Griekenland: execution risk II & de falende belastingincassatie

Dimitris Georgakopoulos moet op zijn bloeddruk letten. Hij is de man die er voor moet zorgen dat de overwerkte (wij citeren The Economist van 4 maart) minister van financiën Papaconstantinou dit jaar geen infarct krijgt.

Belastingbetalers € 32 miljard schuldig
Georgakopoulos moet in Griekenland de belasting innen. Hij moet dus meer binnenhalen dan ze daar tot nu toe deden. De Griekse belastingbetalers zijn de regering €32 miljard schuldig, dus er is wel wat te halen. Alleen, het schiet niet zo op, zo lezen wij vanochtend in de Griekse pers (Kathimerini).

Er zijn volgens Papaconstantinou maar 2000 Grieken die opgeven meer te verdienen dan € 250.000. Dus of er valt heel weinig te halen in dat arme land, het Somalië van de EU, of er zijn er meer die wat verdienen maar dat vertellen ze gewoon niet. Wij zochten tevergeefs naar een Griekse versie van de Quote 500.

Taxichauffeurs
De stress bij de Griekse belastingdienst kunnen we niet beoordelen. Elke keer wanneer we bellen zijn ze in staking. Dat lezen we dan in de krant. De taxichaffeurs in Athene staken omdat ze geen bonnetjes willen uitgeven, zo meldde Gert van der Scheer ons gisteren per email en we dachten dat het oud nieuws was want dat deden ze bij het begin van de crisis ook al. Maar nee, Gert had gelijk en wij ook. Ze staken opnieuw.

Het objectief van de Griekse fiscus is om dit jaar van die €32 miljard in elk geval 1,5 miljard binnen te harken. Maar dat schiet nog niet op en afgelopen week is Dimitris Georgakopoulos, die in zijn vrije tijd directeur generaal van de belasting en douane is, eens gaan praten met zijn belastingincasso commando’s.

Belasting
Want de Grieken hebben harde maatregelen genomen toen bleek dat het geld op was. Dat geld was op omdat de EU niet meer wilde bijstorten. Maar er was dus ook een andere bron, de belasting. Alleen, die belasting die kwam niet binnen. Dus hebben de Grieken kantoren opgezet, alleen al in Attica, de streek rond Athene, zijn het er 67.

Die kantoren hebben natuurlijk dag en nacht doorgewerkt de afgelopen drie maanden. Althans, wij veronderstellen dat omdat de minister van financiën zegt dat de overheid dag en nacht bezig is om de problemen op te lossen. Nu is het probleem in Griekenland in zoverre eenvoudig dat het vooral gaat om geld dat binnen moet komen. Dus als je belastingambtenaren niet staken, hun deur opendoen ’s ochtends en beleefd de telefoon aannemen dan kom je al een eind, kijk maar naar Nederland.

Belastingincassatie faalt
Van de 67 belastingincassokantoren in Attica hebben er in het eerste kwartaal 3 hun objectief gehaald. Dus die hebben hun deel van die 1,5 miljard die de regering dit jaar wil binnenhalen van de 32 miljard die de belastingbetalers de regering schuldig zijn geïncasseerd.

Nu betaalt Griekenland op dit moment 7% rente om diezelfde 32 miljard te lenen in de markt. Of straks 5% om het van ons te lenen. Die 7% rente komt neer op 2,24 miljard op die 32 miljard. Dus nu 1,5 miljard incasseren is slechts 2/3 van wat dit verhaal aan gederfde rente kost, maar slechts kniesoren als Inveztor letten hierop.

Incassoquota

Toch goed dat er 3 incasso kantoren zijn die hun quota geïncasseerd hebben in Q1. Toch is Dimitris Georgakopoulos nog niet tevreden. De mensen denken dan immers al snel dat er 64 kantoren zijn die, volbemand, met de fiscale geigertellers en pitbulls bij de mensen langsgaan en ze leegschudden en elke avond hun kruiwagen met zwart geld legen in de incassobunker maar toch nog niet helemaal hun quota hebben gehaald.

Nee, zo eenvoudig ligt het niet. Goed, een aantal kantoren hebben 10% te weinig binnengehaald. Nog een ander aantal kantoren, hoeveel weten we niet, heeft 20% te weinig binnengehaald. Maar we blijven voorlopig toch in het duister tasten omdat er 23 kantoren zijn die gewoon helemaal niets gerapporteerd hebben over Q1. U leest het goed, niets.

Het zou dus kunnen dat die kantoren zoveel hebben binnengehaald dat ze daar nog aan het tellen zijn, dag en nacht. Of die kantoren zijn neergezet, bemand, op pad gestuurd met budgetten, managers, motivatietrainingen en goede sociale voorzieningen om stakingen te voorkomen en ze brengen gewoon niets binnen.

"Meer doen"
Nu vraagt u zich ongetwijfeld af wat Dimitris Georgakopoulos hier aan denkt te doen. Dimitris Georgakopoulos verklaart dat dit niet aanvaardbaar is. Die drie maanden zijn voorbij maar het is nu zaak om voor de eerste vier maanden, dus eind deze maand, betere resultaten neer te zetten. De incassokantoren moeten, zo lezen wij, "meer doen".

Dit lijkt ons riskant want de kost gaat natuurlijk voor de baat uit. Maar Dimitris Georgakopoulos heeft een plan. Desnoods moet er beslag gelegd worden op huizen of op bankrekeningen.

Wie zei daar "execution risk"?

Disclaimer: nvt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: