Hoe zeg je eigenlijk “fucked” in het Grieks?

Wij vroegen het ons af naar aanleiding van de stroom negatieve berichten die vandaag loskomt. Het begon al met Eurostat die met een verhoging van het Griekse tekort aankwamen. Het land staakt weer, 500.000 man de straat op.

Maar dat was het ontbijt. Voor de lunch kwam nog de realisatie dat Griekenland nu wel om de tafel zit met de jongere medewerkers van het IMF, maar dat er straks iets heel naars gaat gebeuren voor mensen die het advies gevolgd hebben om Griekse bonds te kopen, omdat ze zo lekker veel renderen. Ze renderen zo lekker veel, denkt Inveztor, omdat u toch uw geld niet terugkrijgt. Of in elk geval veel minder en wie weet veel later.

Senioriteit
Want wat gaat er gebeuren met uw senioriteit? Nu bedoelen we niet dat uw leeftijd straks bepaald wordt door Griekse volksmenners of obligatieuitgevers maar wel wat er met de senioriteit van uw Griekse obligaties gaat gebeuren. Staan die staatsobligaties nog steeds bovenaan om terugbetaald te worden? Nu wel. En morgen?

Voordat we op die vraag antwoord geven nog even het volgende: uw Griekse bonds zijn niet meer liquide, zo bericht opgewekt het WSJ van vandaag. Vervelend. Althans, mocht u eruit willen. Als u er groot inzit wordt dat lastig. Als u er klein inzit alleen maar duur. Maar we leven nog en we zijn gezond!

Geste
Hoewel, niet overdrijven. Want wat gaat er morgen gebeuren? Morgen of binnenkort komen Griekenland en het IMF iets overeen. Of de EU is zo onverstandig om met die € 30 miljard van uw geld een geste naar de Grieken te maken. Die gaan dus lenen. Het eerste dat ze dan gaan doen is senioriteit bedingen. 

Als er ooit geld terugkomt dan komt het eerst terug naar hun 3,25% lening als het om het IMF gaat of de 5% lening van de EU. En uw bonds? U krijgt uw geld terug wanneer er wat over is en Inveztor denkt dat dat nog wel even kan duren.

Het antwoord op de vraag in de kop van dit stuk is dan ook zeer relevant: patísame.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: nvt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: