Hoeveel dagen geven we de Griekse opklaring? II

En zo brak de derde dag aan. Maandag een opklaring na de toezegging van €45 miljard. Dinsdag kwamen we met Deel I van dit verhaal en kijk, vandaag zet het door. De hemel boven het Parthenon betrekt weer. Nee, weg met dit cliché. Het gaat gewoon weer verkeerd zoals we al vreesden en omdat we denken dat de opklaring geen week zal duren houden we de stand even dag per dag bij.

Pimco en Blackrock, de twee belangrijkste beheerders ter wereld op  obligatiegebied, verklaarden dat het nog te vroeg is om Griekse bonds te kopen. Net nu de CFO van de Helleense Republiek in de VS is om de Griekse obligaties daar te slijten. Het papier is neergepimpt als emerging market schuld. Maar de Amerikanen happen niet toe. Terwijl dat wel had moeten gebeuren als er afgelopen weekend iets fundamenteels veranderd was.

Een beleefde weigering dus. Vertaald in goed Nederlands betekent dit dat het beter te wachten is tot er een haircut heeft plaatsgevonden.

En George Soros sprak als derde. Soros is Griekenland en Europa een goed hart toegedaan maar kan hier ook weinig van bakken. Hij ziet Griekenland nog steeds in een dodelijke neerwaartse spriraal.

Rente en goud omhoog
De rente op Grieks papier loopt weer hard op naar het niveau van vorige week. De euro gaat hard op en neer en is nu 0,34% hoger tegen de dollar, maar goud stijgt evenveel. Wat ook stijgt is de korte rente en wat heel hard daalt is de liquiditeit op Grieks papier. 

Wij denken nog steeds dat Europa kan beloven wat het wil, er blijft één onzekerheid en één zekere factor. De onzekerheid betreft het feit of de Europeanen straks wel allemaal doorkomen met hun beloftes. In de Duitse grondwet is opgenomen dat inflatie laag gehouden moet worden en in het Verdrag van Maastricht staat dat landen die uit de budgetaire boot vallen niet geholpen moeten worden. Wat gaat het Constitutionele Gerechtshof, de Verfassung, in Karlsruhe doen?

De zekere factor betreft de Grieken. Binnen de euro blijven is een weinig aantrekkelijk voorstel voor hen en dat zal dezer dagen toch moeten doordringen. Waarom zouden mensen die het leven gemakkelijk nemen wanneer ze voor zichzelf bezig zijn willen kromliggen om rente aan buitenlanders te betalen?

Stuur de regering naar huis en weiger de rente te betalen. Dan krijgen de obligatiebezitters die haircut en heeft Griekenland weer even lucht, tot de volgende crisis. Crisis is een Grieks woord, net zoals Drama en Tragedie.

Michael Kraland 

Disclaimer Kraland: long goud, short euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: