Hellaas: de 30 dagen van Icarus II

Issing wilde weten of wij een plan voor de euro hadden. Nu hebben wij het druk bij Inveztor en daarom bleven Vermeulen en Klein Tank nogal kort.

* Dit een vervolg op Hellaas: de 30 dagen van Icarus I *

Vermeulen zei dat hij wel zo’n plan in de la had liggen, maar dat het in de eerste instantie alleen bestemd was voor abonnees van De Kapitalist. Hij verbond Issing door met onze hoodredacteur. Nu is The Plunger niet iemand die gemakkelijk nee zegt en hij gaf toe dat hij een scriptie over dit onderwerp had liggen die bijna klaar was.

Sceptisch als altijd keek hij eerst naar de andere kant van deze trade. Hij vroeg Issing wie hij nog meer ondervraagd had. "Roubini, Rogers en Ferguson", zei Issing. "En in Nederland?", vroeg The Plunger argwanend. "Mittelkauf und Zimmer", zei Issing.

"En wat zeiden de heren", vroeg The Plunger, die weinig zin had zijn scriptie opnieuw te moeten schrijven. "Roubini zag Europa uit elkaar vallen," zei Issing. "En Ferguson vond Griekenland niet zo vreselijk, hij wilde Somalië in de EG halen. Hij bleef ook maar What if roepen. What if wij Somalië buiten de EG laten."

"Ja", zei The Plunger, "wat dan?" "Vreesbaar", riep Issing. "Dan worden de Albaniërs ook zeerovers." "Nou en", zei The Plunger, die ook veel van geopolitiek weet. "Kent u de dominotheorie dan niet?", vroeg Issing. "Als de Albaniërs het gaan doen, dan krijg je morgen de Kroaten en de Grieken. Die staan met hun rug tegen een wiebelende muur van het Parthenon. En met al die eilanden en inhammen kunnen ze zich overal verstoppen. Dan zijn we het Middelmeer ook kwijt. Hoe komen we dan nog aan olie?" 

"Goed" zuchtte The Plunger, die spijt van dit gesprek begon te krijgen. "En Rogers? Wat zei die dan", vroeg hij, altijd jagend op een primeurtje." "Rogers ried aan goud, platina, palladium, koper, tarwe, maïs, suiker en koffie als wettelijk betaalmiddel in te slaan. En zo verder en zo verder." 

Issing had snel de hoorn op de haak gegooid. Hij was teleurgesteld. "Wier kunnen niets daarmee. Rhodium, molybdenum, sporium, emporium, de Rogers hoorde niet op. Das waar alles Swatch", zei hij geïrriteerd. 

"En Middelkoop dan", vroeg The Plunger nieuwsgierig. "Der Mittelkauf das waar interezant" zei Issing. "Het waar aber heel kürz" voegde hij toe. "Der Mittelkauf ist sehr besetzt." "Leuk dat hij toch Die Zeit voor u nam", zei The Plunger.

"Hij zaagde maar twee zaken" zei Issing. "Eerstens, der dollar gaat gans kaputt." "Dat zou ons niet verbazen", zei The Plunger, "hij heeft daar zelfs een boek over geschreven." "Daadzakelijk", riep Issing. "En ins kader van ons Plan hebben wij het in Engels, Frans, Duits, Fins, Spaans, Italiaans, Portugees, Pools, Roemeens, Bulgaars, Lets, Estlands en Litouws overgezet."

"Een leuk boek", zei The Plunger, "maar waarom in zoveel talen tegelijk?" "Omdat dit is Wichtig voor de Commissie, de ECB, de Bundesbank en al onze medewerkers in de verschillende landen. En ik heb mijn vrienden Finanzminister er ook een plezier mee gedaan en natuurlijk ook voor hun medearbeiders en als geschenk. Erste oplage 300.000 exemplaren, volgende maand nog 300.000."

"Zo", zei The Plunger, "goeie zet van u, maar waarom niet in het Grieks?" "Te dooier", zei Issing, hoorbaar aangedaan. "Qualität is niet billijk. Wij konden het niet talen." "Wij taalden al als Vorschuss € 100.000 pro land, zonders England. Dat waar dat dubbelde."

"Hoezo dan?" "Tja, ein aard van Englandspiel. Bloomsbury had al op de rechten geboten. Ein aard van Harry Potter gevolg voorzien zij in England. Ik zaag u, het waar een Spiel."

"Maar waarom Griekenland dan niet, die hebben Middelkoop juist nodig lijkt ons", vroeg The Plunger. "Griekenland hij vroeg ons €1 per exemplaar". "Nou wat is het probleem dan?"

"Het geeft 11 miljoen Grieken en ons budget was maar 10 miljoen".The Plunger beloofde Mittelkauf eens aan te roepen over dit probleem. "Aber," zei Issing, "wij waren nog niet vaardig. Vanaf dat moment werd het pas dol. Dan heeft hij aangevangen over Das Gold."

"Daar kan hij uren over vertellen. Waarom was het dan zo kort?" "Wijl hij zaagde immer dat zelfde" zei Issing. "Koop lichamelijk goud, koop lichamelijk goud. Het hoorde niet op. Tenslotte heb ik 40 ton gekauft voor dat ECB. Dat kunnen wij altijd bruiken voor onze geloofwaardigheid."

"Mooie deal voor Willem" zei The Plunger. "Ik hoop dat u niet retail hebt betaald." "Aber dat waar retail doch. Het waar maar 40 ton."

"Dan ben ik afgereisd naar Marbella" zei Issing. "Ik had afgeredeneerd met Zimmer." "Ome Rienk?" zei The Plunger. "Hoe komt u daar nou weer terecht?". "Dat was niet niet één vak", zei Issing. "Ik ben stolts daar op. Ik waar aan de dis bij Heinz." 

"Bij wie? Adriaan van Dis?" vroeg The Plunger, die de jaren ’60 niet bewust had meegemaakt, en de jaren ’70  en ’80 ook niet echt intens. "Bij dr K. und Nancy" zei Issing, geheimzinnig. 

"Ik wist niet dat Kissinger Kamer zo goed kent," zei The Plunger.  "Niet nur Herr Doctor", zei Issing. "Georg kent hem ook. En Lloyd. Die roept hem vaak aan." 

"Wacht u even" zei The Plunger, "het begint me nu een beetje te duizelen. Wie zijn dit nu weer?" "Soros en Blankfein" zei Issing. "Der Soros heeft daarmaals Telmex gekauft. Dat waar een tip van der Rienk."

"Kamer is toch net long Griekse bonds gegaan?" vroeg The Plunger, met zijn hoofdredacteurspet op. Issing glimlachte geheimzinnig. "Dat waar der Lloyd".

Michael Kraland

Disclaimer Kraland: geen positie in genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: