Het miljardenprobleem van Inveztor en de nerveus kotsende euro

Wat een week. Wij zijn diep geschokt bij Inveztor. Nog zelden zo erg in zo weinig tijd.

Rita
Ten eerste hebben we kennisgemaakt met de filmpjes van Rita Verdonk. Mijn zoon, een intellectueel type dat documentaires maakt, riep dat hij opnieuw aan zijn hoofdredacteur gaat voorstellen iets te doen over extreem rechts in Nederland. En hij had Wilders nog niet eens gezien!

The Plunger, nog steeds een beetje studentikoos type, toegegeven, uit nu fantasiën over mensen die 24/7 blootgesteld gaan worden aan deze filmpjes. Een beetje wat de Duitsers met de gevangenen van de Rote Armee Fraktion deden, toen ze ze eindelijk te pakken hadden. Moraal van het laatste, : Verzet je niet tegen het systeem, laat het voor je werken, vrij naar Goldman Sachs.

Miljarden
Ten tweede hebben wij nu een financieel probleem bij Inveztor. We zijn een klein bedrijf, toegegeven, maar ons probleem is minimaal 30 miljard euro groot. En maximaal 60 miljard euro.

Zo, dat is toch zelfs naar de maatstaven van vandaag een serieus probleem, zegt u nu zelf. Gelukkig kunnen onze mega adverteerders tot maandag geen campagnes annuleren, anders zou het er na deze oprechte constatering slecht uitzien voor onze commercie, maar laten we nu eens kijken hoe dit zover heeft kunnen komen.

€ 7xx
Het gaat om die EU plus ECB cum hun vrienden van het IMF actie. Een combi van garanties, leningen, winstprojecten van Minister de Jager en zijn collega Reijnders van België, giften (waarvan sommigen onder de noemer leningen) en andere vergiften. Dat ding is, zo zegt de krant en die kunnen het weten, € 750 miljard groot.

Nee hoor, zegt Peter Vermeulen, die onze Überresearcher is, het is maar €720 miljard. Maar daar zien we nu links en rechts op zeer respectabele plekken andere bedragen staan. We zien € 780 miljard.

Nu zijn we deze week zo druk geweest met speculeren en onderhandelen dat we de fijnere nuances misten. Vandaar dus dat probleem. Niet dat het om zo vreselijk veel geld gaat, want de miljarden inflatie heeft ook bij ons toegeslagen, maar Inveztor kan zich niet herinneren ooit eerder Vermeulen dit soort vragen gesteld te hebben. Vandaar.

Europa down
Wat ons ook opvalt is dat Europa vandaag bijna 5% zakt, de aandelenmarkten althans. En onze short favorieten IBEX en MIB zakten het meest. Beleggers hebben dus iets tegen mooi weer en torenhoge schulden. Niemand heeft het meer over Griekenland vandaag. Ook wij niet, gewoon uit tijdsgebrek. Anders hadden we echt wel wat voor u opgesnord, zo moeilijk is dat niet.

Want wij geven het graag toe, wij zitten hier langs een snelweg in Zuid-Europa in een rumoerig hamburger restaurant met een Schots klinkende naam gebruik te maken van uitstekende wifi capaciteit, schone wc’s en heerlijke koffie, als je tenminste met Staarbux vergelijkt. Want daar waren we ook, een paar dagen geleden, neergezogen met onze apparatuur, in het bezit van een een beker koffieachtig spul ter waarde van een euro of vijf en daar bleek de wifi tegenwoordig betalend te zijn.

U hoort het goed, € 5 voor een suikerig koffieproduct met parafernalia erin en dan ook nog betalen voor de wifi terwijl wij dachten dat iedere zichzelf respecterende werkloze bankier hier zijn cv aan het herschrijven was. Niet meer. Gelukkig was het Staarbux systeem helemaal kapot en konden we snel weer weg, naar een echt leuk café.

Bang for Bucks
Maar laten we niet afdwalen. U verwacht iets van ons. En met name verwacht u dat wij doorgaan op de ingeslagen weg en u uitleggen hoe veel Bang u voor dat Biljoen bucks van EU, ECB en IMF gekregen hebt. U weet nog, die € 45 miljard duurde niet lang, we hadden gewed op minder dan een week en we wonnen. En die € 110 miljard die er op volgde was in een uur uitgewerkt. Maar de laatste stoot, die €720 of €750 of € 780 miljard?

Die hield ook niet een hele week stand. Het ligt nog vers in het geheugen dus laten we even kijken. Maandag was een triomfdag, iedereen was blij maar de eerste zeurpieten begonnen al te klagen dat dit niet voldoende was, er moesten ook stringente maatregelen genomen worden. Minister de Jager twitterde er vrolijk doorheen en uit respect voor zijn ambt besparen wij u deze diepzinnigheden, zo’n man heeft ook een gezin en op internet blijft alles staan.

Dinsdag kalmeerde de markt al en kwam er wat meer commentaar, niet echt goed, behalve bij de direct betrokkenen en hun vazallen. De echte sceptici, zoals Faber en Rogers verklaarden dat hoe dan ook Griekenland reddeloos verloren had en u hoorde ons niet protesteren omdat we dat al sinds januari betogen, slaat u ons prachtige Griekenland dossier er maar eens op na.

Euro & goud
Toen begon de euro te dalen, en dat ging een beetje zoals in Courchevel, Garmisch en Cortina: schnell. Van 1,30 naar 1,23 en wat wisselgeld vanavond. Maar goed, dat was tegen de dollar.

Goud, u weet wel, dat gele spul waar je niets aan hebt, steeg ook en niet alleen tegen de euro maar ook tegen de voornoemde dollar, waarvan iedereen in Nederland al twee jaar weet dat hij kapot gaat. Alleen gaat de euro harder en sneller kapot. Een detail, niet meer dan dat.

De slimmeren onder u, de quants maar ook degenen die economie met wiskunde in hun pakket hebben gedaan, kunnen nu uitrekenen hoeveel respijt een miljard euro ons tegenwoordig geeft.

The Plunger is ook een quant, hij heeft allemaal machines en kan het ook uit zijn hoofd uitrekenen, dus hij is de jury. Inzendingen graag hieronder. Liefst in hele miljarden, fracties daarvan zijn voor pussies.

Michael Kraland

Nieuw: ontvang de artikelen van Kraland automatisch in uw email. Meld u aan via de box in de linkerkolom onder de auteursinfo. Klik hier voor meer informatie.

Disclaimer Kraland: long goud, short euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: