Kijk uit met Grieken, vooral met hun cadeaus III

Grappig hoe een landje met 10 miljoen inwoners en een record nuisance value invloed kan uitoefenen.

Spread
Nu even niet via de wijsheden van Solon maar door de euro parallel te laten lopen aan de spread over bunds. Want die spread is van 400 basispunten eind vorige week naar ongeveer 330 basispunten nu gegaan en tegelijk zien we de euro/dollar van halverwege de 1,38 naar 1,395 gaan.

Griekenland was geprijsd voor een katastrofe (Grieks woord, wist u al natuurlijk), maar nog aardiger is om even te kijken naar de spread die Hongarije bij de laatste goulash crisis deed en dan zien we 5%.

Ach, 4%, 5%, dat geeft aan hoe diep we kunnen maar nu loopt het ding op en wie denkt dat Griekenland dit overleeft, binnen de EG, op de korte termijn, krijgt 6,3% wachtgeld om winst te maken. Of verlies dus.

Keukens
De contrarians van vorige week maandag halen nu opgelucht adem en kunnen hun souvlaki’s bestellen voor de lunch. Pas op voor vetvlekken op het toetsenbord en controleer even of het wel lamsvlees is. Niets is minder zeker lazen wij laatst. Maar dat ging over döner kebab en dat is Turks.

Maar die keukens lijken erg op elkaar, courtesy van eeuwen Ottomaanse overheersing. Nooit tegen een Griek zeggen, die worden dan hysterisch (Grieks woord). Maar goed, naar we ons hebben laten vertellen mag varkensvlees in souvlaki, al geven we de voorkeur aan lam.

Anathema
In Turkije is dat uiteraard niet done en Shoarma, van het Turkse woord voor draaien, is de variëteit die we in de rest van het Midden-Oosten en ook in Israël aantreffen. Hamas en Likud aanhangers eten ongeveer hetzelfde maar willen het daar niet over hebben. Varkensvlees is dan natuurlijk ook anathema (Grieks woord weer).

De keuringsdienst van waren wil liever lam en wij stellen ons solidair op. Morgen nieuws van de EG.

Disclaimer Kraland: geen positie Griekse staatsobligaties op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: