Hellaas: de 30 dagen van Icarus III

Wat vooraf ging.

Het F woord, van IMF, komt weer naar voren in discussies rond Griekenland. Op dat moment belt dr Otmar Issing, vooraanstaand monetair econoom en voormalig lid van het directie comité van de Bundesbank en van de ECB met de Inveztor burelen.
Hij heeft eerder inlichtingen ingewonnen bij de belangrijkste denkers ter wereld, Roubini, Ferguson, Rogers, Middelkoop en Kamer, en vertelt van zijn ervaringen. Hij koopt wat goud van Middelkoop en Inveztor verneemt hoe Kamer long de Griekse bond is gegaan.

"Hoe bedoelt u, was het een tip van Blankfein?" "U verstaat dat wij daar niet over redeneren mogen, aber Goldman had dezer deal zelfst gebracht en het is wichtig dat zulks papier in goede handen komt. Niet alleen hedge funds. Maar ook naar het publiek van Zondag" "
"Wat bedoelt u?" vroeg The Plunger.
"Wichtig is wijde distributie", zei Issing. "Zimmer is goed met der Mensch".
Plunger’s opgetrokken wenkbrauwen spraken boekdelen.
"Ik kan het voor u boekstaven", zei Issing: "M-E-N-S-C-H."
Er viel een penibele stilte.
"Der Harry", zei Issing.

"Goed meneer Issing, maar waar kunnen wij u mee helpen?"
Al snel bleek dat de ECB met een groot probleem zit, vertrouwde Issing ons toe. Ze kunnen Griekenland niet helpen want dan steigeren de Duitsers, Fransen en de kleine rotlandjes waarschijnlijk ook. Als Griekenland beloond wordt met hulp voor het vervalsen van statistieken is dat een aansporing voor de andere PIGS of PIIGS om hetzelfde te doen. Bovendien weet iedereen dat Italië ook wat baten naar voren heeft gehaald. De IMF laten opdraven is een brevet van onvermogen voor de ECB, vertelde Issing. "Maar dat is toch niet zo erg", zei The Plunger, "binnen Europa kan de ECB geen kant op. Dan is het toch beter om de IMF te laten komen? Die staan te popelen. Na Hongarije en de Baltische staten nu Griekenland."
Dat ligt niet goed bij de ECB want dan is het voor hun net alsof Californië het IMF laat komen. Dat doen de Amerikanen toch ook niet?
"Maar Europa is toch geen politieke eenheid zoals de VS?" vroeg The Plunger. "Wie is hier nou verantwoordelijk? Is het weer allemaal de schuld van Goldman? Eurostat en de Europese Commissie en de ECB hebben toch zitten dutten, al die jaren?"
Dat was niet zo slim van The Plunger want Issing zat in die tijd bij de ECB, maar Thijs corrigeerde snel: "Met de Bundesbank was dit nooit gebeurd denken wij bij Inveztor."
Issing, die ook een ex-Bundesbank bestuurder is, was opgetogen. "Natürlich nicht", zei hij. "Afgeredeneert is afgeredeneert en wie over de streep gaat mag niet meer mee doen."
"Maar wat dacht u van dat proefballonnetje van Martin Feldstein, vandaag in de Financial Times", vroeg The Plunger.
Issing begon geheimzinnig te glimlachen. Het was duidelijk dat hij hier meer van wist. "Der Martin deelt onze gedanken" zei hij plechtig. "So sparen wir den Kraut und de geit. De Grieken uit de euro maar toch in de euro. Een soort eigen euro dus. Aber…"
"Zegt u het maar", zei The Plunger, altijd behulpzaam. "Wir Wunderkinder wissen niet genauw hoe wij dit brengen moeten" zei Issing schaapachtig. "Alzo wij hebben gedacht wij vragen der Roubini, und der Ferguson, der Rogers, der Mittelkauf. Aber nur Brötchen vom eigenes Teig. Wir können nichts damit."
"U wilt dit een beetje opgeleukt hebben" concludeerde The Plunger. "Misschien moet u even met Peter Vermeulen praten, die regelt dit soort dingen ook voor anderen. Voorwaarde is dat u dan wel wat advertentieruimte bij ons koopt."
"Jawel", zei Issing, "maar ook, geen bommen bij de ECB bitte. JP Morgan moest er ook al aan geloven."

Peter Vermeulen kwam de kamer binnen. Hij keek op zijn horloge. Hij had maar tien minuten, voordat zijn volgende conference call begon. "Herr Doktor Vermoilen", sprak Issing tegen Peter, die niet wist of hij droomde of niet. " Wij bruiken een lozing. En die lozing moet één vak zijn. Voor het Europese publiek maar ook voor de Grieken."
"Geen probleem dr Issing", zei Vermeulen. "We hadden al iets klaarliggen in die geest. Wat u moet doen is die Grieken dus hun eigen euro geven. Mogen ze mee rotzooien tot ze hun tekort hebben teruggebracht naar 3%. Loopt de werkloosheid op tot 20%, geen probleem, goed voor het toerisme, worden mensen eindelijk eens bediend op die terrasjes en dan komt de betalingsbalans vanzelf weer in orde. Die Griekse euro kunnen ze ook naar hartelust devalueren, dan worden ze een exportkampioen op het gebied van Bulgaarse yoghurt met honing. Heel gezond bovendien. En heel Europa aan de Turkse koffie die ze nog steeds Griekse koffie noemen."
"Maken wij", zei Issing, "maar…". Dr Issing aarzelde. "Wie noemen we die Griekse euro dan? Drachme dat kan niet. Daar zit een devaluatie luchtje aan. Het moet iets met euro zijn, anders doen die Grieken niet mee."
"U zet er gewoon een G voor", zei Vermeulen. "Dan is het voor iedereen duidelijk en die Grieken ook blij."
"Ja, maar wat doen we dan met de gewone euro? Daar willen we ook iets doen waardoor mensen terugdenken aan daarmaals de Mark."
"Geen probleem", zei Vermeulen. "De gewone euro daar zetten jullie toch gewoon een M voor?"

Zie ook:

Hellaas: de 30 dagen van Icarus I
Hellaas: de 30 dagen van Icarus II

Michael Kraland

Disclaimer Kraland: geen positie in genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: