Staatsobligaties en liefdeshotels

De hierna volgende column verscheen eerder op 925.nl, de website over alles wat telt van negen tot vijf.

Naast het debat over inflatie versus deflatie is de aandelenhausse nu zo sterk dat het debat bearmarkt rally versus het-dieptepunt-is-bereikt nu ook overal woedt en de twee hangen natuurlijk een beetje samen. Eerste Zwarte Zwaan gedachte is dat iedereen het vandaag normaal vindt dat we een historische dag gaan meemaken. General Motors gaat failliet en de markt stijgt. Niemand die daar van opkijkt. Het Zwarte Zwaanelement zit hem in het feit dat als we dit een jaar, vijf jaar, tien jaar, twintig jaar, dertig jaar geleden gevraagd zouden hebben het antwoord anders geweest zou zijn.
Wat goed was voor GM enzovoorts.

Vrijdag, eind van de maand, zagen we in de VS de aandelen die het meest gestegen waren nieuwe toppen neerzetten omdat vermogensbeheerders aan het eind van het kwartaal die namen in hun portefeuilles willen kunnen laten zien. De financiële wereld zal veranderen maar niet zoals gehoopt.
Menselijke natuur blijft het zelfde en mensen laten zich maar al te graag bedriegen.

Staatspapier
De professionele sector loopt achter op deze rally en daarom duurt hij langer dan verwacht. En misschien is het wel echt een groot herstel. Immers, aandelen stijgen niet vanwege goede omstandigheden of herstel. Ze hoeven alleen maar een beter uitzicht op rendement te bieden dan concurrende beleggingen, cash en obligaties. Op cash krijgen we niets. Op obligaties wel, maar de rendementen op staatspapier, het enige dat een beetje veilig is in tijd van angst is historisch laag. Nee zeggen de staatsbulls, nu juist kopen, na de tik en de stijging van de rente van de afgelopen periode. Want de rente gaat nog veel lager.
Als dit uitkomt kunt u aandelenwinsten maken met staatspapier.

Staatspapier is veel te duur en daarom wordt het goedkoper, zeggen de voorstanders van bedrijfsobligaties en junk. Junk stijgt hard, de markt wil weer risico. Bedrijven betalen honderden basispunten ( honderd van die punten zijn een procent) over staatsobligaties. Je krijgt nu veel rendement op eersteklas bedrijven of iets daaronder. Ze lijken veilig, die obligaties, tenzij de staatsfans gelijk krijgen. Dan komt er een nieuwe dip, een test van de laagtepunten van maart en een nog grotere spread tussen bedrijven en overheden.
Maar wat is de beste overheid ? De euro stijgt weer hard tegen de dollar. De hedge funds zitten de dollar hard short nu tegen de euro, meldt Bloomberg vanochtend.
Je ziet het effect van de marktwerking die nu zo omstreden is. De markt werkt namelijk terwijl mijn lezers in bed liggen of het gras maaien. Ik weet niet wie gelijk heeft. Ik denk de maaiers. Vooral niet boven dat veldje uitsteken dus.
Of gewoon goud kopen, dat is discreet.

Noorwegen
De Noorse kroon heeft geen last van interne implodering zoals de dollar en heeft ook geen Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Ierland, Oost-Europe en Baltische landen om rekening mee te houden. Slechts 4% van de olieinkomsten worden intern benut, de rest wordt geïnvesteerd.
Cash stoppen in Noorse staatsobligaties à 3,45% kan dus veiliger zijn dan andere keuzes. In elk geval is het een minder bereden route. Valutawinst is mogelijk tegen dollar of euro, rentedaling is mogelijk zoals bij andere staatsobligaties. Zeker als de valuta stijgt.

Is stockpicking belangrijk in deze markt ? Het lijkt er niet op. Macro is belangrijk. Beleggers die op zoek zijn naar ideeën die van deze tijd zijn kunnen denken aan hotels met een goede bezettingsgraad. Niet 80%, niet 90%, dat zou al fantastisch zijn in deze recessie.

Love Hotels
Nee, denk aan 250%. Japanese Leisure Hotels (JLH) biedt dat. Love Hotels, die eigenlijk anders zouden moeten heten, zijn een grote maar gefragmenteerde business in Japan. De gemiddelde verblijfsduur is anderhalf uur. Net genoeg tijd en dan weer doorjakkeren.
De bezettingsgraad is hiermee verklaard.

Gelukkig zijn er ook love markten in andere landen maar daar hoor je minder over. In Mexico of in Argentinië. Ook in Europa zijn mensen hiermee bezig en wie weet wordt dit nog een opwindende buzz. Stenen sextoys.

[grafiek] Klik om te vergroten

JLH haalt geld op via de Londense AIM (ticker: JPLH.L). Ernst & Young meldde onlangs in een rapport dat de meeste AIM genoteerde bedrijven wegkwijnen vanwege gebrek aan geld. Het zijn dan ook vooral bedrijven die naar olie en andere grondstoffen zoeken.
JLH is leuk maar de toekomst van die grondstoffen lijkt nog zekerder. Vooral als niemand er achterheen zit om u die aandelen te verkopen.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long Noorse staatsobligaties en goud, geen positie in overige genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: