Weekends zijn gevaarlijk II

Dit was een opmerkelijke week. Inveztor was op de Dam voor de Herdenking, precies op de plek waar dat YouTube filmpje van Alexander Klöpping werd opgenomen. Dat er geen ergere ongelukken gebeurden was een geluk bij een ongeluk. Mensen zijn zelden gek, maar menigten zijn het heel vaak, zei Nietzsche.

High Frequency
Gekte ook op de markten. Het lijkt alsof gisteren het eind van High Frequency Trading As We Knew It zichtbaar werd. Wie hebben er belang bij High Frequency? De fondsen in kwestie, meestal hedge funds die een betere en snellere techniek hebben dan anderen, en tafels bij banken die hetzelfde doen. En natuurlijk de beurzen en hun dienstverleners.

Wie heeft er hinder van? De andere beleggers. De regelgevers gaan een weg bewandelen die over de snede tussen Luddieten en het algemeen belang loopt. Wanneer benadeelt de vrijheid van de één de mogelijkheden van de ander?

Euro & IBEX
Dit wordt een gevaarlijk weekend. We hebben onze euroshort gesloten maar onze IBEX op de valreep nog uitgebreid. We kunnen niet voorspellen hoe Wall Street de laatste minuten gaat doorbrengen maar bij schrijven is de S&P 1,67% naar beneden. Dat is goed voor onze positie, die we over het weekend heendragen.

De euro niet, omdat we bang zijn voor de ECB en hun vakbroeders. Die kunnen ook de aandelenmarkten helpen, als bijproduct van andere interventie. Ze kunnen beginnen euro’s te kopen. Ze kunnen de sluizen open zetten en alle staatsobligaties kopen, inclusief souvlaki’s, Spanje, Portugal en Italië. We zijn minder bang voor Italië wanneer we naar België kijken. Wie gaat het winnen van die twee?

ECB
We zijn blij dat we niet de ECB zijn. Wanneer de ECB hard op de tafel slaat kan dat negatief uitvallen. Beleggers kunnen denken dat ze niet wisten dat het zo erg was en er komt nog meer paniek (Grieks woord, Pan was een Griekse God. Wel één van de minderen maar toch. Leuke fluit).

Doet de ECB niet genoeg, dan komen we bij ons Politicicrisis verhaal. De markt denkt dan dat Europa slaapt of anderszins behind the curve is. Dan verkopen ze. Alleen wanneer de ECB precies dat doet dat de markt doet denken dat er een piloot in het vliegtuig is, zullen de markten stijgen.

JK sterarbitrageur
We zijn niet jaloers op de ECB, op de EU en zeker niet op Nederlands nieuwe ster arbitrageur, Jan-Kees de Jager. Er zijn belastingbetalers die het extreem irritant vinden (de term is vrij naar Dikkenek, een Belgische film) om zwaar onderschat te worden door de mensen die ze gekozen hebben om het beleid te voeren en die daar ook voor betaald worden.

Inveztor heeft een voorstel voor dit probleem maar daar komen we een andere keer mee. We kunnen nog uren doorgaan maar het weekend breekt aan en het echte leven lonkt. Hé, daar sluit de S&P op -1,23%. Gek altijd, die upticks vlak aan het eind, vindt u ook niet?

Michael Kraland

Nieuw: ontvang de artikelen van Kraland automatisch in uw email. Meld u aan via de box in de linkerkolom onder de auteursinfo. Klik hier voor meer informatie.

Disclaimer Kraland: short IBEX

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: