Goud en goed nieuws dat slecht nieuws is

Goud maakt vandaag een leuke sprong.
Op deze chart ziet het er nog leuker uit dan het in werkelijkheid is, voor wie goud long zit. Zoals Inveztor.

 

 

gold

We zijn even snel rond gaan kijken of we enig intelligent commentaar konden vinden waarom goud juist nu stijgt. U kunt rustig gaan slapen, verder dan iemand die het over een lang weekend had kwamen we niet. Plus the usual excuses van gelovigen.
Er is ongetwijfeld een reden maar we houden het even bij meer kopers dan verkopers.
Gek dat je op een dag als vandaag niets meer hoort over die tegenvallende vraag in India maar alleen maar verhalen over trouwseizoenen.

Cache
De aandelenmarkt blijft zwaar. Er is allerlei goed nieuws en markt blijft liggen. Dat betekent dat de markt even klaar is met stijgen, niet zo moeilijk.
De bondmarkt suggereert een veel lagere economische groei dan de aandelenmarkt en gentlemen prefereren bonds.
Wij ook.
Althans, qua richtinggevoel.
Want als goud stijgt en die kopers hebben gelijk dan moet je weer niet in de bondjes zitten. Lage groei maar wel overheidsinflatie? Niet onwaarschijnlijk voor wie angstig naar het eind van de stimulering kijkt.
Dat eind valt overigens nogal mee vandaag want Frankrijk heeft besloten hun Cache pour Clunquères programma nog twee jaar te verlengen. Inveztor heeft nog wat suggesties voor de regering Bruni. Even nadenken regering. Waarom zien Franse auto’s er in Italië zoveel beter uit dan in Frankrijk? Hebt u dat wel eens gemerkt? Allemaal schone carrosserietjes, leuke kleuren en accessoires om het banale bezitten van een middenklasse rijdijzer te verheffen tot iets anders, tot een illusie van een echte machina.
Waarom niet al die stoffige trieste Franse armoedekarretjes wat opkalefateren. Eerst naar de plaatwerker met een leuke subsidie, nieuw kleurtje en uitdeuken.  Vervolgens elke week dat ding wassen, zeker voor wie er ook echt mee rijdt. Ook subsidie. En wat accessoires, liefst van Franse makelij. Fietsrekken, skirekken, velgen die ergens op lijken, moeilijk is het allemaal niet.
Ziet het land er ook meteen wat vrolijker uit.
En Peugeot zo gek krijgen dat ze Pininfarina vragen een Carla carrosserietje te maken. Export succes gegarandeerd, Topolino killer. Mik Jager koopt er meteen een half dozijn voor zijn vriendinnen.
Tenslotte het halen van een rijbewijs iets makkelijker maken dan het huidige niveau dat echt veel te hoog is. Daardoor krijg je nu een hele generatie zonder rijbewijs. Zonder rijbewijs rijd je minder dan met rijbewijs. Van rijden zonder rijbewijs worden we zenuwachtig dus gaan we roken, drinken en snuiven achter het stuur. Allemaal niet goed. Een subsidie voor iedere rook/drink/snuiffiguur die zijn rijbewijs haalt en een Dacia koopt. Dat is toch al de meest verkochte auto en die kunnen voor een groot deel na twee jaar rondraggen met een rook/drink/snuiffiguur terug naar het Cache pour Clunquères programma. Exporteren naar Afrika via Brussel en nieuwe Dacia’s laten maken in Roemenië.
Frankrijk komt er overigens nog goed af dit jaar qua economische groei. Omdat het land al jaren met de handrem aan rijdt valt de schade van de recessie enorm mee. Waarschijnlijk zal het opkruipen uit het dal ook wat langzamer gaan. Vanwege dezelfde collectivistische rigiditeit die er voor zorgde dat de economie veel minder inzakte dan in omringende landen.

Even samenvatten
We zijn al sinds eind juni voorzichtig gestemd over de aandelenmarkt en daarom zitten we nu op een minimale aandelenweging in de PolderPortefeuille. Dat betekent dus dat we zestig dagen voor paal stonden en sinds twee dagen iets minder dom lijken. We worden hier meteen opgewekt van.
De wereld ziet er opeens zo fris en overzichtelijk uit, als de tuin na een regenbui.
In China, dat een leading indicator markt is, staat Shanghai al op een bearmarkt score met meer dan 20% verlies. Shanghai aandelen zijn duur, gemiddeld 30 keer de winst, maar er zijn genoeg grote goedkope aandelen in China.
First down, first up, dat zagen we ook toen Shanghai als eerste markt steeg en niet zo’n beetje ook, plus 100% en nu twee ons eraf.
Japan gaat onder invloed van de Democraten switchen van export naar interne consumptie, dus koop de lokale markt.
Amerika is een procent of 20 overgewaardeerd. Ergens tussen S&P 820 en 870 ligt flinke steun.
Commercieel onroerend goed kan de financials en dus ook de rest van de markt de necktie omdoen.
Haal risico van de tafel. Verkoop hard gestegen tinnef, koop cashflow aandelen, hoge dividenden, kwaliteit.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long goud op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: