Waarom Nederland Griekenland geen geld moet lenen III

Vandaag gebeurt wat we al een tijdje zagen aankomen. Griekenland stort in, -6%, en Europa krijgt ook een dreun, een harde -3,7%.
Maar net zo belangrijk is het signaal uit de obligatiemarkt en daar zien we Griekse korte termijn obligaties naar een rente van 17% stijgen. Dat betekent dat de markt nu inschat wat we telkens zeggen: de gemakkelijkste uitweg is dat de Grieken hun schuld herstructureren. Houten taal is altijd irritant. Herstructureren is een professionele manier om te zeggen dat de lener geen intentie heeft om zijn schuld terug te betalen.

Vandaag begon kredietbeoordeler S&P ook naar die visie te neigen. Ze waardeerden de Griekse schuld drie treden af naar junk status. Portugal ging twee stappen terug. Dit is nog nooit eerder gebeurd sinds de euro bestaat.

Maar onze minister De Jager en zijn Belgische collega de heer Reijnders willen ons geld naar Griekenland sturen. Dat lijkt ons geen goed idee omdat we het niet terug krijgen, althans, dat denken we.
De heren De Jager en Reijnders denken dat ze hier winst op gaan maken. De vraag is natuurlijk wat hun kwalificatie is als traders. Want als ze gelijk krijgen zouden ze talentvolle spelers zijn. Hoewel, niet echt want hun trade vergelijkt appels met perziken, een populaire vrucht in ons geliefde Griekenland.
Wanneer een relatief goede debiteur, zoals Nederland, naar de bank gaat, in dit geval de Europese Centrale Bank (ECB), krijgt hij goedkoop krediet. Hij kan dat uitlenen aan een heel slechte debiteur zoals Griekenland, waar de korte rente nu richting 20% gaat, en dan zeggen dat hij winst boekt.

Maar wanneer een klant bij zijn bank leent op zijn goede reputatie en het hele bedrag in junkbonds stopt, dan steigert zijn bank. Want de balans van de klant verslechtert. De klant zal dus meteen een minder goede rating krijgen. Lenen wordt dan duurder en dan is de winst snel weg.
Maar in werkelijkheid loopt het anders. Althans, voor de belastingbetalers die dit lezen zou het zo werken. Maar niet voor Minister de Jager, want de ECB wil ook graag dat Griekenland gered wordt en dus krijgt de heer De Jager dat geld en de Tweede Kamer is het er mee eens, met slechts één aarzelende partij, de VVD.
Griekenland moet gered worden.

Nu zijn wij er ook voor dat het iedereen voor de wind gaat.
Tegelijkertijd lijkt het ons geen goed idee om geld in een bodemloze put te storten en kijk, vandaag ligt die bodem weer een paar trappen lager.
Er is allerlei nieuws uitgekomen sinds de vorige aflevering van ons verhaal.
Een feit sprong eruit.
De Grieken zelf zijn tegen.
Niet de rijke Grieken uit het buitenland, we schreven in deze serie al eerder waarom we die mensen geen geld zien geven aan Griekenland. Nee, de Grieken zijn voor ruim 60% tegen het reddingsplan.

Ze willen gewoon niet. Laten we eens nadenken waarom. Omdat ze dan maatregelen moeten nemen en daar hebben ze geen zin in. Maar zonder die maatregelen is er geen enkele kans dat Minister de Jager zijn geld terugkrijgt. Pardon, uw geld. Ons geld.
Er is ook weinig kans dat de Grieken er blij mee zullen zijn.
Want als ze blij zouden zijn dan zouden ze voor de hulpactie zijn en niet tegen.
CQFD.

Zie ook:

Waarom Nederland Griekenland geen geld moet lenen
Waarom Nederland Griekenland geen geld moet lenen II

Dossier Griekenland
 

Disclaimer Kraland: nvt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: