De 30 Dagen van Icarus V: schuld buitenlanders

Die 30 dagen zijn zo om. Op 16 maart moet Griekenland weer de weg naar boven hebben ingeslagen met een leuk, haalbaar en positief plan om die ontbrekende miljardjes weg te poetsen.

In plaats daarvan worden wij deze week vergast op een keur van gebeurtenissen die precies zo zijn als we aan het begin van deze serie al vreesden. Samenzweringsverhalen in To Vima, een vooraanstaand dagblad, over hedge funds, uiteraard geen Griekse hedge funds, die het de regering moeilijk maken en de drachme onder druk zetten. Oeps, pardon, verschrijvinkje. Maar dan alleen wat die drachme betreft.

Schuld buitenlanders
Inmiddels zijn de Grieken met hun blame game begonnen. Alles is de schuld van buitenlanders. Dat moet u zo zien.

Ten eerste zijn daar de Commissie, Eurostat en de ECB. Hun schuld, aldus premier Papandreou, dat het onder de vorige regering zo fout gegaan is. Hadden zij maar beter moeten opletten.

Ten tweede de banken die Griekenland geld leenden. Die zijn nu in de markt bezig. Zolang ze long Griekenland zijn is dat niet erg en wordt er niet gezeurd maar als ze short Griekenland gaan dan is dat gemeen en is het Griekse probleem mede hun schuld. Wij halen opgelucht adem, het komt dus niet door die banken alleen.

Begrijpelijk
Papandreou’s opmerkingen zijn wel begrijpelijk. De conservatieven hebben er een zootje van gemaakt. Waarschijnlijk zou de PASOK, Papandreou’s socialistische partij, het spel niet anders gespeeld hebben, maar het was dus de familie Karamanlis en niet de familie Papandreou. Dus is Europa verantwoordelijk.

Maar was de vorige regering niet Grieks en gekozen door Grieken? Wij hebben te doen met Papandreou maar hier klopt iets niet.
De markt is niet In The Mood for Love, want gisteren kwam S&P met een neerwaartse bijstelling van de Griekse schuld en Moody’s deed vannacht ook een duit, welke valuta weten we niet, in het zakje. Resultaat is dat de Griekse spread weer toeneemt. Italië en Spanje kalven ook licht af, maar Griekenland wat meer.

Plaatsing 10-jaars
We verwachten wat goed nieuws op de zeer korte termijn omdat die tranche 10 jaars obligaties geplaatst moeten worden en dan is beter dat we een ordelijk klimaat hebben.

Maar daarna? Wij zouden het leuk vinden om Griekenland long te gaan maar we zijn nog steeds bang voor Verelendung. Geen Grieks woord overigens.

Toevoeging 13:40u: de WSJ meldde zojuist dat Griekenland volgende week nieuwe 10-jaars obligaties zal proberen te plaatsen. De spread over de Duitse 10-jaars obligaties (Bund) steeg ondertussen van 3,39% gisteren naar 3,55% nu. Ook neemt de druk op de Griekse CDS toe.

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen positie in genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: