Goud: tijd om goudaandelen te dumpen?

Meestal hebben goudaandelen maar één probleem.
Dat wil zeggen, meestal hebben ze maar één probleem tegelijk.

Wanneer de aandelenmarkt zwak is, en tegenwoordig gebeurt dat vaker dan vroeger, dan is het probleem van goudaandelen dat het aandelen zijn. Het feit dat ze goudaandelen heten werkt wat verwarrend, daar moet u eigenlijk overheen lezen. Goud aandelen zijn altijd eerst aandelen. Ze gaan mee naar beneden wanneer beleggers minder risico willen en dus aandelen verkopen.

Wanneer goud stijgt zijn goudaandelen net als goud maar helaas niet altijd. Wanneer er paniek is dan zakken ze ook, zelfs als goud stabiel blijft en dat zagen we het meest recent in 2008.
[grafiek] Klik om te vergroten

Nu zakt goud, of althans, voorlopig kunnen we slechts spreken van een correctie. Vorige week gaven we in dit blog aan wat ongeveer de steunpunten voor goud waren. Het 200 daags gemiddelde, de populairste steunlijn, ligt op $978.

Goud heeft niet echt gezorgd voor een navenante stijging van de goudaandelen. Dat kan je zien wanneer je die uitdrukt versus de goudprijs.

xau index relative value weekly 4 dec 09

Goudaandelen zakken op dit moment maar er is geen reden voor paniek. Er is wel reden voor het omgekeerde. Het omgekeerde van een paniek is een bubbel.
Die hebben we nog niet gehad en die kan nog komen.
In een bubbel gaan de prijzen van goudaandelen naar een top versus de goudprijs. Mensen zijn op zo’n moment zo zeker van hun zaak dat ze denken dat ze slim zijn wanneer ze goud in de grond kopen. Of goud dat waarschijnlijk in de grond zit. Of goud dat misschien in de grond zit. Dat laatste zijn de exploratieaandelen.

Een deel van die onzekerheid wordt weggenomen doordat de huidige regelgeving zoals we die in Canada kennen meer houvast geeft wat betreft de techniek: bedrijven moeten op een standaard manier aantonen dat ze ook echt dat goud in de grond hebben zitten en hoeveel er gemeten is.

Wanneer beleggers dat soort spul positief gaan extrapoleren ben je in een bubbel.
Dan is het tijd om de energie die we nu besteden aan het in kaart brengen van het neerwaarts risico te gaan besteden aan het omgekeerde.

Een beetje bubbel is niet onaangenaam voor wie long zit.
Te traag reageren betekent in veel gevallen grote verliezen of erger.
 

Long goud en goudaandelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: