Een ASO, meer over AEX en een wilde nacht met Kate Moss

In mijn laatste blog hieronder over CO2 hoort nog een vermelding van de activiteit van ETF’s. ETF’s zijn een nuttig vehikel in een sector als deze. In december kwam er een ETF naar de markt die in Europese carbonrechten doet.
Het gaat dus om het profiteren van de activiteit in CO2 handel, Het ding handelt in New York en heeft als ticker, je zou het zelf niet verzinnen, ASO. Er is nog weinig gebeurd in dit aandeel.

Onder het AEX stuk van The Plunger is een discussie losgebrand over AEX, het Appleton aandeel.

Voor wie de vorige afleveringen van dit feuilleton miste, AEX is een klein goudexploratie verhaal in Mali. We stapten er in op 23 cent en toen een mooie goudvondst kort daarna voor een kooppaniek zorgde verkochten we het grootste deel op weg naar de 67 cent en op de weg terug ook nog wat.
En toen kochten we ook weer wat stukken terug op lagere prijzen, rond het vorige aankoopniveau.
Inmiddels staan de stukken op 16 cent en zijn ze dus weer wat gezakt.
Ik vertelde The Plunger dat er nog een Private Placement afloopt op 2 augustus. Dan komen er 10 miljoen stukken aan de markt.
Laten we even nadenken en ons verplaatsen in de gedachtenwereld van de houders van die restricted stukken.
Die mensen hebben het aandeel gekocht op 7 cent. Ze hebben ook warrants op 10 cent.
In zo’n geval zou je zeggen dat het dan een goed idee is om die stukken van 7 cent aan te lappen op de huidige koers. Een prettige winst van ruim 100%.
Ja maar, roepen de gelovigen dan, en het potentiëel van dit aandeel dan?
Inderdaad.
We zijn alleen wat voorzichtiger geworden sinds onze ellende van vorig jaar en winst is winst. Die beleggers hebben ook nog hun warrants met strike 10 cent om mee te doen met een hausse.
De conclusie mag dan ook zijn dat in de zomerflauwte dit hele verhaal ervoor pleit om de positie free trading stukken nu te verkopen en weer terug te pakken na 2 augustus.

Maar zeer terecht komt iemand op het forum met een berichtje over de metallics van AEX. Er zijn nog wat boormonsters die in de tweede helft van juli uit het lab komen en dan krijg je waarschijnlijk een persbericht. Goed of slecht.

Vervolgens komen er na 2 augustus stukken aan de markt en wie weet wel tegen elke prijs boven de 7 cent, omdat iemand dan gratis warrants heeft.
Tenslotte krijgen we twee maanden regenseizoen waarin er niet geboord wordt maar wel gespeculeerd.
Wat is dus wijsheid? Voor de PolderPortefeuille hebben we de stukken even verkocht. De vraag werd gesteld of we nog in AEX geloven en dat is in deze context best een serieuze vraag dus hierbij een serieus antwoord. Ja. We wachten op de metallics, we laten 2 augustus en die twee maanden voorbijgaan en kijken dan wel verder. We leggen wat kooporders in op lagere niveaus, onder de 10 cent, om daar onze hele positie weer terug te pakken. Laten we zeggen 20.000 aandelen op 9 cent.
Onze zoektocht met de heer Bre-X heeft nog geen rode vlaggen opgeleverd. Dat wil niet zeggen dat er niets komt.
Wat we straks wel krijgen zijn een hele hoop teleurgestelde particulieren in Canada die al die aandelen kochten in de run-up van 30 cent naar 67 cent. Daar wordt wat afgekreund.

In de discussiedraad die we hierboven aanhaalden wordt ook de vraag gesteld (of liever gezegd, de mening geponeerd) dat je beter in GDX kan zitten, GDX is een goud ETF, en dit soort situaties links moet laten liggen.

Even een serieus antwoord. Goud is niet voor iedereen, Wie denkt dat goud een interessante verzekering is voor een portefeuille kan het goedkoopst met ETF’s uit de voeten. Wie denkt aan een financiëel rampscenario kan beter fysiek goud kopen.
Speculatie in exploratieaandelen is zeer riskant en u kunt er uw hele inzet mee verliezen. Niet meer gelukkig, dan moet u puts schrijven als iedereen denkt dat dit een veilige strategie is en dan komt het vanzelf wel goed met de veiling van uw woning.
Meteen ook van dat gedoe met uw vrouw af. Die lopen dan vaak vanzelf weg. Ieder nadeel hep enzovoorts.

Speculatie in dit soort aandelen is echt voor de liefhebbers.
Er zijn meerdere manieren om dit aan te pakken. Wat zijn de veliigste ? Of liever gezegd de minst onveilige? Want u zit in bedrijfjes die alleen maar geld uitgeven, geen balans hebben en afhankelijk zijn van een moeilijk voorspelbare vondst. De meesten worden ook nooit een mijn.

Het is belangrijk op tijd te verkopen.
Het is ook belangrijk om te kijken of u op tijd kunt kopen, tegen een lage prijs. De veiligheidsmarge zit daar. Denk bij AEX aan de mensen die dat Private Placement deden.
Maar goed, die hebben niet tussen 30 en 67 cent kunnen verkopen hoor ik u al denken.
Dat klopt. Maar de slimmerds onder hen hadden misschien ook wat free trading stukken gekocht en lapten die aan in de hausse.
In het kort is deze strategie een kwestie van laag instappen. En van tijdig winstnemen zodat u snel een free ride hebt.
Dat is veel belangrijker dan het maximaliseren van eventuele winst want dat is waar de particulieren het schip ingaan.
We’ve been there.

De andere aanpak is wat we met Extract doen. We kochten een bewezen project. Het aandeel kostte al AU$1. Toen het hard begon te stijgen hebben we geregeld stukken verkocht en we hebben nu een free ride, een hoge winst en als we nu van een top van boven de $7 terug gaan naar nul is er niets aan de hand.
Daar krijgen we geregeld kritiek op overigens. Waarop niet, vraagt u zich wellicht af en wij voelen met u mee. Die kritiek houdt in dat het volgens de betreffende beleggers, die bijna altijd long het betreffende aandeel zijn, een zekere zaak is dat Rio Tinto het bedrijf over gaat nemen voor een koers van minstens $10.
Dat betekent dus 50% winst.
Ik verwacht ook dat dit gaat gebeuren.

Maar we kunnen ook winstjes maken met nieuwe posities. Diversificatie is belangrijk. Kijk maar naar EXT, dat zo prachtig loopt, en naar Hathor, dat in die tijd alleen maar wat zakte.
En Hathor vliegt hele groepen nieuwsbrievenschrijvers, analisten en fundmanagers naar hun site.

Hathor is ook een rijpere, goed bekende situatie. Misschien wel de meest veelbelovende uraniumzoeker. Maar het aandeel komt niet meer omhoog.

Bij hele kleine, vroege situaties zoals AEX is de kans best groot op een sprong naar boven. Dan snel geld eruit en doorspelen zonder risico van verlies van kapitaal.
Wie daar geen zin in heeft moet hier inderdaad niet aan meedoen. Geen waarde oordeel, alleen een constatering.

Het belangrijkste voor iedere belegger is dat te doen waar hij zich goed bij voelt.

Nu nog die wilde nacht met Kate. Die is even uitgesteld.
Ons wordt telkens verteld dat meer sex in onze koppen – van onze stukken dus, de academici onder onze lezers begrepen dit meteen- goed is en lezers trekt.

Vorig jaar bleek dat inderdaad nog te werken, dus wilden we even checken of het op Inveztor ook nog het geval is.
Dank voor uw medewerking hieraan.
 

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long Appleton, Extract, Hathor en GLD en geen positie in ASO en GDX op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: