Long Sprott en short pump & dump goud

In het verhaal van The Plunger hieronder op deze pagina kunt u lezen wat onze enige goud short is, TRE, een namaak Royalty Trust zonder royalties, een exploratiebedrijf zonder goud maar een marktkapitalisatie van $ 300 miljoen.

Pump en dump praktijk houdt het aandeel overeind maar pas op, de pump & dumper is een beroemde goud goeroe, Jim Sinclair. En het aandeel gaat niet zomaar naar beneden omdat we er een stukje aan wijden. Sinclair heeft volgelingen en een eerder stuk in Barron’s over dit aandeel was niet voldoende om de zeepbel te laten leeglopen.
En omdat het aandeel in een goud index zit zijn er mensen die het onbewust kopen en stijgt het mee met de index.
Maar fundamenteel is zelfs enig exploratiesucces onvoldoende om meer dan een paar miljoen aan royalties te ontvangen en een kapitalisatie van € 300 miljoen is belachelijk.
Raar dat dit zomaar kan.
Sinclair speelt een spelletje waar hij aangeeft waneer hij aandelen koopt via private placements maar niet aangeeft wanneer hij zijn free trading stukken weer dumpt.

Aan de andere kant van het spectrum wil ik het even hebben over een omissie in de PolderPortefeuille. Lezers van De Kapitalist kregen al een paar weken geleden het verhaal te lezen dat u nu hiernaast ziet staan.

Eric Sprott en zijn team van vermaarde grondstoffen beleggers hebben een soort closed end fonds dat Sprott Resource Corp heet (SCP). Toen we het fonds op het spoor kwamen handelde het voor cash. Die cash was ongeveer $2,50 per aandeel. De goudportefeuille van 80 à 90 cent kregen we er gratis bij.
Nu gaat er weer wat cash de deur uit voor een nieuw landbouw project, maar het blijft een mooie value situatie.

Door een misverstand onderling vergat Inveztor het aandeel in de PolderPortefeuille op te nemen op $ 2,49. Nu staat het $ 2,95. Lezers van De Kapitalist hebben er hun voordeel mee kunnen doen. We nemen het aandeel nu met wat vertraging toch nog op, op de huidige koers van $ 2,95 kopen we er 6000.
We denken dat dit een conservatievere manier is om het riskante resource spel te spelen dan via deelname in andere individuele situaties.
U krijgt de reputatie van het Sprott team er bij geleverd. Het aandeel steeg gisteren 5% en we kopen het dus hoog in. Het doet me altijd verdriet wanneer ik op de fora negatieve comentaren zie over hoe we deze portefeuille bijhouden.
We gaven aan dat we dividenden gaan meetellen en dat wordt dan beschreven als een wanhopige poging om onze score wat op te krikken.
We krikken niets op en zijn niet wanhopig. Met 17,7% als laatste meting en met slechts 40% belegd zijn we nog niet wanhopig, het valt mee.
En die dividend aandelen, zoals de Aegon prefs die ruim $1,80 betalen voor een aandeel van rond de $13-$14 bij aankoop van $8 lijkt me dat niet unfair, om het maar zachtjes te zeggen. Idem voor Vallourec met € 6 dividend voor een aandeel van aankoop € 75.

Gisteren hadden we een succesje met Rockgate. Het was verbazend te zien hoeveel negatief commentaar er toch nog loskwam.
En dit ondanks de echt uitstekende analyse van Peter Vermeulen.

Het zal wel aan ons liggen.
Na een slecht 2008 loopt alles weer zoals we graag hebben dat het loopt.
Abonnees van De Kapitalist hebben meer dan 40 afleveringen ontvangen tegen tien maandelijkse edities die we toezeggen. De inhoud is goed winstgevend en wie meer risico nam dan wij en geen cash heeft aangehouden komt uit op een score die, mechanisch 2,5 keer die 17,7% van de PolderPortefeuille is.
Dat zou dan theoretisch 44% zijn voor een volbelegde portefeuille.

We proberen ons niet te laten afleiden door de negativiteit en gaan gewoon door. We bouwen bij Inveztor wat niet rendabele diensten af en besteden onze tijd aan analyse en trading.
Hopelijk helpen sommigen van u ons met het nemen van een abonnement op De Kapitalist.
De kosten van uw abonnement hebt u er dit jaar weer heel snel uit.

De Value avond van de 26e is een leuk moment om te beginnen. U krijgt gratis toegang en we hebben een origineel cadeau bedacht, een facsimile van een moeilijk vindbaar Value boek, voor onze nieuwe abonnees.
En er komt nog een andere verrassing, een levende.

We hebben allerlei reacties gehad van lezers die, nadat we gestopt waren met de publicatie van Nieuwe Dag en de Hedge Fund Nieuwsbrief, ons lieten weten dat ze graag iets wilden bijdragen.
Een PayPal knop op Inveztor is in de maak.

Waarde lezers, het kost ons geld en tijd om Inveztor te maken.
We weten van veel directe reacties dat we een trouwe schare fans hebben en daar zijn we dankbaar voor. We zien in de cijfers dat de aandacht groeit.
De advertentiebaten verdwijnen in de huidige markt en we hebben besloten geen tijd meer te besteden aan het achternalopen van adverteerders, daar stoppen we gewoon mee.

We stappen in feite af van ons commerciële model.
Dat maakt het wel heel overzichtelijk, we betalen zelf onze rekening.
Steun is altijd prettig. Constant negatieve reacties zijn altijd pijnlijk, je kon het gisteren in Peter’s commentaar zien.
Peter vroeg zich even af waar hij mee bezig was en terecht.

Kritische reacties houden ons scherp.
We lopen er het liefst op vooruit en brengen onze missers, ook als het maar quasi-missers zijn zoals hierboven, graag onder uw aandacht.
Reacties zijn, als altijd, welkom. 

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: een longpositie in Sprott Resource Corp, Rockgate, Aegon AEF prefs en Vallourec en een shortpositie in Tanzanian Royalty op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: