleckenstein worden bullish. Montier komt met een lijstje Graham aandelen.
Wat betekent dit ?

Het slechte nieuws gaat gewoon door. Dat zal nog wel een tijd aanhouden want slecht nieuws zorgt voor meer slecht nieuws.
Relfexiviteit, dierbaar aan Soros, is het idee dat de ene kracht de andere uitlokt. Heel veel slecht nieuws leidt dan ook vaak tot een rally, op het moment dat iedereen het erover eens is dat er alleen nog maar slecht nieuws aan kan komen.
Want er moeten verkopers zijn en als die allemaal verkocht hebben dan kan je op het minste geringste goede nieuws naar boven.

Misschien is dit wel zo’n moment. Loef volgers op deze site weten dat onze TA vriend de laatste tijd weer goed zit. Dit is een TA markt, het gaat om sentiment meer dan om fundamenten.

Loef zegt dat we niet ver meer van de bodem zitten.
Leuthold is een meneer die ik in 1994 heb leren kennen. Steve Leuthold is één van de meest erudiete markthistorici in de VS. Hij heeft een bear fonds, dat het Grizzly Fund heet. Vorig jaar ging dat fonds 74% omhoog en dit jaar ook nog eens 26%, zo bericht Bloomberg.
Bill Fleckenstein is ook een soort perma bear, heeft ook een bearfonds en komt met een zelfde soort verhaal.

Montier pakt het anders aan. Hij doet wat we ook aan het doen zijn voor de komende aflevering van De Kapitalist, zie hiervoor
/pagina/weblog/view/9733.

Montier heeft een nieuwe uitdraai van Graham aandelen gemaakt en die uitdraai is nu erg groot. Niet helemaal zo lang als in november, maar wel indrukwekkend.

Beleggers vergeten soms dat het slecht kan gaan met een economie en goed met de aandelenmarkt. Het meest spectaculaire voorbeeld waar ik al jaren in mijn columns over zeur is natuurlijk Zimbabwe.
Daar steeg de markt onder wanbestuur en hyperinflatie.

Loef voorziet een daling naar AEX 190 en dan een harde rally.
Leuthold voorziet ook een flinke stijging en koopt internationale aandelen, China, Taiwan, Korea en de VS.
Montier is een ander verhaal. Het hele idee achter Graham portefeuilles is dat je het hele verhaal rustig weg kunt leggen en dat het wel goed komt, dankzij de Margin of Safety van Graham.

Als de wereld niet vergaat is dat de beste oplossing.
Vergaat de wereld wel, dan hebben wij onze Grote Gids Rik Schmull. Veel eten in blik, een huis op het platteland met moestuin, goud in een goed beschermde kluis, een geweer, liefst twee, voldoende ammunitie (nu al schaars in de VS) en, uiteraard, een bijbel.

Pas dus even op met shorts, zeker als er nog even een tik naar beneden volgt.
Zonder nieuwe golf verkopers kan een effectenmarkt niet naar beneden.
Een economie heeft daar minder moeite mee, want afwezigheid van kopers is genoeg om daar de zaak in de min te houden.

nvt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: