Onroerend goed

De hierna volgende column verscheen eerder op 925.nl, de website over alles wat telt van negen tot vijf.

Er zijn allerlei manieren om geld kwijt te raken met onroerend goed. U weet wel, de asset class die mensen kopen omdat die tenminste veilig is, die aandelen zijn maar niks, geef mij maar stenen.
Dat laatste zinnetje hoort u meestal uit de mond van stenenkereltjes die hiermee rijk geworden zijn. Stenen is kennis maar ook handelsgeest en altijd heel veel leverage. In een bullmarkt komen er een procent of tien van die heren bovendrijven die dan de top 10% vormen. Tot hier toe is het gemakkelijk te volgen.
Over de bottom 10% heeft nooit iemand het en dat deciel is juist leerzaam maar we hebben dat al eerder verkondigd en kamervragen hierover horen we nooit.

Onroerend goed is heel veilig. Dat klopt, in een bullmarkt of zelfs in een zijwaartse markt. Zeg nou zelf. Krijg je deflatie, dan zit je goed met wat verhuurde appartementjes. Krijg je inflatie, dan gaat het mee naar boven. En je financiering wordt ook steeds goedkoper.
Echter, particuliere beleggers fixeren zich soms op rendement. Gewetenloze figuren, ze bestaan echt, ook in de vastgoedwereld, bieden dan aan wat gevraagd wordt. De onzichtbare hand van Adam Smith maar wel ongewassen. Want u krijgt rendement soms ten koste van uw kapitaal. 
Vandaar dat u allerlei nare verhalen leest over vastgoed cv’s. Er zijn ook goede. De heren van Schild zijn keurige mensen die al decennia een rustig bedrijf runnen en jaarlijks netjes uitbetalen met eventueel nog een snoepje toe aan het eind als het meevalt. Ze zijn ook actief in Duitse winkels.
Onlangs kreeg ik bezoek van de heren van Dutch Global Investors, die in het Westen van de VS projecten opkopen van banken die daarmee in hun maag zitten. Een anticyclisch verhaal dus. Ze verstrekken zelf garanties, Nederlandse beleggers fourneren wat kapitaal en het lijkt me een interessante nieuwe loot aan de vastgoed cv stam in Nederland. We zijn bezig met wat due diligence maar de eerste indruk was goed. Er is een serieuze structuur met onafhankelijke controle.
U hoort me nooit over dit soort verhalen en dat komt doordat er zoveel schreeuwerige aanbieders zijn. Altijd oppassen met die mensen.

Een andere manier om naar vastgoed te kijken is gewoon uit te zoeken wat niemand meer wil hebben. Engeland bijvoorbeeld. Sterling? Door de hoeven. De kantorenmarkt? Kapot, ging van € 22 000 per m2 naar ongeveer € 8000 nu, zo bericht Bloomberg vandaag.
Betekent dit dat Engels vastgoed nu met krediet aangekocht moet worden? Dat het weer teruggaat naar de oude top? Twee keer no, I wouldn’t think so, maar het is wel goedkoper dan het was.
Koopwaardig? Waarschijnlijk wel. Is dit het dieptepunt? Ja, daar vraagt u me wat.

Vastgoedfondsen hebben tegenwoordig discounts waar ze vroeger premies hadden. Bekijk de vastgoedfondsen – beursgenoteerde dus- en kijk naar de discount, kijk hoe lang geleden er een waarde is vastgesteld en bedenk dat een jaar veel te lang is. Een recentere herwaardering helpt. En blijf weg uit al te gevoelige sectoren en uit fondsen die geen financiering op orde hebben. Ook als er een beheerder in moeilijkheden zit kan het leuk zijn.
In Duitsland, waar de prijzen niet stegen zoals bij ons en zeker minder dan in Engeland, koopt Colony Capital nu Orco Property op. Ook het moederbedrijf van Orco Germany, Orco, dat in Oost-Europees vastgoed investeert, is nu een aardige gok. De beheerder bleef er veel te lang inzitten en had leverage. Het fonds is failliet maar stijgt de afgelopen dagen hard. Er zit blijkbaar waarde in. Orco is een gok. Engeland is niet populair en dus interessant. Daartussen liggen heel veel mogelijkheden die voor rendementsjagers best leuk zouden kunnen uitpakken. Wanneer het stof optrekt. 

Schild Holland Fund
Dutch Global Investors

Full disclosure: de auteur is gastspreker op een Schild seminar dit jaar.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: