Extra schepjes ellende

De Amerikaanse banencijfers waren nog waardelozer dan ze leken, omdat ze grotendeels bestonden uit personeel dat de overheid aantrekt voor de census. Tijdelijk dus. De beleggingsfondsen hebben weinig cash en beleggers verkopen hun beleggingsfondsen dus dat creëert meer verkoopdruk.

Maar wacht even, het gaat natuurlijk helemaal niet om aandelen meer in deze markt. Die zijn een sideshow naast de bondmarkt en die is nog slechter. Spanje, zoals Schmull lezers vanochtend zagen, heeft nu al weer veel meer bondstress dan tijdens de top van de vorige crisis, die van €750 miljard. De injectie die de markt een week kalmeerde, u weet nog wel.

Maar Hongarije voelt zich nu ook Grieks ziek, de forint duikt en verdorie, Hongarije heeft net een IMF kuur achter de rug.
Griekenland schiet niet op. We gaan het er nu niet over hebben maar omdat het elders zo fout gaat kijken mensen niet meer naar Griekenland maar naar Israel, Thailand of BP.
En dus naar Spanje.

Niemand kijkt nog naar Frankrijk, gek genoeg. Inveztor was vanochtend op bezoek bij een goed geïnformeerde Amerikaanse onroerend goed belegger in dat prachtige land. Hij had een schriftelijk bericht gezien waarin het Elysée de banken verbied beslag te leggen. Want veel commerciëel onroerend goed dat in 2006 en 2007 naar de markt gekomen is loopt niet.
En als er beslag wordt gelegd moeten de banken provisioneren. Dat zou wel eens lastig kunnen worden.

Griekenland is te klein om een probleem te kunnen worden, zeiden allerlei mensen heel stoer.
Wij blijven erbij dat Griekenland, op de ene manier of de andere, een default gaat plegen.
Het is alleen nog maar de vraag wie het gaat betalen. Want al die animo om Griekenland te redden was natuurlijk een reddingsoperatie voor ons bancaire systeem. Dat systeem is nog niet geschoond en hoe langer we doorgaan met stof onder het tapijt te vegen, hoe duurder het wordt.
Slechte cijfers in de VS zijn dan extra vervelend.
Hetzelfde geldt voor verhalen over een vermeend derivatenverlies bij Société Générale, die prompt 7% naar beneden dook.
De euro duikt overigens ook soepel en elegant onder de 1,20 en gaat waarschijnlijk naar 1,18. Daar ligt technische steun.
Niet dat dat op zich zo erg is, daar ligt immers ook ongeveer de koopkracht pariteit en de euro is al veel lager geweest.

Maar het is wel een beetje wanordelijk allemaal en kijk, wat stijgt daar weer na een zwak dagje?
Goud.

Amusant dat de premies op de goudopties niet opliepen ondanks een aantal flinke zwiepers. We hebben dan ook geen extra premie afgegeven vandaag.
We kopen wel wat andere aandelen die we eerder hadden verkocht nu terug, de abonnees hebben al bericht ontvangen.
Geen slechte week, al met al, voor de PolderPortefeuille.
Onze longs stijgen, onze shorts zakken.
Wel een minuut stilte voor de markt vanavond.
Wie Schmull leest is niet verbaasd. Bijna alles dat hij aan ziet komen komt ook uit.
 

long goud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: