En en Goldman, Bofa en Ceres

De hierna volgende column verschijnt op 925.nl, de website over alles wat telt van negen tot vijf.

Het is warm in New York. En is nog steeds een favoriet restaurant. En is een naam. En, op 435 Hudson Street, is een Japanse brasserie, als dat woord tenminste goed gekozen is. De plafonds zijn hoog, de architecteur is harmonieus en niet al te minimaal. Geen pretentie, wel kwaliteit.
Soho Grand, op west Broadway, is nog steeds een hotel met een lobby waar het leuk columns schrijven is.

Amerika stijgt vandaag maar de markten liggen er niet lekker bij. De herwaardering van maart-mei is over. De positie van de consument blijft verslechteren dus daar gaat je hoop op 70% van de grootste economie ter wereld.
De groene blaadjes zijn nu iets van een recent verleden. Wat niet wil zeggen dat er zo nu en dan geen goed cijfer zal komen. Dan krijg je weer even een hausse. Maar pas op met individuele data. Ruis en trend zijn twee verschillende dingen.

Meredith Whitney, mevrouw US Bankwezen, heeft veel verwachting van de resultaten van Goldman morgen en vandaag stijgt Goldman op haar advies dan ook 3%. Goldman gaat profiteren van de verdwijning van veel concurrenten die nu duidelijk wordt in de cijfers. Lehman en Bear zijn weg maar veel anderen hebben minder zeil. Goed voor marges van Goldman in obligaties, olie, high yield, valuta enzovoorts. Bovendien kun je Goldman als het grootste hedge fund ter wereld beschouwen en dan zien we ook een duidelijke vermindering van de concurrentie. Minder fondsen, minder geld, betere winsten voor de overblijvende partijen en vooral voor de winnaars. Goldman stuur af op hun bijna hoogste winst ook, het beste resultaat sinds hun topjaar 2007.

Goldman is duur maar duurzaam. Het aandeel steeg dit jaar al 70%. Bank of America is veelgeplaagd, maar stijgt ook. Het aandeel is al vier tot vijf keer over de kop vanaf het laagste punt want toen dacht iedereen, inclusief Ms Whitney, dat de tent kon omvallen. Dat risico is nu geweken. John Paulson, van het succesvolle hedge fund, niet te verwarren met ex-Goldman baas en ex-minister van financiën Henry Paulson, is een bull op Bofa.
Zijn koersdoel is $ 30. De huidige prijs is $ 12,65. Bofa komt deze week ook met resultaten. Goldman is de beste en meest winstgevende bank, Bofa is de goedkoopste.
Nog niet zo lang geleden schreven we hier over beheerder David Dreman. Dreman werd ontslagen omdat hij bullish op financials bleef. Voor een deel krijgt hij nu gelijk. Net zoals de vorige keer dat hij ontslagen werd. Omdat hij negatief was op technologie in 1999.

Het gebeurt maar zelden dat de besten ook de goedkoopsten zijn. Dat zien we duidelijk bij Goldman en Bofa. In zo’n geval is het interessant naar allebei te kijken.
In onze portefeuille hebben we één obscuur aandeeltje dat wel beide karakteristieken met elkaar lijkt te verenigen.

Ik heb belangstelling voor agri aandelen. Kunstmestaandelen, Monsanto, Bunge, Deere tot en met agri biotech aan toe.
Reden is de verwachting dat deze sector gewoon doorgaat met groeien vanwege bestaande en toekomstige behoeften.

In plaats van zelf een portefeuille op te bouwen beleg ik in Ceres, een Canadees closed-end hedge fund dat in agri specialiseert.
Ze doen het beter dan ik het zelf zou kunnen maar er is nog een goede reden om het via hun te doen.
Zo’n fonds krijgt een beheerscommissie en een performance fee. Die performance fee krijgen ze niet want de koers is flink gezakt, van een top van 13 naar 5. Maar omdat het een closed-end fonds is kan de koers afwijken van de waarde van de portefeuille. Dat kan naar boven en naar beneden uitschieten. De voorlaatste vermogenswaarde van Ceres was 8,72 en de nieuwe is 8,06. Flink gezakt, vervelend even. Maar de koers zakte nog meer, van 6,15 ongeveer in die voorlaatste periode naar 5 nu. Hm. Een waarde van 8. Een koers van 5. We hebben het over een discount van 37%.
Dat is veel. Er kan van alles misgaan maar er komt een moment waarop zo’n discount wordt ingelopen. Of de sector wordt populair, of de beheerder gaat zelf stukken inkopen, wat goed kan en mag.

[grafiek] Klik om te vergroten

Er zou zelfs een dag kunnen komen waarop de sector populair wordt en de performance het goed blijft doen en de kranten erover gaan praten. Dan krijg je een premie waar nu een discount is.

De belangrijkste beslissing is om laag te kopen. Dit kleine fonds is een Goldmannetje onder de agri spelers.
Ze doen het beter dan de sector dus laat hun het maar doen. Ze doen het beter dan we het zelf kunnen, dus don’t try this at home.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long Ceres, geen positie in overige genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: