Het Schoonmoedergevoel en de Aegon pref opportunity

Kredietcriticus Fitch stelde gisteren de ratings van ING en ABN negatief bij en het ging om zogenaamd Tier 2 kapitaal. Overigens, Fortis, RBS en Dexia kregen hetzelfde op hun bord. En Tier 2 is vaktaal voor prefs.

Aegon maakte geen deel uit van dit rondje maar de Aegon prefs, waar we een kleine restpositie in hebben na een grote te hebben gehad, zakte uit sympathie en solidariteit 23%.
Voor wie eerdere afleveringen van dit feuileton gemist hebben, die prefs staan in de VS en worden daar uitgegeven op $25 en vaak verkocht aan mensen zoals de schoonmoeder van Taleb.
Aldus Taleb tegen ons.
De reden waarom schoonmoeders dit doen is dat ze dan een procent of 7 vangen en dat is bij schoonmoeder genoeg om van te leven lijkt het dan.
Behalve als het fout gaat.
We noemen Taleb omdat dit een Taleb situatie is. Je krijgt een normaal maar niet geweldig rendement. Het lijkt zeker. Maar je had net zo goed veel meer risico kunnen nemen want zelfs onze Aegon prefs doken bijna 90% onder de uitgiftekoers.

Taleb’s schoonmoeder speelde op zeker maar die prefs zijn dus een drama geworden en gezien de prijsactie zijn er veel mensen die hun posities tegen afbraakprijzen wegdeden.
Begrijpelijke angst. Alleen achteraf lijkt het idioot. We zijn wat clementer geworden met de jaren, het is iets om doodsbang van te worden.

Nu hadden wij de dingen op de helft of minder van die uitgiftekoers gekocht en ook nog wat bijgekocht op 6, maar als dit gebeurt kunnen wij ons goed het Schoonmoedergevoel voorstellen want ook bij Inveztor raakten die dag de ramen wat beslagen door de transpirerende lichaamsdelen die wij hier niet nader zullen omschrijven.

Denk vooral niet dat het gemakkelijk is, dat lijkt maar zo.
Dit was Bruin Zweet.

Neem de proef op de som. Ga naar iemand toe die er echt wat van af weet. Een academicus, uw bankier of een pref specialist.
Vraag hen wat het betekent als je ruim 45 cent per kwartaal aan dividend krijgt en je pref $3 kost.

Het dividend kwam uit rond de $1,82 maar we gaan niet moeilijk doen om wat halve centen. Het is meer dan 60% rendement. Zelfs 60,666%, voor de perfectionistas.
Iedereen zal u dan zeggen dat dit bedrijf failliet gaat en uw papier waardeloos wordt.

Dus genade voor de verkopers. We kochten kort daarna bij op 6. We namen weer wat winst en gooiden op 24 juni een stuk van onze positie eruit, tussen de $15,17 en $16,41 maar grotendeels op dat laatste niveau.
We hadden nog een plukje, zoals u in de PolderPortefeuille kunt zien.
Afgelopen week hadden we het er nog over. Wat het de moeite waard om voor een bruto dividend van $1,8120 een pref aan te houden die weer naar de $20 ging?
Vannacht kwam het antwoord.

Aegon prefs gingen uit sympathie en solidariteit met ABN en ING 23% terug. Dit toont twee dingen aan.
Sympathie en solidariteit zijn niet het monopolie van de SP en Groen Links en destijds hadden we afgeraden om ABN prefs te spelen ten gunste van Aegon. Want wat is hier nu het debat? Die neerwaartse bijstelling komt doordat Fitch de goegemeente meedeelt dat banken die aan het staatsinfuus liggen hun pref aandeelhouders om een bijdrage mogen vragen in de vorm van inlevering van hun dividend.

Aegon krijgt wel steun maar wordt hier niet in meegenomen en de condities van hun prefs waren wat beter, dat was de reden om liever Aegon dan ABN te spelen destijds.
Nu nog wat gaan knoeien in die 23% is wel een beetje dansen op de rand van de vulkaan. Maar als ik de overgrote meerderheid van hen die mij verdoemen tot het Eeuwige Ezelsoor vanwege de voorzichtigheid die ons al eerder noopte om het grootste deel van onze positie aan te lappen op $16,41 beluister dan moet dit toch een opportunity zijn tot terugkoop.
Misschien dat we het wel gaan doen vandaag (full disclosure) maar misschien ook niet (full disclosure bis). En we hebben nog wat stukken. Die gaan we in elk geval vandaag niet weg doen.

Er is een aardige kans dat dit verhaal gaat bouncen. Voor bulls die een rendement van $1,82 op een aandeel dat in de $15 noteert leuk vinden is dit dus een aardige hors d’oeuvre vanmiddag. Want de dingen noteren in de VS onder het symbool AEF.

Als we nog wat doen versturen we een flash naar abonnees op De Kapitalist.

Long AEF.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: