Volcker: hedge funds en Glass Steagall II

Paul Vocker, de voormalige gouverneur van de Fed, de man die inflatie bedwong in de jaren ’80, is op 82 jarige leeftijd weer helemaal terug. Dat is nu voor de tweede keer sinds de verkiezing van President Obama. Tot voor kort leek Volcker verbannen naar een economisch klapstoeltje in de Obama regering. Maar toen de kiezers massaal genoeg begonnen te krijgen van de goodwill jegens Wall Street en na bekendmaking van de torenhoge bonussen bij Goldman en andere overlevenden, werd Volcker uit de kast gehaald en kwamen zijn ideeën weer voor het voetlicht. Tot grote spijt van de bankiers.

Hij was de man die voorstelde prop trading, handel voor eigen rekening, te kortwieken. Door hun nieuw verworven bankstatus konden effectenbanken als Goldman en Morgan Stanley goedkoop geld lenen en dat aanwenden voor hun eigen handel met spectaculaire resultaten. Ook al zal Goldman zeggen dat slechts 10% van Goldman’s winst uit handel voor eigen rekening komt. Er zijn meer manieren om dat te meten dan alleen de manier die Goldman toepast.

Vandaag maakt Volcker bekend dat hij meent dat men hedge funds hun gang moet laten gaan. Laat ze maar winst maken of failliet gaan en hun participanten en managers met hen.

Dat is een interessant punt. Hedge funds hebben, dankzij hun eigen arrogantie en gebrek aan transparantie, een slechte pers.
Maar één ding lijkt ons duidelijk, laat ze maar, als ze zelf ook maar niet te groot worden. Als ze het systeem maar niet bedreigen.
Banken, die ook heel weinig transparant zijn in het uitsplitsen van hun rekeningen, zijn een ander verhaal. Haal daar risico weg en laat het bloeien in hedge funds is de boodschap.
Soros kwam al veel eerder met een zelfde verhaal.

Iedere crisis is anders en er zullen altijd crises zijn. Maar dat is geen reden om niet zo veel mogelijk ongewenste zaken te voorkomen. De val van Lehman, een effectenbank met wijde vertakkingen, was het equivalent van een bank die omviel. Lehman was te groot en nam te veel risico.
Effectenbanken hadden balanzen van 30 op één of veel meer die ze met kort geld financierden. Haal het vertrouwen van de korte financiers weg en het kaartenhuis stort in.
Laat hedge funds die risico’s maar nemen.

Voorkom dat het publiek een gijzelaar wordt van de omvang van de banken.
De banken proberen nu achter de schermen tegengas te bieden. Ieder corpus vecht voor het voortbestaan van zijn structuur, zo werkt de natuur en ook de economie.
Wat hier nog mankeert is een internationale aanpak.
Wie van de staat met garantie mag lenen en uitlenen moet geen gekke dingen doen met die garantie. En zeker niets geks dat de verstrekker van die garantie op kan breken. Want die verstrekkers zijn we zelf.
Laat de hedge funds dat maar doen.
De nieuwe opzet van een Glass-Steagall Act II ligt er nu.
Maar nog niet internationaal.nvt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: