Kijk uit met Grieken, vooral met hun cadeaus II

Woensdag komt de Europese Commissie met haar bevindingen over het Griekse Stabilisatieplan. Stabiel is geen Grieks woord, het komt ons gezelschap houden via Latijn. Idioot is weer wel een Grieks woord, zij het met een van origine heel andere betekenis.

Wat amusant wordt is de bewoording die de Commissie gaat gebruiken. Wordt de taal nog negatiever dan de bewoordingen die de Commissie gebruikte voor België? Dat kan haast niet, maar toch is het waarschijnlijk en overmorgen weten we het.

Srebrenicza-demonstratie
Inmiddels heeft uw scribent zitten zoeken naar een artikel dat we ooit lazen over de allergrootste demonstratie ooit, in Griekenland, tegen het gezeur rond Srebrenicza. Pro-Mladic stuff.

Mladic decoreerde ook wat Grieken. Ja, maar dat zijn marginale figuren. Een beetje zoals Oostfrontstrijders vroeger bij ons. Maar daar kijk je toch heel anders naar wanneer je ziet dat de natie massaal de straat opgaat om genocide te bejubelen.

EEG
Maar waar hebben we het nu over, hoor ik sommigen van u nu denken. We hebben het over de achtergrond van een verhaal dat eigen heel zelden op deze manier belicht wordt. Dat we Griekenland nooit hadden moeten toelaten tot de EEG lijkt ons duidelijk, maar we zitten er nu eenmaal mee.

Erger nog, Griekenland wordt gered door de Slavische gong van Bulgarije en Roemenië. Die zijn nog erger. Alleen, die pretenderen niets anders te zijn dan wat ze zijn – zij het dat ze nog een stuk erger zijn dan dat men zegt dat ze zijn. Maar dat is goed voor Griekenland.

Erger
De enige goede reden om Griekenland nog te handhaven is dat die andere schurkenstaten nog stukken erger zijn. En wat doen de Grieken wanneer de cheque van de EEG binnen is en ze niets beters te doen hebben? Lobbyen om de Screbrenicza moordenaars, de Serviërs, binnen de EEG te halen.

Met als argument dat wanneer we Roemenië en Bulgarije toelaten we ook die andere engerds binnen moeten laten. Of dat een goed idee is lijkt ons voorlopig nog onbewezen.

Verslag demonstratie
In onze poging het originele verslag van die grote Griekse pro-genocide (genocide is een Grieks woord, pro is weer Latijn) demonstratie (Grieks woord) boven water te krijgen, belde ik vandaag met een vriendin die als correspondente voor de New York Times in Griekenland geweest was en die ook het één en ander van Screbrenicza weet.

Ze kon het ding ook niet meteen opsnorren en vertelde me dat de Times toch al nooit veel in Griekenland deed. Maar de FT doet dat wel. Die hebben daar mevrouw Kerin Hope zitten. Wij weten niet of mevrouw Hope afstamt van een Nederlands bankiersgeslacht, maar wel dat er sinds 2005 825 stukken van haar te vinden zijn over allerlei vormen van Griekse problematiek.

Witwaspraktijken
En zo kwam het dat ik verzeild raakte in de witwaspraktijken, via de heer Papadopoulos, hoofd van de Grieks-Cypriotische regering. Ik bespaar u de verdere ellende, maar waar je roert in dit dossier komt er iets vervelends boven. Zoals dat hypocriete gedoe van de Papa’s, zie mijn voorgaande artikel, over de Griekse pech met die nare geruchtenmachine over de Chinese deal die niet bestond.

Misschien bestond die niet, maar zoals Kerin Hope in december in de FT meldde was Goldman toen wel degelijk bezig om iets voor de Grieken te regelen, met de Chinezen en met de volledige medewerking van de Griekse regering. Hypocrisie is een Grieks woord.

Grieks papier
Inmiddels krijg je een procent of 7 op Grieks papier, voor 5 jaar. Soros maakt geluiden alsof hij het wil kopen of al gekocht heeft.
En het gekke is, het kan nog best een leuke deal blijken.

Deal is geen Grieks woord overigens. Catastrofe is dat wel. Nike overigens ook. Godin van de overwinning. Tragedie eveneens.

U zult zien, ik durf erom te wedden, als dit drama -een Grieks woord- ooit nog goed komt, en dat komt het uiteindelijk altijd, op de ene manier of de andere, dan is dat dankzij iets Grieks. Toch is Chauvinisme een Frans woord. Go figure.

Michael Kraland

Disclaimer Kraland: geen positie in Griekse staatsobligaties op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: