Griekenland gaat ons € 2000 kosten

U leest het goed.

Griekenland gaat ons € 2000 kosten.
Dat is het goede nieuws.
Het slechte nieuws is dat het u, dit leest, naar alle waarschijnlijkheid een veelvoud van dit bedrag gaat kosten.
Dat komt omdat we de laatste raming die in de wandelgangen de ronde doet, maar die niemand nog naar buiten wil brengen hebben gebruikt.
En die raming is € 600 miljard. U leest het goed.
Die delen we door 300 miljoen inwoners en tadaa, € 2000. Gewoon een weekje vakantie minder en we zijn klaar.
Maar u begrijpt dat hierbij zijn inbegrepen de blijvend werklozen, de kinderen, de geslagen vrouwen in tehuizen, de laag ingeschaalden, de heroïnehoertjes zonder papieren en hun voortvluchtige Turkse pooiers en gaat u zo maar even door, afhankelijk of u nou een Wildersstemmer bent of een gewone burger.

Hoe dat nou kan, dat we in een dag van een rekeningetje van € 30 jardjes van ons die mevrouw Merkel al zwaar op de maag lagen gepromoveerd zijn naar de Eredivisie, dat moet u aan uw parlementaire afgevaardigde vragen.
De heer De Jager heeft gezegd dat hij winst gaat maken op deze superswap van cash voor, ja voor wat eigenlijk. Gelukkig maar anders zouden we ons ongerust maken.
En onze dierbare, geestige, amusante Zuiderburen, de makers van die prachtige film die Dikkenek heet, die hebben dus ook een genie die hen naar een prachtige Goldmanachtige deal gaat leiden maar dan zonder elf uur afbraakverhoor door rancuneuze Amerikaanse senatoren.
De bron van dit bedrag is overigen gewoon Bloomberg van vandaag.

Ik doe niet veel aan voorspellen maar één vooruitblikkende opinie wil ik wel kwijt. Onze dierbare Eurocraten zullen ons zeggen dat het toch een best goede situatie is.
Bij Inveztor wachten wij met spanning op de mening van de heer Barroso. Vorige keer had hij het over de noodzaak ons solidair te tonen met onze vrienden uit het land van Solon.
Wat verzint hij deze keer?

Wat zeker is, is dat we nu helemaal gaan binnenlopen. De Jager, Reijnders & Co gaan vast na deze crisis hun eigen zakenbank beginnen. Ze zien nu hoe gemakkelijk het is. En als ze met die €30 miljard al een mooie deal hadden, wat moet dat dan niet worden met 20 keer zo veel?
Bull Super zou dit bestempelen als "superzaken."
De ambtenaren die overuren draaien om bezuinigingscenario’s door te rekenen kunnen op hun fiets stappen en naar huis gaan.

Er is grote kans dat De Jager, Reijnders & Co het nu onnodig maken om nog te bezuinigen.

Nederland en België lopen binnen.

Jammer dat in een scenario dat we net hebben doorgenomen blijkt dat Griekenland er slechter voorstaat dan Pakistan toen ze hun default deden, veel slechter zelfs dan Argentinië en dat een harde haircut niet voldoende is om het land fiscaal op de rails te zetten.
Alle grote zakenbanken houden op dit moment roadshows om dit aan hun klanten uit te leggen.
Frankrijk en Duitsland, we hebben het al eerder gemeld, hebben veel Griekse schuld op hun boeken. En de Griekse banken zelf?
Die hebben het equivalent van hun kapitaal aan Griekse schuld op de boeken staan.

Het werkt dus als volgt, mocht het nog niet helemaal tot u doorgedrongen zijn, omdat u dacht de Minister de Jager het allemaal ging oplossen. En Reijnders niet te vergeten.
U gaat een veelvoud van €2000 betalen al naar gelang uw plaats in de fiscaal progressieve pikorde.
Het is onwaarschijnlijk dat dit bedrag voldoende zal blijken, want het wordt met de dag verhoogd.
Vervelend ook dat het IMF niet verder kan gaan dan € 200 miljard.
Toch is er één lichtpuntje. De schatting betreft een reddingsoperatie voor Griekenland, Portugal, Spanje, het hele PIIGS gebeuren.
Maar altijd kans op een onsje meer natuurlijk, we gaan ook niet moeilijk doen.

Hieronder als toegift een mailtje van Erik Nielsen, een Goldman econoom, over de toestand in ons deel van de wereld.
Ik wens u een goede nacht.

> 1 – IMF is likely to reach agreement this coming weekend. It’ll then go to the Board for formal approval, which is a formality.
>
> 2 – The program will NOT be 100-150bn. Not realistic. But it will probably include a year of full funding (55bn), and indications of a long term commitment to help Greece.
>
> 3 – The program will not include a "private sector contribution", ie a demand for debt restructuring.
>
> 4 – the first European money, including in Spain, will be approved on Friday; others including Germany will followed very shortly after. It looks as if the European money will be disbursed in parallel with the IMF, with the first money going out before mid-May, safely in time for the May 19 "deadline".
>
> 5- The ECB is extremely unlikely to intervene in Greek sovereign debt (what would they want to achieve by doing so?).

Disclaimer Kraland: nvt

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: