Over goud II

Van alle factoren die belangrijk zijn in ons vak is probabiliteit het vaakst onderbelicht. We horen vaak over de fundamentele kwaliteiten van dit en de technische kwaliteiten van dat. We horen ook dat dit goedkoop is en dat duur.

Probabiliteit suggereert dat wat veel goedkoper is dan het was ooit weer duur kan worden en vice versa.
Dat is nu een dilemma in de goudmarkt. Goud is immers duur. Duurder dan ooit, in absolute termen. Maar niet als we inflatie in aanmerking nemen want $800 per ounce in 1980 is duurder dan $1220 nu.
Maar $ 1220 nu is duurder dan $ 250 in 2000.

[grafiek] Klik om te vergroten

Nu zijn we bij Inveztor voorstanders van het kopen van wat goedkoop lijkt. Soms komen we bedrogen uit, maar vaak niet en dan kan de winst groot zijn. Momentum beleggers, mensen die kopen wat duur is en dat nog veel duurder kan worden, verdienen ook keurig hun brood. Temeer omdat hun discipline zich ook goed leent voor het omgekeerde, namelijk neerwaarts momentum. Dat is de afgelopen periode wat vaker aan de orde, al worden ook daar de marktpatronen steeds meer vertekend door allerlei vormen van interventie.

Interventie is een interessant thema voor goudbeleggers. Goud staat in professionele kringen bekend als een barbaars overblijfsel. Barbarous Relic is de term, voor als u dit in het buitenlandl nog even ter sprake wilt brengen. Wij hoorden al eerder iemand met de naïeve gloed van recente Entdeckungsfreude over een Barbarous Leftover praten. Dan denken mensen al snel dat u bij kannibalen aan tafel hebt gezeten. Niet doen.

Goud is lang het onderwerp van interventie geweest. Eigenlijk meestal, als je de geschiedenis terugleest. We gaan er hier niet op in, het is vooral stuff voor een lezing, een andere keer. Het enige dat ons hier echt interesseert is immers recente interventie.

Na het akkoord van Bretton Woods was goud decennia lang $ 35 waard. Sinds we de dollar niet meer officieel converteerbaar was, in 1972, duurde het even voordat de markt er achter kwam dat er iets aan de hand was. Er was toen inflatie en stagflatie. De gevolgen van de oorlog in Vietnam en het eind van de dertig jaar groei na de Tweede Wereldoorlog. Goud ging naar $800.

Sindsdien is goud vrij maar niet vrij van manipulatie. De mensen rond GATA vertellen al heel lang hoe banken de goudprijs laag proberen te houden maar ik vraag me af of dit nog het geval is. Banken zijn al druk met zichzelf, Centrale Banken zijn druk met de dollar, de euro of de drachme en goud groeit vrij rustig door. Wat we wel zien is wat publieksbelangstelling voor gouden munten. De Eagle werd nog nooit zoveel gevraagd als nu lezen we.

Goud is een mand vol misverstanden. Mensen kopen goud omdat ze inflatie verwachten maar of er echt inflatie komt is nog onduidelijk. Deflatie lijkt nu aan de orde in de OECD landen.
Eigenlijk zien we alleen goud stijgen op dit moment.
Het lijkt er op dat beleggers geen vertrouwen meer hebben in hun munt, dus niet meer in hun overheid. Ze zien goud dus als een belegging die vooral waarde in stand moet houden. Over winst hebben we het dan niet want hoe meet je die winst af als alle munten ondermijnd worden?

Goud kan ook een crisisvaluta zijn. Dan komen we bij fysiek goud, opgeslagen in uw huis, onder uw tuin of bij banken die niet voor eigen rekening handelen in verschillende landen.
Munten zijn dan handig want daar kan je eten en brandstof voor kopen.
Een rekening in Singapore of Zürich is dan handig want wie weet gaan ze daar geen goud in beslag nemen. Of maar in één van die jurisdicties.

Blijf dan ook discreet over uw goud dat onder de tuin ligt, want voor u het weet krijgt u ongevraagd bezoek dat met allerlei gereedschap gaat proberen om u aan de praat te krijgen over die goudstaafjes van u. Mocht dat niet gebeuren dan kunt u de kosten van goud wat drukken door met ons mee te doen want we hebben hetzelfde probleem.

We bewerken een kwart van ons goud met opties. Dat is natuurlijk alleen nu interessant omdat die volatiliteit zo hoog is.

vix3jun10

Daardoor zijn de rendementen op zo’n strategie nu erg interessant.
De twee voorwaarden zijn dat goud niet te veel daalt en dat er wat volatiliteit in de lucht blijft.
Op dit moment voldoet de markt aan die voorwaarden en daarom profiteren we er van.
 

Disclaimer Kraland: long goud op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: