De 30 dagen van Icarus IV

De derde Papa, Spyros Papanicolaou, maakt overuren. Want het beste dat je kunt doen in een valuta-cum vertrouwenscrisis is de markt verrassen. Dat gaat Griekenland volgende week doen met een tienjaarslening waar ze € 5 miljard mee op willen halen. Maar als Inveztor het weet, en u, dan is het geen verrassing meer. Spyros Papanicolaou is hoofd van het departement dat die obligaties uitbrengt. Het Griekse woord voor proefballon ontschiet ons even.
Andere donkere wolken trekken zich inmiddels samen boven de Akropolis.

Stakingsgolf
Eén van de gemakkelijke trucjes die de Europese ambtenaren de Griekse regering aan de hand hebben gedaan is het verhogen van de belasting. De hele strekking van al onze eerdere verhalen is dat wij denken dat er allerlei zaken zijn die in Griekenland minder gemakkelijk gaan dan men van achter een Brussels bureau zou kunnen denken.
Zo zijn de belastingambtenaren in staking gegaan waardoor er geen brandstof meer binnenkomt. Dat wordt moeilijk met het uitleven van xenofobie want hoe steken we straks die Amerikaanse vlag aan? Niemand die daar aan denkt.
Op 24 februari vindt de volgende stakingsgolf plaats. Toch goed hier even naar de kijken in de context van die 30 dagen die Europa aan Griekenland gegeven heeft.

Syntagma Square
Sinds het swapverhaal van de Griekse schuld uit 2002 eerder naar buiten is gekomen kunnen we spreken van een verhaal met een eigen leven. Het doet er verder niet toe dat de Griekse statistieken vervalst waren, dit is nu de prioriteit en kanselier Merkel heeft al verklaard dat hier schuldigen zijn die gestraft moeten worden. Hierbij valt uiteraard het woord banken en niemand die dan denkt aan een middag in het zonnetje op Syntagma Square.

Pharmakon
Met andere woorden, hier moet een zondebok gevonden worden. Een zondebok is een bijbelse term, we vermelden het slechts voor de minder kerkelijken onder onze lezers. Traditioneel hebben de Grieken een interessante manier om hiermee om te gaan. Wellicht komt het woord Pharmakon u bekend voor. U denkt dan aan een apotheek. Dat woord komt van het Griekse woord voor bergplaats. Zo is een bibliotheek de plaats waar je boeken opslaat. Vroeger lazen mensen die. In die bergplaats kon je geneesmiddelen, vroeger vooral kruiden, opslaan. Zoals in kloosters, want die waren de bewaarplaats van de beschaving wanneer de mensen die nu internetfora onveilig maken zich bezig hielden met het overtuigen van hun medemens met zwaard en lans.

Pharmakon staat voor gif en tegengif. Zoals bij vaccinatie, waar een kleine dosis gif ons immuun moet maken voor de betreffende kwaal. De Oude Grieken waren bang voor onheil. Daarom hielden ze wat mensen apart in het Pharmakon. Wat de sfeer daar was weten we niet maar die mensen werden in leven gehouden om geofferd te worden wanneer het helemaal fout zou gaan. Als tegengif dus. Dit is een minder bekend aspect, wat wij er aan overhouden is het begrip pharmacie.
De vraag is wie er nu bijeengedreven zijn in dat Pharmakon.

Zondebok
Voordat we die vraag beantwoorden is het belangrijk ons eerst nog even te realiseren hoe het gaat met zondebok. Zondebokken moeten lijden voor de zonden van anderen. Hoe zit dat in Griekenland? Gelukkig is die vraag gemakkelijk te beantwoorden. De twijfelachtige deals werden gedaan onder de regering van Costas Karamanlis, de conservatieve voorganger van de regering Papandreou, die socialistisch is.
Maar de conservatieven zeggen dat dit allemaal wel zo is, maar dat ze dit deden nadat de socialisten de cijfers vervalst hadden voor de toetreding tot de euro, in 2000.

Extremisten
We hebben dus te maken met het grootste deel van het Griekse politieke spectrum, minus de extremisten. Over de extremisten kunnen we kort zijn, hun voornaamste verdienste bestaat eruit sterk in de minderheid te zijn en hun bommen richten gelukkig niet altijd schade aan vanwege kwaliteitsproblemen. Het zijn immers eerst Grieken, dat zullen ze zelf beamen, en dan pas extremisten.

Goden verzoenen
De vertegenwoordigers van de overgrote meerderheid van Grieken heeft dit drama (Grieks woord) dus bekokstoofd (geen Grieks woord).
Voor hen ontbreekt echter de nodige plaats in het Pharmakon. Een ideale kandidaat is natuurlijk Christoforos Sardelis, de bankier die tot december in het Atheense kantoor van Intesa Sanpaolo werkte maar die zich nu volgens Business Week bezig houdt met belangen buiten de banksector. Voor de Griekse tafel van Goldman, Morgan Stanley en JP Morgan is ook geen plaats. Meestal kon je er maar een paar mensen in kwijt, in zo’n Pharmakon. Wanneer puntje bij paaltje kwam werden die mensen dan door de stad gejaagd en door de burgers met stenen bekogeld, buiten de stad gesleept om vervolgens op de meest gruwelijke manier om het leven gebracht te worden. Om het noodlot af te zweren en de Goden te verzoenen. Zoiets als de bewoners van Den Haag deden met de gebroeders De Witt, in het Rampjaar 1672.

Zie ook:

Hellaas: de 30 dagen van Icarus I
Hellaas: de 30 dagen van Icarus II
Hellaas: de 30 dagen van Icarus III

Michael Kraland

Disclaimer Kraland: geen positie in genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: