Politicicrisis II

Polis. Je ziet dit woord wel eens op de rug van overhemden van Turkse dienders staan. Maar het is natuurlijk het Griekse woord voor stadstaat. Griekenland was vroeger een land vol met Singapores. Steden met allemaal dezelfde taal en mythologie. Ze gingen naar hetzelfde orakel in Delphi.

Falanx
En ze maakten constant ruzie met elkaar. Ruzies die vervolgens werden uitgevochten. Dat ging met burgersoldaten, de zwaarbewapende Hoplieten. De slagorde die ze gebruikten was de falanx. De grote zware schilden werden aaneengesloten tot een muur met speren.

Wanneer de legers op elkaar in falanxten kreeg je een klap en daarna was het duwen. Wie de meeste rijen had kon meer duwen en won. Zo gingen er niet al te veel burgersoldaten dood. Wanneer de avond viel wasten en zalfden de Hoplieten zich in hun kamp. Hun Kouros hielp hen dan tot rust komen. Een Kouros was een baardloze jongeling, de naam leeft voort als een parfum van Yves St Laurent.

Politieke crisis
De zaken van de Polis werden beslist door de burgers. Het land werd bewerkt door slaven. De burgers kwamen samen in de Agora, het stadsplein en debateerden daar. Dat was de politiek. De huidige crisis in Europa is een politieke crisis.

Ondanks alle adviezen in die richting hebben de europolitici, hierbij gesteund door het thuisfront, gekozen voor de situatie waar we nu inzitten. Geen banken om de schuld te geven. Geen hedge funds, geen speculanten. Zonder de speculanten, die de kanarie in de kolenmijn zijn, konden de Grieken gewoon doorlenen, dat is waar.

Wie ziek is en zijn thermometer kapot gooit heeft geen koorts meer en kan naar buiten. Uiteindelijk riskeer je dan dood te gaan en dat is precies wat er nu in deze crisis aan de orde is. Het overleven of het overlijden van ons economische systeem dat gebaseerd is op de euro en het Verdrag van Maastricht.

Gebrek aan leiderschap
Het grootste risico is het gebrek aan leiderschap in de Europese Unie en bij de ECB. De ECB neemt nu weer onbeperkt Grieks staatspapier op. Dat betekent dat wij, als uiteindelijke betalers, de posities die de Europese banken in Grieks staatspapier aanhouden, moeten betalen.

Is dat papier nu 30% waard? Dat cijfer is geen fantasie, een kredietbeoordeler noemde het onlangs en die huizen lopen achter op de markt. Of 40 of 50%? We weten het niet want de ECB neemt het op.

Het grootste risico is dan ook dat dezelfde leiders die ons tot de rand van deze afgrond brachten ons nu overhalen een grote stap vooruit te doen.

Disclaimer Kraland: short euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: