Uitbrekers, zweetshorts, de DN factor en Coppock

Er breken wat dingen uit, shorts worden nerveus en de Coppock chart wordt opeens positief.

Voordat een anonieme moddergooier ons er van beschuldigt ongeremd bullish, bearish of nog erger te zijn kijken we naar de markt die vandaag rustig inzakt en laten we onze strategie nog eens over het scherm lopen.

Bearish op de duur van de recessie – geen depressie lijkt het nu -, bang voor inflatie, bullish op bearrallies, bullish op valuta als de loonie en de nok, bullish op olie, goud en andere grondstoffen, bullis op agri en wat groene dingen, bullish op een paar special situations.
Niet zo bullish op de rest, banenverlies leidt niet tot voorspoed.

Thenergo
In dit kader zijn we bezig met China, dus binnenkort in dit theater en kijken we naar wat uitbrekers. Vandaag wordt er wat geshuffeld in de Belgische biomassakampioen Thenergo, zie voor de chart hieronder. Hoewel, Belgisch, hier stap ik ongetwijfeld weer op een verkeerde teen. Een Vlaamse vrees ik. Want Thenergo is een Vlaams bedrijf. Met grote Vlaamse aandeelhouders en een paar suckers zoals uw dienaar en de familie Leysen, die ik niet ken en het allerbeste toewens.

Zij zitten klem en zijn ook Vlaams dus het is niet iets van Vlamingen tegen de rest van de wereld en vooral de Nederlanders. Dat hoor je wel eens bij Fortis. Integenstelling tot wat mensen denken zijn Vlamingen niet onfeilbaar. Wij vertrouwen in dit soort zaken op onze culturele adviseur, de Vlaamse toneelschrijver en regisseur Pieter de Buysser die van dit soort zaken meer afweet dan wij.

Nu we het toch over De Buysser hebben, hij is onze favoriete Vlaamse toneelschrijver. Waalse ook, maar hij is dus Vlaams. Binnenkort komt hij met zijn stuk naar Amsterdam, in september geloof ik. In de Brakke Grond dacht ik. Heel succesvol stuk, ondanks een stukje tekst van mijn hand. Verder heeft Pieter goede smaak.

Niet populair
Het management, dat naar wij horen goed betaald wordt om zo nu en dan een interview te geven waarop de koers in de twee cijfers daalt, is niet unaniem populair. Dat hoeft ook niet maar het verklaart misschien wat er nu gebeurt.

De familie Leysen die hun bedrijf aan Thenergo verkochten kennen we niet persoonljk maar we veronderstellen dat menselijke trekken hen niet vreem zijn en dat ze de harde koersdaling van boven de 10 naar onder de 2 niet leuk vinden.

Er zitten in Nederland ook wat aandeelhouders, waaronder twee grote en onder die twee grote zit ook de boedel van Spirit, het gestorven hedge fund. Thenergo zat ook ooit in de PolderPortefeuille waar het begin vorig jaar de grootste stijger was, met +70%.
Met het zakken van de koers zakte ook de liquiditeit zoals in de grafiek is te zien.

De houding van de paar grote aandeelhouders die we kennen laat zich het best omschrijven als verpakkingen van katoen gevolgd door een stekker. De Vlaamse Boerenbond die hier ook rond de 10 inzit boert ook vast liever beter dan van 10 naar 2. En kijk, wat gebeurt er nu?

Shuffle
Wij gaan schoffelen. Althans, er wordt wat geschoffeld in Thenergo. Kijk maar eind vorige week en gisteren. Uitbraak naar boven. En vandaag naar de 2,60, richting 3 denk je dan en vlam, terug naar 2,45. Nu staan we weer 2,63. ’s Ochtends, zo meldde The Plunger die van dit soort zaken verstand heeft, lagen er veel bestens kooporders in op de opening.

Theolia, ook een gevallen ster uit het Santander firmament, beleefde een tijdje geleden ook zoiets. Ook daar vragen we ons af wat er aan de hand is en waar de belangen van het management liggen. Voorlopig is het devies Geniet van de Rit.

Markten positief
De markt zakt vanochtend wel in Europa maar in de VS waren we gisteren bijna 3% omhoog en in Azië loopt het ook mooi.
David Rosenberg wordt nu positief op China en we love Dave.

Coppock wordt positief, Bloomberg meldt het hier en zie ook onderstaande grafiek. Mocht u heel toevallig een van die luie journalistjes zijn die graag obscure blogjes doorleest om daar ideeën op te doen die u vervolgens als uw eigen verhaal kunt presenteren, let dan op. Wij helpen u graag.

[grafiek] Klik om te vergroten

Ten eerste dat interview met Coppock. Dat wordt net zo’n fiasco als dat interview met Schumpeter laatst, toen u iets over een van zijn
kreten las. Coppock is ook niet meer onder ons.

Steven Leuthold, u weet wel, de grizzly die eind maart bullish werd leeft nog wel en doet interviews. Geweldige man, beste markthistoricus, op het erepodium naast Rik Schmull.

S&P 500
De Coppock/Leuthold indicator is nu bullish dus u kunt weer kopen. Pas op zegt The Plunger. Zijn plan is ons plan en ons plan is wachten tot de S&P het hoogtepunt van het jaar doorbreekt en dan opnieuw evalueren, wat een eufemisme is voor de verkoopknop. We zijn, iets te vroeg of wie weet zelfs veel te vroeg, uit onze S&P futures nu.

Maar voor hetzelfde geld scheurt deze markt nog even door, tot het slechte nieuws zich opstapelt bij de achterdeur terwijl zich een kooppaniek ontwikkelt bij de voordeur. Al die zweetshorts die moeten kopen, terugkopen of in de markt stappen voor hun klanten. Dat valt ook keurig samen met de AEX 300 van Loef en we staan dan ook ruim boven de S&P weerstand die we op 945 zien liggen.

Asset allocatie: agri
Even terug naar onze asset allocation en dan mag u weer normale dingen gaan doen. Agri, wat zijn we daar bullish op. Dat is vanwege de DN factor. Bevolkingsgroei gaat gewoon door, ook al wordt er in Japan en in Europa wat minder bevrucht en geboren. Eten is een weinig elastische bezigheid. Ook al worden er in de VS meer maagverkleiningsoperaties uitgevoerd dan ooit.

U kent de uitgangspunten. Meer mensen, meer Vleeschmeesters, meer agri. Vandaar dat we Ceres in onze portefeuille hebben, voor wie in één pennenstreek een hele agriportefeuille wil hebben. Krijgen we kritiek op want fondsen ook met een discount kosten een management fee. Als we niet zo’n fonds doen en mensen aanraden futures te kopen op die grondstoffen waar mensen hun eten uit maken dan krijgen we te horen dat dit te moeilijk is of dat Binck het niet voert.
 
DBA
Vreselijke spagaten die slechts heel ten dele aangeven waarom de financiële sector zo overbetaald wordt. Graailust is de andere factor. Terug naar agri voor we echt afdwalen. In de PolderPortefeuille zit ook een DBA lijntje. Dat hebben we er speciaal ingezet voor de mensen die ons anders gaan lastigvallen dat we te complexe dingen doen, waar ze soms gelijk in hebben.

We hebben dit jaar beloofd het heel toegankelijk te houden en als het kan een beetje liquide ook nog. Kijk, in dat DBA certificaat staat DB voor Deutsche Bank en de A voor Agri. Eenvoudiger kan haast niet. En wat krijgt u voor uw goede geld ? Wat futures in graan, maïs, sojabonen en suiker.

Dit is dus de veilige manier, sort of, om met dit soort vuurwapens te spelen. Aanzienlijk minder kans dat uw vrouw een kom gaspacho over u en uw notebook uitstort omdat u geld verliest met futures. U kunt natuurlijk ook zeggen dat u uw geld met mij verliest en dat dat leuker is dan met futures, dank voor uw compliment.

Corn
Omdat wij iets rauwer zijn dan de certificatenmakers van DB zijn we even naar die futures gaan kijken en de lekkerste chart is die van maïs. Die stijgt en we zijn dat ding long gegaan. We denken dat er kans is op een verlies van 1 en een winst van 3. Dit is dus geen garantie en alleen doen als u ervaring hebt met futures en strakke stop loss orders. Anders don’t try this at home en koop dan liever het tammere eendje van DB.

Dus long energie, long agri, long goud en andere edelmetalen, long ook Chinese consumentenaandelen.
Daar gaan we het een andere keer over hebben, in De Kapitalist.

Michael Kraland

Long goud, Thenergo, maïs, Ceres; geen positie in overige genoemde fondsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: