De onvermijdelijke pullback in goud loopt anders dan u denkt

Goud gaat omhoog, vandaag weer een nieuw record op $1215 en het momentum lijkt nog niet gebroken.

[grafiek] Klik om te vergroten

Zit goud nu in een bubbel? Ik denk het niet want echte gekte zie ik niet om me heen. In euro’s is goud nog niet eens zo hard gestegen en in De Kapitalist gaan we hier de komende tijd wat dieper op in. Daar behandelen we ook de riskante goudspelletjes met juniors. Die hebben het meeste leverage en zoals trouwe lezers weten, we zijn flink belegd in het Yukon gebied.

Toch kan goud elk moment terug. Een stijging gaat zelden in één rechte lijn en pullbacks zijn het liefst even krachtig als het opwaarts momentum. We zagen goud vorige week in een zanderige klap 5% dalen. We kochten toen 10% bij. Hopelijk hebt u het ook gedaan, goud daalde toen even onder de $1140.
Maar wat zijn nu de meest redelijke aannames?
Daarvoor kijken we eerst naar de twee meest voor de hand liggende charts, het 50- en 200 daags voorschrijdend gemiddelde. Dan zien we dat het 200-daags gemiddelde op $973 ligt en het 50-daags op $1075.

Voor wie niet al teveel ervaring heeft met dit soort situaties, en wie dat niet heeft moet dit gevaarlijke spelletje niet spelen, is er niets nieuws onder de zon. Maar denk nu even aan de emotionele staat van een recente instapper.

Die koopt nu rond de $1200 omdat iemand op de televisie heeft gezegd dat goud niet kapot kan, dat er structureel meer van wordt gebruikt dan er wordt opgegraven en dan meestal iets waarom je erin moet geloven.
Wij geloven hoofdzakelijk in ons eigen verscheiden en in een paar andere zaken waar we u nu niet mee zullen vervelen. Goud vergt geen geloof, maar pas op met mensen die met dit soort argumenten komen. Die zijn gevaarlijk en des te meer nu ze gelijk krijgen. Alleen, vraag u even af of het iet right for the wrong reason is.

Goud stijgt aan het eind van de dag omdat er meer vraag dan aanbod is. Er is meer vraag van beleggers omdat die bang zijn voor de ontwaarding van hun valuta. Geef ze eens ongelijk.
Anderen zijn bang voor inflatie. Zou kunnen, zeker is het niet, maar we kunnen hier het gebruikelijke debat weer starten als u dat wilt. Er is geen duidelijk verband tussen goud en inflatie en inflatie wordt ook vaak verkeerd gemeten.
Alles dat ik echt verbruik, gezondheidszorg, dure opleiding voor mijn kinderen, truffels, wordt duurder of blijft duur. Goed, champagne zakt flink in.
Maar dat is een relatief kleine post en de spread tussen champagne en de betere bubbels van andere origine wordt snel kleiner, zeker als je geen grote merken koopt.
Hoe dan ook is beleggen in poepel geen goed idee en in wijn zit voorlopig ook een beetje de klad.

En goud? Goud stijgt omdat beleggers verwachten dat het waardevaster is dan fiat geld. En centrale banken denken dat ook en die verkochten rond de $300. Nu kopen ze weer.
India kocht, Rusland lijkt te kopen en China kan de goudsoep doen overkoken.
China is de grootste goudproducent met 350 ton per jaar. Maar China heeft vraag van 450 ton. Nog steeds is 75% van de wereldvraag gericht op juwelen en 25% op goud als belegging.
China heeft nu 1054 ton goud en heeft al gezegd dat ze eigenlijk 6000 ton willen hebben. Daar ga je dan met je goudprijs.

Maar nu verklaart een official van de Chinese Centrale Bank dat je juist op moet passen met goud, zo meldt Reuters:
"TAIPEI — Reuters
Published on Wednesday, Dec. 02, 2009 6:51AM EST
Last updated on Wednesday, Dec. 02, 2009 9:35AM EST
Gold (GC-FT1,215.1014.901.24%) prices are currently high and markets should be careful of a potential asset bubble forming, a senior official at China’s central bank said on Wednesday, as prices for the precious metal hit a record high.

“We must keep in mind the long-term effects when considering what to use as our reserves,” Hu Xiaolian, a vice-governor at the People’s Bank of China, told reporters in Taipei, when asked if China had plans to increase its gold holding in its foreign exchange reserves.

“We must watch out for bubbles forming on certain assets, and be careful in those areas.”

Gold hit record highs at $1,216.75 (U.S.) an ounce in Europe on Wednesday as investors bet on higher prices.

China’s more than $2-trillion in foreign exchange reserves are mostly parked in U.S. treasuries, despite calls from some in China to invest the reserves in oil and other natural resources that the fast-growing Chinese economy will need in future.

Before gold prices hit record highs, however, China said last month that it is working to improve the allocation of assets in its foreign exchange reserves, when asked whether it would buy any of the gold that the International Monetary Fund is seeking to sell."

Wat we hier zien is een meneer die het goud dat hij moet kopen constant op ziet lopen. Dat wordt vervelend, talk your own book even en kijk of dat helpt.

Wanneer komt die pullback? Geen idee. Waarom komt die pullback? Meerdere ideeën maar het zal wel wat anders worden.
De dollar is zwak en waarom zou die niet opeens sterker kunnen worden? In een paniek vluchten mensen de dollar in en panieken en paniekjes kunnen elk moment ontstaan.
De carry trades, die gefund worden door een rente op dollars van 0%, moeten dan afgebouwd worden.
Goud krijgt dan een tik.Of een dreun naar $973.

Het gevaar is dat nieuwe beleggers in paniek raken en dan op de bodem verkopen, daarom geven we u die alvast.
Die bodems, op $1075 en $973, zijn koopgelegenheden.
Zeker voor wie in goud gelooft. Maar ook voor barbaren zoals wij.

 

Long goud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: