De Kapitalist: internet uitgever, prikkeldraad, valuta spelletjes

In De Kapitalist spelen we vandaag met wat Europese aandelen.

Een maker van prikkeldraad die 70% van de omzet in Opkomende Markten haalt. Maar het bedrijf staat veilig in Europa. Hoewel, wat is veilig? Theo van Gogh heeft geen mening meer, Ayaan is bezig met Niall, vandaag kraaien we victorie omdat de Zuidhelft van Europa niet in de financiële Middellandse Zee is gedreven.

In Frankrijk leren ze wat dijkbreuk is. Vergeten dat dijken elk jaar onderhouden moesten worden. Teveel laagjes politici en bestuurders ertussen, hun mooie Departementale, Regionale en Nationale pakketbootpaleizen staan niet onderwater. Ze reizen even langs, schudden wat geruïneerde handen en laten vrijwilligers en brandweerlieden de rommel opruimen. Vrijwillige psychologen bieden een luisterend oor. Dat helpt.

Fantasie
De werkelijkheid haalt de fantasie in. Ik schreef wat politieke en financiële fictie over de Grieken en hun nationale held Rastapopoulos. En over Markopolos ook. Over hoe de Grieken altijd anderen de schuld geven en hysterisch overdrijven. En verdomd, vorige week begonnen heel serieuze, aardige, respectabele Grieken ons uit te leggen dat de Duitsers moesten bijpassen.

Nu moet u even weten, als u het al niet weet, hoe de nationale sympathiën liggen in die hoek van de wereld. Je hebt daar de Grieken en hun buren, de Turken. Op het eerste gezicht haal je ze zo door elkaar. Nu fluisteren we even, u moet het niet doorvertellen en als Grieken dit horen steken ze me neer of nemen ze me mee op een hele vieze ferry waar ik tot het einde van mijn dagen spaghetti meatballs moet eten, ik weet niet wat erger is.

Turkse overheersing
Maar eeuwen Turkse overheersing hebben hun sporen achtergelaten. Fysiek dan. Lijkt het. Je moet oppassen met dit soort constateringen. Je kunt Grieken met één kort zinnetje door het dolle heen krijgen. Een luchtige vraag over Turkse bastaards is ruim voldoende. Bij Turken net zo. U hoeft alleen het woord Armenië te gebruiken en het is raak. Tot in de beste kringen toe.

Maar even terug naar de voorkeuren in dat deel van de wereld. Heel eenvoudig. Een beetje Griek spreekt Engels en Frans. Eventueel ook Italiaans. Dat is mijn ervaring althans. Dat is niet onprettig, het geeft een vleugje beschaving aan dat land en haar ongelukkige inwoners die tot ver in de dertig bij pa en ma moeten blijven wonen. Voordat er bezuinigd gaat worden.

Eens kijken hoe dat afloopt. De Turken hebben allemaal een neef, broer, oom, zwager of vader in Duitsland. Ze komen terug in een Mercedes. Het is allemaal al lang geleden zo bepaald. Ataturk jaagde de Engelsen, Australiërs en Nieuw-Zeelanders terug de zee in bij Gallipoli. In twee wereldoorlogen stonden de Turken aan de Duitse kant of waren neutraal en sympathiseerden.

Turken houden niet van Engelsen en Fransen en van wie die talen spreekt. Amerikanen vinden ze ook niet leuk. Grieken haten Amerikanen overigens ook. Dit even als introductie bij wat we de afgelopen dagen te zien kregen. Miss Duitsland, Angela Merkel, houdt haar been stijf want 70% van de Duitsers wil niet opdraaien voor de Grieken. Dat was even vervelend.

IMF
Dan maar het IMF. Maar dat wil Sarko niet, want het IMF, dat is waar hij Dominique Strauss Kahn naartoe verbannen had en nu is zijn socialistische rivaal in een ideale situatie. Je pakt het geld van anderen, want daar gaat het uiteindelijk om, nooit van jezelf, en je zet de Grieken gruwelijk onder druk. Het laatste druppeltje honing wordt uit de baklava’s geperst. Er wordt bezuinigd, zo erg dat ze even ophouden met zeuren over het teruggeven van de Friezen van het Parthenon.

Dan kan Strauss Kahn bij afloop van zijn ambtstermijn, die heel toevallig net iets na de Franse verkiezingen valt, vroegtijdig ontslag nemen om het vaderland te redden van de gewetenloze neo-liberaal Sarkozy, die door de rest van Europa als een typisch Franse dirigist wordt gezien. Dus wil Sarko het IMF hier buiten houden.

De Engelsen beginnen op dat moment te strooien met wolkjes cijfers waaruit blijkt dat het eigenlijk in Duitsland’s belang is om hun producten te blijven exporteren naar Griekenland. Maar gelukkig zijn daar de Grieken zelf. Die verzinnen dingen waar u niet zo één twee drie op zou komen en zelfs de heer Wilders ook niet.

Duitsland’s schuld
Duitsland is Griekenland namelijk € 70 miljard schuldig. Zeggen een aantal keurige Engels en Frans sprekende Grieken die in het buitenland op school zijn geweest en er helemaal beschaafd en netjes uitzien en bovendien ook zo spreken.

Waarom dat bedrag? Dat was het goud dat de Duitsers in de oorlog gejat hebben van de Grieken plus wat opknapwerkzaamheden aan beschadigde gebouwen. Wat Wiedergutmachung, het woord dat in onze beleving mag meedingen naar de prijs voor het meest cynische woord ooit.

Ha denkt u nu, dit kan niet, deze man slaat op hol, dit is verzonnen. Nee hoor, en ik kan nog wel een paar andere Griekse grappen opnoemen met dezelfde strekking. De gemeenschappelijke deler is dat het altijd de schuld is van buitenlanders. Hedge funds, Duitsers, Amerikanen en hoe dan ook altijd ergens een beetje de Turken, al is het deze keer erg moeilijk die er nog bij te betrekken.
Misschien nog even geduld hebben. Niet al te lang, lees door.

Belastingbetalers draaien op
Nu kunnen wij in zoverre glimlachen omdat het ons allemaal wat minder raakt dat die exporterende Duitsers en verkiezingen winnende Fransen. Want ze financieren hun hulp straks allebei op dezelfde manier. Via overheidsbanken. De staat doet niets hoor! Nichts und Rien du Tout. In Duitsland gaat het via KfW, een overheidsinstelling en in Frankrijk via staatsbank CDC, de Caisse de Dépôts. Gewoon de belastingbetaler dus.

U vraagt zich nu af of de Fransen Griekenland ook bezet hadden. Weet u veel, het staat niet in de Canon en op school onderwijzen ze het niet dus hoe kunt u dit weten? Nee, de Fransen hebben Griekenland helemaal niet bezet en ook niets stuk gemaakt. Er staat wat stuff in het Louvre en dat is eigenlijk alles. Pure Sarko/DSK rivaliteit dus en meedoen met de andere grote Europese natie. De Engelsen houden zich wijselijk gedeisd. Niet alleen vanwege de Elgin Marbles maar ook vanwege hun eigen Griekse huishoudboekje.

Wat wij niet begrijpen is waarom de Grieken niet even doorredeneren. Die Duitsers, dat begrijpen wij, maar hoeveel eeuwen hebben de Turken daar huisgehouden, Griekse deernen verkrachtend en levend alsof het land van hun was? Wie liet het Parthenon ontploffen in de XVIIe eeuw? De grootste toeristenattractie van Zuid-Europa notabene, met 350 jaar rente. Met een beetje druk op de Turken is Griekenland er zo uit, gek dat ze daar niet aan denken.

Goud in euro’s
Maar vandaag stijgt de euro heerlijk, vanwege het bovenstaande en zijn we allemaal blij. Goud breekt uit in euro’s.

goudeuro3mrt10

Als die Duitsers dat goud nou teruggeven en het blijft zo stijgen waarom zouden die Grieken dan bezuinigen? Misschien moet iemand ze dat eens vertellen. Het is dat wij het heel druk hebben bij Inveztor, maar anders zouden wij als overtuigde Europeanen ons direct melden voor deze gevaarlijke taak.

Disclaimer Kraland: long goud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: