Hellaas: de 30 dagen van Icarus

Iedereen is nu negatief op de euro vanwege Griekenland. Maandag begonnen onze vingers te kriebelen om het ding weer te shorten of een ander initiatief te ontplooien dat wij voorbereid hadden en dat klaar ligt in het kader van Plan a Trade, Trade a Plan.

In onze ochtendcall van maandag maakte The Plunger korte metten met dit plannetje. Hij legde uit dat de consensus nu even was doorgeslagen en dat hij, als hij een keuze moest maken, liever long de euro zou gaan, korte termijn althans. Voor Plungers is dat wat telt, anders heten ze Buffetts.

Uiteraard liep de euro meteen een procent op tegen de dollar en vloog goud naar boven, zodat we hier allerlei narrative fallacies op los zouden kunnen laten als we voor een bank werkten. Gewoon, om wat handel voor onze tafel te creëren en bij onze directie in de smaak te vallen want u weet hoe belangrijk carrière overwegingen zijn in dit vak.

Swaps
Griekenland blijft voorpagina nieuws. Het swapverhaal viel matig in de smaak bij de Europese Commissie. Het is ook vervelend want wie een steekje laat vallen, hoe klein ook, in een financiële markt, krijgt allerlei regelgevers achter zich aan. Die willen hun regels graag toegepast zien. Jokken en trucjes uithalen om miljardjes aan schuld te verbergen is dan geen goed idee.

Maar u weet hoe het gaat. Als u de bank tien mille schuldig bent hebt u een probleem maar als u miljardjes hebt weggemasseerd en allang hebt uitgegeven aan het Griekse equivalent van brood en Olympische Spelen dan heeft de heer Trichet een probleem en Otmar Issing ook.

Was vorige week het noemen van het IMF nog slechts iets dat slechts marginale zegslieden in hun klaagzang verweefden, deze week wint het F-woord aan frequentie.

Ultimatum
Maar vandaag komt uit Frankfurt het Europese ultimatum van 30 dagen. Want anders… Ja, anders wat? Dat blijft gissen. Als wij Grieken waren zouden we gewoon onze cephalos in het zand steken. Dertig dagen lang, gewoon niets veranderen behalve wat financiële cosmetica, beetje staken en wachten tot het overgaat.

Want wat kan de Europese Commissie dan doen? Athene bombarderen met maandverband? Wij denken niet dat de EC in zulke korte tijd een consensus kan bereiken over zo’n vergaande beslissing. Begrijpt u ons vooral niet verkeerd, de klemtoon bij het werkwoord vergaan ligt dan op ver. Geen misverstanden in deze tijden van spanning.

Wat er ook gebeurt, IMF of ECB, het blijft de schuld van de buitenlanders, als je het de Grieken vraagt. Overigens, als u het ons vraagt ook en dat mag u doen door onder deze pagina te reageren.

Xenofoob
De Grieken hebben groot gelijk met hun xenophobe opstelling. U ziet hoe filografisch wij dit aanpakken bij Inveztor. Als die enge Xenoi niet al die miljarden aan EEG steun in Griekenland gepompt hadden en hun ogen niet gesloten hadden voor de manier waarop de Griekse regering hiermee omging, dan hadden we nu dit probleem niet.

Iemand heeft hier dus zitten slapen en wij kunnen u verzekeren dat niemand kan zeggen dat het de Grieken waren. Die waren immers als gekken bezig om dit geld zo snel mogelijk uit te geven aan subsidies en aan fiscale vakantie. Hadden we kunnen weten want de Grieken adverteren zich al jaren suf als vakantieland. Dijenkletsend, LOLlend over hoe dom die talloze andere euro-idioten (Grieks woord, maar met van oorsprong iets andere betekenis dan bij ons) zijn.

Vanmiddag rinkelde de telefoon in de Inveztorburelen. "Issing!" sprak een enigszins barse stem. " Zint de heerschappen Vermoilen, Klein Panzer und Kraland daar?"

Wordt vervolgd.

Michael Kraland

Disclaimer Kraland: geen positie in genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: