De Kapitalist: nog maar 10 Yukon Goldrush proefnummers beschikbaar

De belangstelling voor proefnummers van ons Yukon verhaal was overweldigend.
Toevallig steeg het mandje vorige week 25%, maar dat moet niet de reden zijn om hier interesse in te hebben.
De reden om dit nummer aan te vragen is om onze nieuwsbrief te ontdekken. We hopen dat u zich bij ons voegt en abonnee wordt.
Daar leeft Inveztor van. In ruil proberen we u beter te helpen dan u het zelf zou kunnen. We willen u waarschuwen voor risico’s en wijzen op opportunity’s.
We handelen zelf ook in deze markt en doen onze eigen research. Die delen we met onze abonnees en dat houdt Inveztor in leven.
We zijn dankbaar voor iedere nieuwe abonnee.
Maar pas op. In tegenstelling tot veel andere nieuwsbrieven die het over goud hebben, is onze aanpak anders.

We zijn geen goudgekken bij Inveztor
Integendeel, we hebben ons altijd wat afzijdig gehouden van dit soort mensen. Het zijn net gelovigen. We hebben meer op met de nuchtere visie op goud.
Dan constateren we dat regeringen in de Westerse landen enorme schulden overhevelen van de private naar de publieke sector. Tegelijkertijd storten mensen zich weer op aandelen en stijgt goud. Maar was goud niet iets dat juist moest stijgen als aandelen het niet goed deden? Dat is één van de vele goudmythes. Net zoals de correlatie van goud en inflatie. Waarom kopen mensen nu goud, en goud aandelen in iets mindere mate, terwijl we deflatoir bezig zijn? Misschien zijn er wel meerdere redenen en er hangen geen ratiokaartjes aan de kooporders. We moeten dus gissen en we kunnen alleen gissen naar onze eigen reden om goud te kopen. We denken dat goud nu door steeds meer spaarders als een de facto reserve valuta wordt gezien. Goud kan, in de huidige situatie, waarde behouden en waardeverlies elders compenseren. Rente op 0% helpt, dat is zeker en of goud een vlucht activa of een risico activa is weten we niet. Misschien dan eens het één en dan weer het ander. We zagen goud opeens 5% zakken tijdens de Dubai angst van vorige week. Voor ons was dat reden om bij te kopen in de PolderPortefeuille.

Voor onze lezers van De Kapitalist zijn we de komende week druk bezig met meer goud research. We pakken onze portefeuille nog eens op en houden die tegen het licht. Wat is nog koopwaardig? In welke sector moet u zitten? Majors? Junior producers? Exploratiebedrijfjes (de meest riskante dus pas altijd op, dit zijn eigenlijk opties op een goudvondst)? Of in ETF’s van goud of van goudproducenten? Of van junior producenten? Fysiek goud?
In een komende Kapitalist gaan we het rijtje af. Wat moet u doen als u nu instapt? Wat moet u doen als u al goud hebt?
We zitten te kijken naar grafieken waarin we de koers van goudaandelen afzetten tegen de goudprijs. Waarin we de waarde berekenen per ounce in de grond, versus de koers van goud.
Wat is nu duur en wat is nu nog redelijk geprijsd?
We vinden nog steeds segmenten van de goudmarkt die waarde vertegenwoordigen.

Is de crisis voorbij?
Wat geen waarde vertegenwoordigt zijn de overheidsfinanciën, vooral in de VS en in andere verzwakte economieën zoals Engeland, Spanje en Italië. We laten Ierland, Griekenland en de Baltische landen liever buiten beschouwing.
Nederland staat er wat minder slecht voor maar reden voor enthousiasme zien we niet.
Dat betekent allemaal niet dat de aandelenmarkten onderuit gaan, op de korte termijn. Het kan, of het gebeurt later. Hoe dan ook zien we een decennium met minder aandacht voor aandelen en meer aandacht voor macro-economische vraagstukken want de grote problemen zijn ontstaan doordat consumptie in de VS niet meer spoort met productie in Azië en met name in China.
We zijn doodsbang voor een Chinese ontsporing. Wanneer dat gaat gebeuren en hoe weten we niet en daar zoeken we ook niet naar, we zullen het vroeg genoeg merken. Staatsbedrijven krijgen krediet van de banken en doen wat ze moeten doen: ze zorgen voor steeds meer productiemiddelen.
Staatssatellieten, de satellieten van de Chinese staatsbedrijven, krijgen ook krediet. Die beleggen hun middelen en zorgen voor prijsopdrijving. Hoeveel koper ligt er opgeslagen in China? We weten het niet, maar de grondstoffenmarkt zou wel eens ruw verstoord kunnen worden. En China is nu juist de kurk waar het huidige economische evenwicht op drijft, nu de Amerikaanse consument is uitgeschakeld. De heel kleine toename in de Kerstbestedingen, vergeleken bij de al heel zwakke cijfers van een jaar geleden, is niet voldoende om de aandelenhausse te stoppen. De liquiditeit zorgt nog steeds voor opwaartse druk.

Onze AEX calls, vrijdag aangeschaft op AEX januari 300, doen het goed.
We zijn bearish op de economie, niet bullish op de markt maar we zijn ons bewust van de liquiditeit. Een eindejaarsrally? Een nieuwjaarsrally? Het kan allemaal.
De markt gaat op een moment kapot, maar wanneer dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Goud kan in de huidige situatie nog verder stijgen. Goud staat inmiddels boven de $1200. Dat niveau was even een weerstand.
De tijd voor goud is nu.
Nog 10 Yukon Goldrush proefnummers beschikbaar.

Of profiteer van Inveztor’s kerstactie en kom een maand lang op de verzendlijst van De Kapitalist voor slechts € 39,- (geen stilzwijgende verlenging)*.

Michael Kraland

* Let op: deze actie is slechts geldig t/m 5 december.

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long AEX calls en goud op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: