Opgekomen markten

Voldoet de term Opkomende Markten nog wel? En als er daar wel groei is en niet in de ontwikkelde markten, waar moet je dan je geld inzetten?

Het probleem met Opkomende Markten, waar ik eind jaren ’90 wel eens grapjes over maakte, is nu heel anders dan toen. Opkomende markten werden snel duur, ze waren vooral een portefeuille exporterende aandelen.

Japan en Amerika
Japan was ooit een opkomende markt en Japan exporteerde. Amerika was een opkomende markt, maar Amerika had sterk groeiende interne consumptie. En we hebben het nu over meer dan een eeuw geleden voor de VS en over meer dan een halve eeuw geleden wanneer we naar Japan kijken.

Japan maakt nu een draai naar interne consumptie, zonder voldoende succes omdat de leeftijdspyramide op zijn kop staat. Amerika was een jong land en blijft relatief jong door immigratie.

China
China zou veel jonger zijn dan het is zonder geboortebeperking. Azië ontkoppelt, maar dan in de zin dat er een interne markt ontstaat. China is al bijna de grootste autoproducent ter wereld.

Opkomende markten waren dus relatief duur en zijn dat nu, relatief, veel minder. Toch dalen ze de laatste tijd en dat komt doordat ze koploper zijn. Het eerst uit de recessie en het eerst in de volgende dip. Dat komt doordat de plaatselijke Centrale Banken nu al de kredietkraan dicht beginnen te draaien, kijk naar China.

Oververhitting
De kredieten moeten stoppen omdat er al een tijdje sprake is van oververhitting in onroerend goed en andere misallocaties van kapitaal. Een tandje terug is dus gezond beleid, maar wel, op de korte termijn, ongunstiger voor aandelenkoersen dan de consensus dacht, aan het begin van het jaar. Vier weken geleden dus. Hm.

Het flauwe grapje dat ik in de jaren ’90 maakte was dat ik Opkomende Markten als Afkomende Markten betitelde. Voor een groot deel van het decennium, waarin de Azië-crisis bovendien plaatsvond, was dat een manier om tegengas te geven aan de jubelstemming over de sector.

Ook als die markten nu afkomen zie ik niet in waarom we ze zo zouden moeten noemen. De financiële positie is in deze markten minder wankel dan in het Westerse deel van de wereld. De groei is er sterker en doordat er minder afhankelijkheid is van export zijn deze markten geen call opties meer op Westerse groei.

[grafiek] Klik om te vergroten

Koersverloop
Het koersverloop van Opkomende Markten tegen Ontwikkelde Markten zien we in de bovenstaande grafiek van Morgan Stanley. Een terugval lijkt logisch, de rente moet omhoog, de Aziatische valuta moeten omhoog, de yen kan omlaag, de dollar stijgt even.

Het is duidelijk waar de economische groei op de lange termijn zich bevindt. Of dat ook automatisch tot hogere koersen moet leiden is een ander verhaal, maar de Opkomende Markten zakken vooral omdat ze teveel gestegen zijn. Een bubbel in de sector is zeker niet uit te sluiten. De waarderingen zijn er immers nog steeds lager dan bij ons.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen positie in genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: