Spanje krijgt Zwarte Piet

Het mag niet meer, Zwarte Piet, maar de jazz-en bluesliefhebbers van Inveztor vinden dat maar politiek correct gebazel. Bovendien knettert Spanje vandaag zo hard in elkaar dat je dit gepruttel nauwelijks hoort.

IBEX
Waar waren die mensen toen deze of gene blinde gitarist of gediscrimineerde saxblazer echt een centje nodig had denken wij op zo’n moment. De IBEX was een short waar we al een tijd naar zaten te kijken. Vanochtend besloot ik dat de IBEX als short toch meer merites had dan de S&P. De Zwarte Piet merite vooral. Dus gingen we de IBEX short.

Het ging wat sneller onze kant op dan verwacht, want 5,7% van de beurswaarde van Zwarte Pieten cum Costa Brava betonstorterswaarde verdween als een scheet in de orkaan die intussen was opgestoken.

[grafiek] Klik om te vergroten

Wat gebeurt hier allemaal?

Dr Doom
Spanje krijgt last van het domino effect. Nu weet u dat we Professor Roubini niet meer Dr Doom mogen noemen maar iets anders politiek corrects alweer, dat zo lekker sticky is dat we het alweer vergeten zijn.

Dat krijg je als je politiek correcte inspraak toepast. Echt leuke dingen komen vanzelf, denk aan het Maupoleum en de Kruimeldief.

Tortilla
Maar terug naar de rommelmarkt. Nog nauwelijk had Roubini adem gehaald na geroepen te hebben dat Spanje de volgende is of de tortilla valt ondersteboven op de grond.

Nu zijn tortilla’s geen omeletten die, zoals de Fransen dat letterlijk vertaald zeggen "kwijlend" zijn ("omelette baveuse" voor wie dit niet gelooft) dus je kunt hem weer op het bord leggen. Maar dan moet er eerst iets gebeuren zoals Spanje uit de Eurozone en omdat niemand denkt dat zoiets nog voor het weekend gaat gebeuren zakt de markt.

Griekenland heeft 11 en een half miljoen inwoners en Spanje meer dan 46 mijloen dus u mag raden wat vandaag belangrijker is.

Euro
Tegelijkertijd krijgt de euro een knauw. Die is maar klein want kijk, gisteren ging de euro ook al twee cent naar beneden dus vanaf vanochtend gaat er maar 0,7 cent af. Maar de euro nadert hier tegen de dollar wel de steun, vertelt The Plunger ons.

Het volgende benzinestation van de euro is van Repsol en ligt op $1,37.

Goud
En goud? Uiteraard naar beneden want u moet absoluut niet geloven dat goud een vluchtheuvel is in valuta land. Uiteindelijk wel, vermoeden wij, maar op de korte termijn is de dollar de valuta vluchtheuvel. Die stijgt dus, goud gaat naar $1077 maar raakte $1065 al toen uw dinar nog aan de lunch zat.

Nu vraagt u zich af wat we met ons goud gaan doen want Plan a trade en vervolgens Trade a plan. Dat plannetje ligt op $1070 en daar stuitert goud nu al voor de derde keer op.

Wanneer goud door die steun zakt worden wij nerveus en kijken al naar het volgende steunpunt. Dat is $1025 zegt The Plunger en op zijn grafiek kunt u zien waarom. Hij mompelt iets over een oude haai en had het niet over mij.

NOK
Nu nog even de NOK want als u zoals wij tot uw nek in NOK zit dan wilt u weten wat u met dit duivelse idee van ons aanmoet voordat u teruggaat naar de euro. Want uiteindelijk zijn we dat wel van plan (Plan a trade, weet u nog?).

Nou voor ons ligt dat niveau rond de EURNOK 8 à 8,10 en vervolgens EURNOK 7,80 à 7,90. Maar vergeet niet dat hoe leuk zo’n ideetje ook kan zijn, de grote marketmaker in de skaai er anders naar kijkt. Voor Hem zijn dit allemaal risicoverhaaltjes versus de dollar, wanneer puntje bij het Zwarte Pietenpaaltje komt. Daarom gaat goud terug en de NOK ook.

Mocht de NOK naar de 8,30 tot 8,35 gaan dan willen wij weer de NOK in. Vergeet niet dat we onlangs op 8,20 wat winst namen voor de PolderPortefeuille.

Berendag
Vandaag is dus, samenvattend, een mooie berendag. Morgen cijfers in Amerika. Banencijfers. Wij houden niet zo van voorspellingen maar wat ons vrij zeker lijkt is dat het morgen vrijdag is en dat daarna zaterdag volgt. Dat is het weekend. En hoe willen wij het weekend in? 

Wij willen niet long zitten. Maar als het echt heel vervelend wordt komen er allerlei tegenkrachten los, vooral in de VS. Die zijn belangrijk want daar doen ze er iets aan. Zodat iemand die keihard short het weekend ingaat toch nog een harde klap op zijn berenbek kan krijgen wanneer Ben en Larry weekenddienst hebben en de zaak voor maandag weer even opkalefateren. 

Wat u wilt is glad het weekend in.*

Hierbij, met onze complimenten.

Michael Kraland

* tenzij we van mening veranderen, watch this space

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long goud, short IBEX, long NOK, geen posities in overige genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: