Goldman SEC: even googelen

Slecht nieuws is pas slecht wanneer de markt dat al is. Vorige week begon de markt al te toppen. Alle tekenen waren er. Nostromo legde het ons uit in zijn column. Toch bleef de markt nog vrij sterk, ondanks al die slechte voortekenen en pas aan het eind van de week begon het te draaien. The Plunger meldde dat ook zo. Toen begon de wolk en kwam Goldman.

Goldman
Goldman is slecht nieuws omdat het een combinatie is van wraak op de partij die teveel succes heeft gehad en grote ergernis over de manier waarop Goldman van de structuur van haar eigen CDO’s heeft geprofiteerd. En op zo’n moment komt er natuurlijk van alles bij. Zoals het feit dat Goldman al sinds het begin van het SEC onderzoek wist wat er speelde en dat niet op transparante wijze heeft behandeld naar haar aandeelhouders toe.

Dit kwam allemaal over het weekend naar buiten. Dat ook belangrijk is, is wat er tegelijkertijd speelt. Namelijk de campagne van de Obama regering om Wall Street eronder te krijgen. Op allerlei manieren, waaronder een Google Ads-campagne. Obama is al ervan vaker beschuldigd Wall Street teveel te begunstigen. Eerder oefende het Witte Huis al druk uit op Lloyd Blankfein en Jamie Dimon, van Goldman en JP Morgan, om hun verzet te staken.

Deutsche Bank
Vandaag komt de Wall Street Journal met het bericht dat Deutsche Bank precies hetzelfde deed als Goldman. Het gaat bij Goldman over het aanbieden van CDO producten waarbij een hedge fund dat een grote klant was, in Goldman’s geval Paulson, meehielp bij het selecteren van de CDO componenten. Met andere woorden, de onderdelen die het meest zouden kunnen dalen als het fout ging, werden aan klanten aangeboden.

Goldman en Paulson hadden daartegen al  posities ingenomen. Paulson was één van de grootste profiteurs van de val de huizenmarkt en de CDO markt. Goldman was één van de zeer weinige banken die hier profijt van wisten te trekken en desondanks moest Goldman bij de regering aankloppen voor steun. Goldman kreeg samen met Morgan Stanley een bankstatus aangereikt door de regering. Het had fout kunnen gaan. Rabobank is in proces met Merrill Lynch over een soortgelijke affaire, zo meldt WSJ in hetzelfde artikel.

Risico van tafel
Beleggers halen nu risico van tafel. De rente op de Amerikaanse obligaties daalt naar 3,77% voor de 10 jaars. Air France/KLM daalde net even 9%, nu 5%, dat is dus paniek. De euro daalt tegenover de dollar naar 1,344. De dollar is op zo’n moment een veilige haven maar daar is ook nog Griekenland, waar we vanochtend even geen tijd voor hebben – later vandaag, maakt u zich geen zorgen.

Vandaag wordt een drukke dag.

Disclaimer Kraland: short euro, geen positie in overige genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: