Kijk uit met Grieken, vooral met hun cadeaus

Kijk uit met Grieken, vooral als ze met cadeaus komen. Want we zijn nog lang niet klaar met Griekenland. De meningen over Griekenland lopen uiteen. 

Er zijn mensen die het hebben over Socrates, het Parthenon, Solon, Pericles, Aristoteles en de bakermat van onze beschaving. In ons vak is Griekenland één van de PIIGS, zonder wie dit woord nog vreemder zou klinken en er zijn de sceptici waaronder u Inveztor kunt rekenen.

Puinhoop
Griekenland als bijzonder onbetrouwbaar land, ruziezoekend, zichzelf nog meer overschattend dan anderen, pro-Srebenicza, anti-bijna-alles en waar heel veel in het honderd loopt. Denk aan de puinhoop van de, ahem, Olympische Spelen, wat toch een thuiswedstrijd had moeten zijn. Wij zijn het eens met extremisten als Schmidt en Giscard die vinden dat Griekenland nooit in de EEG toegelaten had moeten worden. En ze konden er van meepraten want ze haalden het land zelf binnen.

Griekenland terugzetten in de wachtkamer, waar ze dan samen met Turkije zouden zitten heeft een wrede, enigszins Monty Python-achtige aantrekkingskracht. Wie riep daar Bulgarije en Roemenië? Gaan we Servië binnenlaten? Genoeg rumoer, even rust in de klas.

Obligatieplaatsing
Vandaag zien we dat de succesvolle Griekse obligatieplaatsing van deze week alweer een fiasco is. Geen Grieks woord overigens, hysterie is dat wel. Die lening had een opslag van een ongehoorde 350 basispunten. Griekenland betaalt dus 3,5% meer dan Duitsland. Bij Zeus, 3,5% cadeau?

Kijkt u nu even naar dit plaatje. 

laocoon 

Dit zijn Laocoon en zijn zoons, in doodstrijd met een zeeslang. Het origineel staat in het Vaticaan.

Paard van Troje
Toen de Grieken een list hadden uitgehaald, bedacht door de slimme Odysseus -de Odyssee is een Grieks woord- liepen de Trojanen het strand op om het Paard te bekijken. Dat Paard was op dat moment nog niet van Troje. De Grieken waren weggezeild en binnen zaten Odysseus en zijn makkers te transpireren of herenliefde te bedrijven, we laten onze fantasie de vrije loop maar wel met een grote mate van historische waarschijnlijkheid.

Pas op, zei de priester Laocoon. Kijk uit met Grieken, vooral wanneer ze met cadeautjes komen. Althans, zo verhaalt de Latijnse dichter Vergilius het in de Aeneïs. En om de daad bij het woord te voegen stak Laocoon, gewoon daar op het strand, terwijl Odysseus en zijn makkers inmiddels ongetwijfeld op waren gehouden met stout te zijn en nu peentjes aan het zweten waren, zijn zwaard in de zijkant van het Paard-dat-toen-nog-niet-van-Troje was. 

Op dat Black Swan moment had het Paard net zo goed het Paard van Laocoon kunnen worden, of had dit kunnen leiden tot een soort strandrel zoals we die ook in Nederland kennen.

Maar nee.

Poseidon, God van de Zee, stuurde een zeeslang om Laocoon en zijn zoons in een dodelijke omhelzing te nemen. Poseidon was op de hand van de Grieken om redenen die er nu even niet toe doen, maar het was een intrige die zo Grieks was dat die tegenwoordig Byzantijns genoemd zou worden. 

Omdat Laocoon een priester van Poseidon was, zagen de Trojanen hier een teken in. Als iemand nu "Narrative Fallacy!" roept, knikt heel Inveztor vol instemming. 

Laocoon had zijn God ontriefd en werd bestraft. En zo kon het gebeuren dat de Trojanen vol vertrouwen het Griekse cadeau binnenhaalden. En de rest is geschiedenis. 

Contrarian bet
Die 3,5% zijn er al weer af, wat vervelend is voor de beleggers die massaal een contrarian bet deden op dit papier. De rommelige reden was dat de Chinezen niet mee wilden doen met het saneren van de Griekse financiën. Iedereen dacht dat de Chinezen wel mee zouden doen, met discrete bemiddeling door Goldman.

Het instorten van koersen is altijd vervelend, vooral voor de investerende partij. De Grieken zelf zijn dolblij en de Papa’s ook. U denkt nu wellicht aan de Mama’s en de Papa’s maar die kwamen uit een ander en groter failliet land, Californië.

Papa’s
De Papa’s van Griekenland zijn premier Papandreou en CFO Papaconstaninou. Hun obligaties zijn een doorslaande kaskraker. Er was vraag voor € 25 miljard en ze hadden er maar vijf gevraagd. Toch even van geprofiteerd en acht geplaatst.

Zij verklaren vanuit Davos dat er eigenlijk niet zoveel meer aan de hand is (video & video) en voor wie gelooft dat hun maatregelen gaan werken is dat zeker waar. Het bureau voor statistiek is onafhankelijk. Er wordt niet meer zomaar wat gedobbeld en vervolgens naar Brussel gestuurd door dijenkletsende statistici.

Belastinghervorming
De belasting wordt hervormd. Wij vragen ons af of de Grieken het in meerderheid leuk zullen vinden dat het land switcht van een regime waarin alleen de suckers (de schijn tegen maar toch geen Grieks woord) betaalden, naar een onprettige situatie waarin iedereen belasting moet ophoesten.

De publieke sector wordt gesaneerd, wat er op neerkomt dat tienduizenden Griekse ambtenaren hun baantje of bijbaantje gaan verliezen. Sla massaal die Griekse bond in, wanneer u denkt dat dit gaat werken. En niet alleen in dat geval, het kan allemaal goed aflopen, ware het niet dat dit soort zinnetjes bij ons anathema is – een Grieks woord.

Onlusten
Wij zien de Papa’s voorlopig nog worstelen met hun landgenoten. Misschien eerst nog wat Verelendung. Want er waren al onlusten voordat het iedereen duidelijk werd wat een zootje het in dat arme land is.

Onlusten met een enigszins onbepaald karakter en dat zijn de ergsten. Erger dan de demonstraties van de plaatselijke anti-moslim fundamentalisten. Jongens waarbij vergeleken Theo van Gogh een koorknaap was.

Dubai II
Mohamed El-Erian, de Über Bondvigilante van Pimco, ziet het ook een beetje zo, zij het iets diplomatieker. Althans, anders verwoord, situation oblige. Erger nog, El-Erian ziet Griekenland als Dubai II en er zullen er meer volgen.

Wij denken dat El-Erian Schmull leest. Als u dat ook doet, bedenk dan dat Schmull staatsobligaties aanbeveelt. En dat die van Griekenland meer opslag bieden dan sommige andere obligaties aan rendement. 

Ontrommelen
Dat van die Chinezen, zo verklaren zowel Papandreou als Papaconstantinou, dat was niet hun schuld. Geruchten in de markt, rommelig.

Misschien wordt het woord "Ontrommelen" wel het meest toonaangevende nieuwe woord voor 2010. Past ook goed bij het Griekse bureau voor statistiek. Daar is geen woord Grieks bij. Zoals chaos.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen posities in genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: