Over goud over

Markt omhoog, dollar omlaag, goud omhoog. Wat is er verder voor nieuws? Er is nog een ander patroon dat we al een paar keer eerder zagen. Het lijkt erop dat we weer een maandcyclus achter de rug hebben die we ook al eerder zagen. Eind juni, eind augustus, eind september, eind januari. Markt omlaag, beetje paniek, bearish weekend en markt weer omhoog. Zo ook nu weer. Go figure, laten we hier vooral niets uit proberen af te leiden, dat leidt alleen maar af.

Aardig is ook deze goudchart, met dank aan Dow Jones. Er kwamen wat lagere toppen waardoor goudbeleggers nerveus werden.

[grafiek] klik om te vergroten

Bearish commentaar
Nadat enige tijd lang er geen negatief woord over goud werd gesproken hoorden, zagen en lazen wij de afgelopen weken allerlei revisionistisch goudcommentaar van Roubini tot Buffett naar Soros en terug.

Inmiddels lijkt er een dubbele bodem rond de $ 1070 weerstand te staan. Dat is leuk maar als we het goed begrepen hebben moet zoiets gevolgd worden door een hogere bodem en een hogere top willen wij ons blij kunnen maken.

En er is niets om blij over te zijn want als goud hoger gaat betekent dat een verder bewustzijn van komende afwaardering van al onze andere activa voor zover die van papier zijn. Tenzij dit een eenrichtingsweddenschap is op hogere uitgaven voor juwelen op het Indiase subcontinent en in China.

Goud gemeengoed?
Waar we nog niet uit zijn is of goud nu gemeengoed is of niet. En hoe je dat kunt vergelijken met de vorige golf, die goud naar de $800 bracht in 1980. Nu geven wij ootmoedig toe dit nog meegemaakt te hebben en hier zelfs een zeer bescheiden en hoogst verliesgevende rol in gespeeld te hebben die we tot nu toe uit de pers hebben weten te houden. En het is niet zeker dat zo’n vergelijking ons ook maar het minste of geringste helpt.

Dus als wij even terugschakelen dat kunnen we onze angst herformuleren rond het begrip consensus. Is goud een consensus verhaal of is het nog steeds marginaal? Dat laatste zou toch beter zijn voor ons speculatieve boek. Behalve Olaf, onze favoriete trainmanager op de Thalys, kennen wij weinig retailbeleggers die goud kopen.

En dan zijn die nog zwaar oververtegenwoordigd op Inveztor, daarom kijken we even buiten. Anderen zien in luchthavenkiosken en artikelen in Quote een teken dat Jan en Alleman er al in zit. Maar hebben die mensen gekocht?

Right for the wrong reasons
Het rare met goud is dat je er om meer dan één reden in kan zitten. Deflatoir, inflatoir, het-einde-is-nabij en wantrouwen tegen papieren valuta zijn evenveel goede redenen om erin te zitten. De kans van right for the wrong reason is dus groot, maar daar zijn geen verdere kosten aan verbonden.

Er zijn ook baten. Zo gaan we vandaag of morgen onze abonnees op de hoogte brengen van een nieuwe verkoop van een goud aandeel. Met een flinke winst.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long goud op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: