Wilde markten en golven van geld

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

Het is verbazend hoe slecht velen van ons onze emoties in bedwang hebben.
En ook wat een vooroordelen er nog bestaan. Een bekende Nederlander vroeg me iets te presenteren over hoe hysterisch vrouwen waren wanneer ze aan het beleggen sloegen. Het omgekeerde is waar. Inmiddels is het algemeen bekend dat vrouwen het juist beter doen dan mannen. En getrouwde vrouwen doen het slechter dan ongetrouwde vrouwen.
Mannen gedragen zich op de markt net zoals in hun auto. Het zijn macho’s, egotrippers, brokkenmakers. Raar dat dit nog niet algemeen bekend is.
In Girls Gone Wild wordt inderdaad veel gekird en hysterisch gegild. Stereotypen maken meer kapot dan je lief is.

Vorige week moest ik wat sprekers introduceren op een universitaire studiedag. Eén van die sprekers was een meneer van de AFM. Zijn betoog was vooral erg interessant. De AFM wil af van de afvink cultuur en dat verdient hulde, laten we hopen dat die omslag snel wordt gemaakt. De AFM heeft het niet gemakkelijk, vooral vanwege de politiek. De discussie ging over short selling die dag. U weet wel, het verkopen van aandelen die je niet hebt in afwachting van een daling. Nu is het mijn persoonlijke mening dat als shorts niet bestonden, ze uitgevonden zouden moeten worden. En natuurlijk zijn er shorts die misbruik maken en de markt manipuleren en dat is niet goed. Maar wat minder onderkend wordt, is in welke mate de longs, de aandelenbezitters, hetzelfde doen en dat valt nog in het niets met de manipulatie door het management.

De AFM is door de politiek verplicht om een stokje te steken voor het shorten van onze nationale trots -ooit- de financials. De AFM was daar tegen. Er was ook geen wettelijke basis voor – hier sprak een jurist dus weet u nog? Maar de AFM heeft natuurlijk groot gelijk. Populisme heeft geen plaats in de markt. Dat loopt altijd verkeerd af. Het mooiste voorbeeld is Argentinië, ooit een van de rijkste landen ter wereld. Don’t Cry.

De AFM heeft de reputatie gek te zijn op regeltjes en natuurlijk zijn regelgevers dat vaak, het is veiliger. Goede regelgeving is zo licht mogelijk en wordt uitgevoerd door mensen van formaat die de publieke zaak dienen en lintjes krijgen. De AFM is echter helemaal niet blij met de vrachtwagens regels die nu door de publieke opinie via de politiek in aantocht zijn. 

Goede houding van de AFM want regeltjes helpen niet echt. Regels worden met een slecht Nederlands woord, gegamed. Van gaming, in het Engels. 
Een goed voorbeeld is de hypotheekaftrek. Belastingmaatregelen worden ook altijd gegamed, vandaar dat er door de betere fiscalisten een pleidooi wordt gehouden voor een veel eenvoudiger stelsel. En door de slechten voor de status quo want dat geeft meer werk.

Terug naar de markt die elke dag wat verzwakt de laatste tijd. De tienjaarsrente stijgt en de aandelen zakken. Er wordt touwgetrokken tussen beren en stieren. Je hoort veel over liquiditeit. Die liquiditeit zien we zich op verschillende manieren manifesteren. Veel institutionelen hebben spijt dat ze niet in de markt zitten die steeg. Bij een pensioenfonds word je niet ontslagen wanneer de markt zakt, maar wel wanneer die stijgt en je er niet inzit. 
Daar zit dus nog veel geld en dat kan de markt nog in.
Veel belangrijker is dat de overheid in de VS enorm stimuleert. Alleen is er nog weinig van dat geld echt opgenomen. De markt stijgt omdat het nu langzamer slechter gaat dan voorheen. En de beren zien de markt weer dalen zodra de heroïne van de monetaire stimulatie is uitgewerkt.

Interessanter is dat de monetaire stimulatie die we nu zien ongeveer even groot is als de bedragen die aan de markt onttrokken werden in de crisis.
Zo’n situatie is nog nooit voorgekomen en het is dus moeilijk in te schatten wat er gaat gebeuren.
Voorspellen is zinloos, maar wat winst nemen in aandelenmarkten die hard stijgen is een optie. Aankoop van staatspapier dat dit jaar hard gezakt is en dat door velen als favoriet werd getipt, dat kan nu weer, tegen de stroom in dan wel. Bedrijfsobligaties zijn, voor de kieskeurigen onder ons, nog steeds interessant vanwege de hoge spreads. Verkoop ze zodra de koers wat oploopt, laat ze roteren. Dit komt niet snel weer terug.
Goud is weer zwak. Als de stimulering doorgaat zou goud toch weer heel hard kunnen stijgen.
Geldontwaarding is dan een reële bedreiging en de goudmarkt is maar klein.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long goud op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: