De hierna volgende column betreft een artikel uit de Nieuwsbrief Hedge Funds van Inveztor.
Kanselier Angela Merkel toonde zich zeer tevreden met het besluit van de G20 om hedge funds strenger te reguleren.
In de aanloop naar de G20 had President Sarkozy zich al opmerkelijk opgesteld door te dreigen weg te lopen als er geen ferme besluiten zouden worden genomen.
Michelle Obama zorgde voor opschudding door haar arm om Koningin Elizabeth te slaan.
Premier Berlusconi was veel te luidruchtig en Koningin Elizabeth was not amused.
En Prins Philip maakte, traditie telt natuurlijk in hofkringen, een gaffe door tegen President Obama op te merken hoe alle politieke vergaderingen hetzelfde zijn.
Gelukkig werd er een bedrag ter beschikking van het IMF gesteld en zo kon President Sarkozy blijven.
Rest het geluk van Kanselier Merkel.
De reden waarom ze zo op die hedge funds is gespitst ligt aan de publieke opinie in Duitsland. Die wil sprinkhanen, zoals hedge funds daar heten, vertrapt zien.
Goed. Vertrap ze. Dan gaan ze naar het buitenland.
Nu zijn er mensen die zeggen dat Duitsland, met haar onderons praktijken die hedge funds juist nodig heeft. Dat wordt bij ons ook wel eens gezegd.
Als managers uit angst voor activisme, want daar gaat het om, meer in het belang van de aandeelhouder werken, dan zijn we daar als aandeelhouders niet tegen. We zullen maar in het midden laten wat het xenofobische element hier is. Laat maar.
Wanneer bij ons de VEB een bedrijf aanpakt mag dat, al heeft het management dat liever niet. Maar de VEB komt uit dezelfde kringen en ging naar dezelfde universiteiten als de managers van onze bedrijven.
Buitenlandse hedge funds worden wat minder enthousiast te woord gestaan en over hun afkeer van lunches met glaasjes melk hebben we het dan nog niet eens. Zo werkt het in Duitsland ook, maar dan erger.
Heeft Duitsland nou schade ondervonden ? Dat is niet bewezen. In dezelfde week kwam Porsche met een winst naar buiten van € 6 miljard, behaald met het corneren van de markt in Volkswagen aandelen.
Nu hebben wij, full disclosure, ook even vastgezeten in die trade, maar we zijn er ook weer netjes uitgekomen en schrijven dit zonder enige rancune. Wel met veel verbazing. Want hier wordt met twee heel verschillende maten gemeten.
Een algemeen geldend principe voor beurssupervisie is dat spelers de markt niet mogen manipuleren. De Bafin, de Duitse beurswaakhond had wel door dat Porsche dat had gedaan, maar, zo lieten ze zelf in een communiqué weten, ze vonden niet het politieke draagvlak om hier iets aan te doen.
U leest het goed, die verklaring is echt ongelooflijk. Duitsland is qua regelgeving een worstenrepubliek.
Maar wees dan consequent. Laat het dan een jungle worden voor iedereen, dan weten we waar we aan toe zijn.
Ga niet zeuren over hedge funds.
Buitenlandse hedge funds, want in Duitsland zijn er niet zoveel.
Het juiste principe van hedge fund regulering is dat hedge funds die zich richten op vermogende en professionele beleggers best door de markt gereguleerd kunnen worden. Dat worden ze voor een deel al wanneer ze, buiten Duitsland, deelnemen aan gereguleerde markten. Waar het hier aan schort is dat de definitie voor vermogende particulieren in Europa verkeerd gesteld is. Een bedrag van € 50.000 is volstrekt onvoldoende, dat wil niet zeggen dat je vermogend bent en zelf kunt oordelen. Het betekent alleen dat je het equivalent van een auto in een hedge fund kunt stoppen.
In Zwitserland, dat vermaledijde, schandalige bakermatterhorntje van het bankgeheim, is net een nieuwe bepaling van kracht geworden en die gaat uit van CH 2 miljoen belegd vermogen. Now we’e talking.
Maar onze arme AFM, die dit allang doorheeft, staat machteloos. De bepaling komt uit Brussel.
Ander punt is dat hedge funds, net zoals dat heikele punt van het bankgeheim, weinig te maken hebben met de huidige crisis. Die punten worden er alleen bijgesleept door politici die hier hun kans vrij zien om te scoren. Uiteindelijk is dat hun vak. Zoals Kinky Friedman, onze favoriete kandidaat voor het gouverneurschap van Texas zei, "You can lead a politician to water, but you can’t make him think."
Wat wel verstandig is, is om ieder instituut dat een risico inhoudt, te reguleren. Dus als het er uitziet als een bank, ruikt als een bank en ademt als een bank, reguleer het dan als een bank.
Dat geldt alleen voor de grote hedge funds. Dat zijn er niet veel maar het is wel een groot percentage van de belegde vermogens in de sector. De tien grootste Amerikaanse hedge fund firma’s zijn al goed voor $ 250 miljard onder beheer, zo lazen we op Bloomberg. De 20/80 regel van Pareto gaat dus ook hier op.
Voor de rest zijn we het eens met de prachtige vergelijking van econoom Martin Wolf: die belastingparadijzen en het gedoe rond de hedge funds doet denken aan radaronderzoek op de Titanic.
Michael Kraland
Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.