Tussen Baklava en Bratwurst

De combinatie van suiker en dierlijk vet is niet bevorderend voor de gezondheid. Beleggers aarzelen dan ook tussen Bratwurst en honing-cum-bladerdeeg geneugten van de Griekse 5 jarige obligatie.

De spread is weer terug naar 350 basispunten horen wij. Nu weten wij weinig van obligaties behalve dat die ongezond zijn bij stijgende rente. Wat wij ook weten is dat als dit de laatste paniektik van de Danaïden is, het een goede zaak is om een deflatoire woestijn te doorkruisen met een procentje of 8 aan Griekse coupons. Behalve als er iets fout gaat.

Nu is fout gaan een soort Way of Life in Griekenland en wat pas een uitzondering zou zijn is dat er iets volgens plan verloopt.

Wantrouwend
Nu zijn er weinig denkers die ons bij Inveztor nader staan dan Solon, Socrates, Aristoteles en de Stoicijnen. Epictetes bij ontbijt, lunch en diner. Onze scepsis (Grieks woord) is gebaseerd op onze eigen ervaring met en in dat land, de afgelopen 40 jaar. Beetje bij beetje werd Inveztor heel wantrouwend en alles komt uit, telkens erger dan gedacht.

Eén van de ondeugden van de Grieken is de neiging om buitenstaanders de schuld te geven van alles dat fout gaat. Introspectie (Grieks woord) is niet hun forte (Italiaans woord). 

Zo wandelden wij vandaag over de digitale agora van Athene en de eerste cartoon waar wij op stuitten ziet u hier en het is niet erg hoopgevend.

[grafiek] Klik om te vergroten

Het is geen cartoon van een extremistische krant maar van het dagblad Ekathimerini, dat bij de plaatstelijke uitgave van de International Herald Tribune gevoegd wordt.

Ambtenaren
Wat wel hoopgevend is is dat de Griekse pers bericht dat 60% van de ondervraagden het plan van de regering steunen. Niet zo moeilijk. Ze zijn voor het verminderen van het aantal ambtenaren, slechts één op de vijf ambtenaren wordt vervangen bij pensionering.

Dat is leuk voor de pensionado’s, want Griekse pensioenen zijn gul. Ambtenarensalarissen zijn dat niet, maar dat werd dus opgevangen door heel veel van die jongens aan te stellen. Eenmaal in functie voeren ze niets meer uit, behalve hun hand ophouden en met spelden dossiertjes aan elkaar prikken. Spelden in plaats van paperclips. Heel erg Derde Wereld.

Zo is het ongetwijfeld niet meer, maar zo was het nog toen ik in aanraking kwam met Griekse bureaucraten. Goed, het is een tijdje geleden, maar wat was het een Levantijns zootje daar.

Achilleshiel
De meerderheid is voor minder ambtenaren. De meerderheid is natuurlijk zelf geen ambtenaar en Tocqueville zou dus heel snel een verklaring hebben voor de uitkomst van deze opiniepeiling. De dreiging van de terreur van de meerderheid. De Achilleshiel van de democratie.

De geluiden uit Griekenland zijn minder slecht dan mogelijk was geweest. Dat leert ons een snelle rondgang langs een aantal Engelstalige publicaties in Griekenland. Natuurlijk komen er stakingen en natuurlijk heeft bijna iedereen iemand in de nabije omgeving die ambtenaar is, want het zijn er zoveel. 

Als de Grieken wat discipline hebben en aanvaarden dat de vette jaren voorbij zijn kan het daar nog goedkomen. Dan hebben degenen die de Griekse obligaties gekocht hebben een goede koop gedaan. Een korte cursus marktrisico voor onze cartoonist is misschien geen luxe.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen positie in genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: