Over meer en minder risico

Onze ochtendcall ging over de grafiek die u hieronder ziet. Het leek alsof iedereen vergeten was hoe de huidige rally tot stand kwam. Via wat verkooppaniek eind juni. Toen begon de klim die er voor zorgde dat we deze zomer niet constant met afbrekende koersen zaten.

spx19aug09

We zijn wat sceptisch gebleven over juli.
Geen jaloezie omdat we er niet inzaten, integendeel, we zijn vrij constant gebleven in onze verwachting van een bearmarket rally sinds eind vorig jaar en die hebben we ook gespeeld. Alleen het juli deel niet, althans, maar heel gedeeltelijk met onze 30% in aandelen en we zullen zien wie gelijk krijgt.
Op de fora lees ik virulente taal. Dat we meer in aandelen moeten zitten. Maar ook met onze 30% doen we het al beter dan de aandelenmarkt en omdat we inmiddels wat verkocht hebben zitten we nu rond de 25%.
Het blijft een hardnekkig misverstand, die verwachting dat je iemand vind die precies de toppen en dalen van de markt kan aangeven.
Ik moet zeggen dat ik degenen die zich om dit soort zaken echt druk kunnen maken benijd.

Vorige week kieperde de markt gewoon van vermoeidheid om. Het op zich onbelangrijke en relatief onbetrouwbare cijfertje van consumentenvertrouwen deed de markt de das om. Maar zoals al eerder gezegd, de sleutel lag enerzijds in China en anderszijds bij de consument.
Aandelen zijn niet meer spotgoedkoop. Een consument wil graag een baan hebben en de goede bedrijfscijfers komen van kostenbesparingen. Gunstig overigens dat het bedrijfsleven zo goed en tijdig heeft gereageerd. Alle groei in de VS komt van overheidsuitgaven en pas daarvoor op. Wat een keer gestart is wordt niet snel weer ontmanteld.

Inmiddels zien we vanochtend de markt in Shanghai verder doorzakken. China beperkt krediet, een andere manier om toe te geven dat het daar bubbelt.

De Amerikaanse werkloosheidscijfers zijn dusdanig slecht dat het onbegrijpelijk lijkt dat de markt zo enthousiast reageert op de retailcijfers van Target en andere winkeliers.
Maar de aandacht gaat uit naar het gunstigere nieuws. Niet naar de werkloosheidscijfers, naar de extra steun die de regering hen nu biedt, naar de periode waarin die steun gaat aflopen, niet naar de oplopende tijdsduur van die werkloosheid en niet naar de schattingen van de aantallen werkzoekenden die niet meer in de statistieken staan.
Die mensen gaan geen spulletjes aanschaffen.
Azië ex-Japan is opgelopen van een keer de boekwaarde naar twee keer.
Echt goedkoop is het allemaal niet meer. Maar een markt hoeft niet echt goedkoop te zijn om op te lopen. Echt goedkoop betekent alleen maar dat we op zo’n moment met weinig risico kunnen kopen. Dat hebben we gedaan.

Hoe lang de huidige markt nog naar boven kan is ons nog niet meegedeeld en we zullen het dus zelf moeten raden, als we daar interesse voor hebben. Als de S&P boven de 990 gaat dan is het niet onmogelijk om naar de 1100 te gaan. Er zit dan dus nog een dikke 10% naar boven in.
Meestal eindigt een bullmarkt pas wanneer de banken de rente verhogen en ook dan, nog niet eens meteen na de eerste stap.
Renteverhoging is nog niet aan de orde.
Als dat niet zo is, is dat op zich al een teken van de fragiliteit van de Amerikaanse economie, zoals de Fed die ziet.
Wanneer al die steunprogramma’s aan werklozen aflopen zal de druk van de regering om bij te springen toenemen.
Dan wordt er weer geld bijgedrukt.

Blijf dus ook naar goud kijken. Goud ligt vlak bij steun, die zo rond de $ 928 ligt.
Paulson heeft wat goud aangelapt om Bank of America te kopen. Dat werd onlangs bekend gemaakt, het stond al een tijdje geleden op Inveztor. Paulson had het tijdens een presentatie aan klanten genoemd.

We zijn liever wat te voorzichtig dan wat te moedig. Amusant hoe dezelfde stemmen die ons vorig jaar overmoed verweten ons nu vingerheffend aanspreken omdat we niet genoeg risico nemen.
De tijd zal leren wat wijsheid is.

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long goud op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: