PolderPortefeuille: effecten en valuta effecten

In 2009 hadden we de Noorse Kroon (NOK) tot onze basisvaluta gemaakt in onze portefeuille. Daardoor konden we 60% cash aanhouden en toch een niet al te schandalig resultaat neerzetten, +38% versus +36% AEX. We hadden ook 10% in goud en 30% in aandelen. Doordat we veel in Canada doen hebben we altijd een valutavraagstuk. 

We namen onlangs wat winst in de NOK op 8,22, voor een deel van onze positie. We zijn nog steeds positief op de NOK om dezelfde redenen: de rente daar stijgt en de economie is gezond. Plus als framboosje op de chocolademousse een mogelijkheid tot bubbelvorming. Als de NOK ook maar even echt populair wordt hebben degenen die long zitten een stevige rugwind. De Noorse economie is een economie met 4 miljoen inwoners.

valuta20jan09

Vandaag breekt de US dollar uit. We zijn al een tijdje geleden opgehouden met het hedgen van onze dollarpositie, toen we vonden dat 3% dollarbulls voldoende waren om te constateren dat de dollar even niet zoveel lager meer kon. Waar moesten immers de nieuwe verkopers nog vandaag komen.

Een draai daarentegen zou wel eens heel vervelend kunnen zijn voor carry traders. Die moeten dan rekening houden met een dollar die misschien nog steeds weinig of niets aan rente kost maar die tegen ze in stijgt. We braken gisteren en vanochtend heel snel door de 1,43, toen door de 1,425 en toen door 1,42 om nu rond de 1,413 te handelen. En dat allemaal door Ziekenland, want de euro zakt. De EURNOK blijft liggen op 8,13.

Omdat we Canadese dollars hebben, en omdat die dollar niet alleen sterk is tegen de euro, maar ook vast is tegenover de USD, volgen we deze ook oplettend.

En we zoeken naar een goed punt om een deel van onze USD exposure weer af te dekken. Nu de dollar nieuwe highs maakt, laten we deze nog even doorlopen. Maar je hoeft maar even wat tegenkrachten rond Ziekenland te krijgen en de euro, ook wel de ondollar genaamd, sterkt weer een beetje aan. Dat doet niets af aan de huidige trends, het is misschien wel een trade.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long NOK, geen positie in andere valuta (hedge) instrumenten op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: