Hedge fund wives

De hierna volgende column verscheen eerder op 925.nl, de website over alles wat telt van negen tot vijf.

De Gouden Eeuw van de hedge funds lijkt even voorbij. Die Gouden Eeuw duurde van het midden van de jaren negentig tot 2008. Er waren op een gegeven moment een stuk of 10.000 fondsen met drie biljoen onder management en dat gaat nu hard terug richting een anderhalf biljoen en de helft van die fondsen.

Maar schijn bedriegt en het business model van de hedgies is niet kapot, verre van. Wat er nu gebeurt is dat de besten heel goed overleven, de zwakkeren al dood zijn en de tussenliggende meute probeert te overleven.

Er wordt druk uitgeoefend op de kosten. Iedereen vindt die te hoog, althans, iedereen die ze moet betalen. Dat wordt een tragische misrekening, want denk even met ons mee.

Soorten fondsen
Er zijn twee soorten fondsen, of eigenlijk drie. De betere, de slechte en wat daar tussenin zit. De slechtere gaan het toch niet halen dus die laten we even voor wat ze zijn. Ook als ze hun honoraria verlagen doet niemand mee.

De zo-zo fondsen hebben ook zo’n probleem: verlagen, OK, maar het vervelende van die fondsen is dat ze allemaal ongeveer hetzelfde kosten. Slechts een klein aantal is echt heel erg duur, maar daar is ook een reden voor. Dat zijn de besten. En er zijn besten die niet duurder zijn dan anderen. Die zijn vaak dicht.

We hebben het dus over de groep die we nog kennen van brood mee op de lagere school, de overblijvers. Als u net van plan was om een joentje naar een hedgie over te maken, zo’n hedgie die zelf een jardje maakt bijvoorbeeld, dan hebben we nu slecht nieuws, het kost nog steeds evenveel als vroeger.

Bij de dichte jongens is het een kwestie van relaties om er nog tussen te kunnen komen. Het goede nieuws was tot voor kort dat de dichte jongens weer opengingen maar de sinds-voor-kort-open jongens gaan nu weer dicht.

De tvkd jongens die nog open zijn werken voor dezelfde prijs als vroeger, maar zijn dus open, that’s all. Wie open is en het heel goed doet moet wel gek zijn om zijn prijs te verlagen. Dus die doen het ook niet. Alleen wie moeite heeft met het vinden van klanten, die gaat in prijs omlaag. Plus ça change dus.

Wat van hem is is van mij en wat van mij is is van mij
Het enige goede nieuws is tweeledig. De overlevers doen het beter. De rangen zijn uitgedund, de crowded trades minder crowded.

De kosten van compliance en regelgeving lopen op. Die betaalt u niet, die betalen zij, maar het gaat via uw fee dus reken niet op verlaging daarvan.

Het andere goede nieuws is wat u in de titel van dit stuk ziet staan. HFW talk. Hedge fund wives getwitter. Wij lezen het in Hedge Fund Wives, van Tatiana Boncompagni. Er zijn zeven soorten HFW’s en dit soort uitspraken schrijft mevrouw Boncompagni aan het type Workaholic. Workaholics delen de lunchrekening en trekken die later helemaal af want ze hebben een baantje. Advocaat, hoofdredactrice damesblad, dat soort stuff.

Er zijn ook Socialites, die nooit zelf iets betalen en geleende jurken nooit teruggeven. Westminsters die het van hun afkomst moeten hebben. Nooit namaaktieten voor Westminsters, altijd gracieus. En liefst de meisjesnaam erbij zonder streepje. Stephanie Seymour types zijn de ex-fotomodellen of mannequins die meedogenloos iedereen afblaffen, inclusief hun man. Het meest normaal zijn de Accidentals, die al getrouwd waren voordat hun man een hedgie werd en die je eraan herkent dat ze op hedgie feestjes als laatste aankomen en als eersten weggaan, of helemaal niet verschijnen.

De Breeders herkennen we aan constant de basket ballronde buiken en de Vuitton kinderwagens en dan zijn er nog de Ex-Secretaresses. Die kunnen niets speciaals, zijn erg onzeker, dus snobby en doen heel weinig, behalve het mannetje krampachtig vasthouden. Vandaar dus dat perfecte pijpen. 

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: