General Motors mogelijk in Nederlandse handen

General Motors kan in Nederlandse handen komen. Drie Nederlandse partijen bestuderen de mogelijkheid van een bod. Recalcico, één van deze partijen, geeft als enige graag commentaar bij monde van bestuurder Frans Faas.

Volgens Faas is het een synergie spel dat opgezet kan worden door tegelijkertijd de zeggenschap bij Cadillac-en Hummerdealer Kroymans te verwerven. "Kroymans heeft miljoenen geïnvesteerd in hun Europese dealernetwerk" aldus Faas. Daar ligt een opportunity maar de Cadillacs werden veel te duur gepositioneerd. Hetzelfde geldt voor de VS. Iedereen weet wie daar in Cadillacs rijdt. Maar de directie van GM is kleurenblind, ze hebben nooit willen inzien aan wie ze die auto’s moeten verkopen. Wij gaan daar wat aan doen met ons nieuwe reclamebureau. "
Bij een bezoek aan de Recalcicoburelen, evenals de Inveztor newsroom gevestigd in het FD gebouw aan het Prins Bernardplein, demonstreerde Faas de hip-hop jingle: "I’m proud, I’m black, I’m Cadillac". Het origineel wordt onder exclusief contract gebracht door Snoop Dogg.
Faas is dolenthousiast en zijn plan heeft in autokringen grote bijval gevonden. Victor Muller is als marketing adviseur bij Recalcico betrokken. Het idee om Cadillac in één kleur te brengen is van hem: "Zwart natuurlijk, net zoals Henry Ford, maar nu ook met zwarte ramen en als optie gepantserde deuren, in de Drive By speciale editie".

Volgens Muller wordt de Hummer de echte knaller. De operatie lijkt goed voorbereid. Een medewerker, aangetrokken uit het treasury team van Porsche, heeft eind vorig jaar en aan het begin van dit jaar een aantal olietermijncontracten afgesloten. "Wij kunnen onze Hummers en Cadillacs verkopen met tien jaar benzinegarantie op $2 per gallon", aldus Muller. "Alleen al om die reden weten we dat we auto’s gaan verkopen."
Via optiecontracten kunnen we dit ook aanbieden aan kopers van Chevrolets, Buicks en Corvettes."
Over Spyker wil Muller niets kwijt. In de sector wordt gesproken over een samenwerkingsverband met de Corvette divisie. Financiering voor het project zou gearrangeerd zijn via een Soeverein Fonds uit de Golf.

Geheel anders is de aanpak van Peter Paul de Vries, die erg terughoudend reageerde op ons telefoontje. "Ik vind het vervelend dat dit soort zaken uitlekt, aldus De Vries, die alleen wilde reageren op conditie dat de naam van zijn bedrijf niet genoemd zou worden. "Wij zijn beursgenoteerd en willen graag serieus overkomen".
Uit de achtergrond informatie begrepen wij dat de interesse van De Vries gewekt is door de koersdaling van GM. GM is nu minder dan € 1 miljard waard op de beurs. "GM is nu gewoon een smallcap geworden, zeker naar internationale maatstaven, en wij kijken naar smallcaps met mogelijkheden tot creatie van waarde.",aldus De Vries. "GM komt maar één keer te koop".

Het plan, zo horen wij uit bankkringen, behelst in de eerste fase een faillissement waardoor de pensioenverplichtingen die zo zwaar op het bedrijf runnen kunnen komen te vervallen. Ook in de schuld zal hard worden gesneden. Schattingen van een 80% haircut doen de ronde.
Kijk hier voor meer informatie over het faillissement van GM.

Het plan van De Vries is gebaseerd op een som der delen aanpak en bevat ook elementen van het Recalcico plan.
Zo zou de merknaam Cadillac verkocht worden aan het Soevereine Fonds van Abu Dhabi voor $ 150 miljoen plus een injectie van $ 100 miljoen in de nieuwe firma, die niet General Motors zal heten. Die naam is eveneens verkocht aan een Nigeriaanse ondernemer voor $ 50 miljoen.
"Wij gaan alleen royalties en success fees incasseren" zegt De Vries. Chevrolet zal voortaan gebouwd worden in Roemenië, met een speciaal laagdrempelig model, de Chevrolet Slogan. Een model met gasmotor wordt geassembleerd voor verkoop in Rusland. De bouwer is nog geheim, maar volgens geruchten gaat het om een Franse autobedrijf. De Vries heeft veel relaties in Frankrijk, en men denkt aan Peugeot Citroën.

ABN directeur Gerrit Zalm toont zich in besloten kring een groot voorstander van de aanpak van De Vries.
Het gerucht gaat dat ABN een exclusieve financieringsdeal aangeboden heeft met inbegrip van de autofinancieringscomponent.
De Amerikaanse markt voor subprime autofinanciering is de grootste ter wereld en de marges daar zijn nog steeds erg goed.

De koers van Peugeot daalde vandaag licht op dit nieuws.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: