Dollars drukken, goud geloven

Niet de sluiting van gisteren was opmerkelijk maar de intraday handel. De sluiting was niet meer dan op een andere positieve dag, maar goud was opmerkelijk. Net iets omhoog op slot, nu $ 932, maar intraday naar de $880, waar steun lag, door de steun van $890 en dat met een rotgang. Om vervolgens van $ 880 naar $940 te gaan.

De goudmarkt zoekt richting. Pas boven de $ 950 worden we technisch weer positief. Fundamenteel is het wat teleurstellend. Engeland doet aan Quantitative Easing. Zwitserland heeft geluiden laten horen en de Fed begon gisteren en toch trekt goud niet echt aan. Je zou kunnen zeggen dat dat al eerder gebeurde toen we door de $1000 gingen.

[grafiek] klik om te vergroten

Naar mijn gevoel is alles dat je tot de dag van vandaag over goud zou kunnen zeggen al gezegd. De reden is dat goud, in tegenstelling tot IBM, Exxon of Unilever gelovigen heeft.

Dat gebeurt niet zo vaak maar bij aandelen zie dat soms ook, denk aan Apple, RIM de Blackberrymakers en, excusez du peu, Antonov. Dat zijn van die aandelen waar je de wind van voren krijgt als je er iets negatiefs over zegt.
Zo moet je nooit aan Antonov getrouwen laten weten waar je kinderen naar school gaan en of je een hond hebt. Sommige zaken in onze open samenleving zijn gewoon taboe.

Terug naar goud. Waarom is alles al gezegd ? Omdat de gelovigen hun gebeden en geboden steeds herhalen, althans, zo komt het bij me over. Niet dat ik een ketter ben, kijk naar de PolderPortefeuille, daar zit goud rijkelijk in en ik heb het zelf ook.
Maar voor gelovigen is het nooit rijkelijk genoeg.
Op een dag waren Vermeulen en ik aan de dis genodigd door een Hogepriester in goud en een gelovige.
De gelovige vroeg ons of wij ook, net zoals hij bedoelde hij, 100% van ons vermogen in goud exploratiebedrijven hadden gestopt. Nee, dat hadden we niet. Teleurstelling alom.
Hij wendde zich tot de Hogepriester die uitlegde, met lichaamstaal want het werd niet zo uitgesproken, dat Vermeulen en ik niet kerkelijk waren.
Dit incident was zo mooi en speelde die avond zo prachtig uit dat we het nooit zo hadden kunnen verzinnen. Ik beloof u het hele verhaal, met de 39 CD’s over het hiernamaals die ook over de tafel gingen, nog eens op te schrijven. Maar u begrijpt het punt dat ik hier wil maken.

Goud is, en dat is een objectief feit, uniek in de zin dat het de jongste klasse activa is in ons universum want de goudprijs is pas sinds 1971 vrij. Maar goud is ook de oudste klasse activa, als we het andere geslacht even buiten beschouwing laten want die hebben ook een claim die daarop lijkt en we willen geen ruzie hier.

Gerard Minack van Morgan Stanley stelt dan ook dat je de mean reversion van goud anders moet zien dan van andere activa, want tot 1971 was de prijs van aandelen in feite uitgedrukt in goud, goud was immers constant.
Goud heeft ook een belangrijker punt aan de orde dan andere activa, zeker gezien de bijzonder kleine omvang van de goudmarkt. Goud is de hedge tegen fiat geld. Geld waar je maar in moet geloven.
En over geloof zijn we positief – nogmaals vooral geen ruzie en zeker niet in Nederland waar je gelovig kunt zijn en toch steeds ruzie kunt hebben met andere gelovigen over details van de beoefening of interpretatie. Alleen, wij zijn trouw aan onze prachtige Grondwet. Geloven doen we dus in de kerk.
Niet op de beurs.

Zoals dat altijd gaat, is het leven van gelovigen eenvoudiger dan van sceptici. Bij Inveztor behoren we tot de laatste groep. Sceptici. Goed, Schmull is een fervente aanhanger van goud maar hij baseert dat op rationele gronden en weet er meer van dan wie ook in dit land. Al is het maar omdat hij er al langer mee bezig is dan andere mensen die ik ken.

Het unieke van goud is dus enerzijds de geschiedenis als monetair alternatief dat je om je nek kunt hangen, maar ook, puur economisch gezien is er iets unieks.

In de chart hieronder, die teruggaat tot de XIXe eeuw, zien we hoe goud zich verhoudt tot koper. Koper is een substituut voor inflatie. En voor deflatie. Dat is niet uniek, dat is juist normaal.
Als we inflatie krijgen gaat koper omhoog, deflateren we, dan gaat koper omlaag en dat is wat we nu meemaken.

outlookcopper19_03_09

De meeste goudgelovigen zijn, net zoals in het Nederlandse Kerkelijke landschap zoals ik dat als volledige buitenstaander meemaak, één richting toegedaan. Die richting is inflatie.

Maar in tijden van deflatie doet goud het eigenlijk beter.
Dat betekent dat goud een unieke hedge is. Zoals iedere hedge, is het maar de vraag of je er iets mee gaat verdienen.
Die kans vergroot je door aan allebei de kanten mee te spelen en dus sceptisch te zijn.
Slaagt de overheid erin om de economie weer aan te wakkeren door als gekken geld bij te drukken dan krijgen we inflatie en kan goud stijgen.

Mislukt dit, dan krijgen we deflatie en ook dan kan goud het goed doen, wie weet zelfs beter. Want vergeet niet, de overheid gaat het wel proberen, die stimulans, dat is precies waar we nu midden in zitten.
Maar als het lukt dan heeft goud een kans en als het niet lukt ook.
Uniek dus. En daar is weinig geloof voor nodig.

Disclaimer Kraland: long goud en goudaandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: