Extra schepjes ellende II

Er kwam dit weekend geen interventie. Centrale Banken zijn zoals vrouwen. Als ze niets laten horen moet je juist heel goed naar ze luisteren.

Inveztor concludeert twee dingen: de huidige koers van de euro, ons koersdoel is 1,18, is niet iets om van in paniek te raken. We beluisterden twee Franse ex-ministers dit weekend die het hierover hadden. Ze waren, zoals dat hoort, de één regering en de ander oppositie. Allebei waren ze het eens over de euro. De huidige prijs was goed maar nog lager was beter.

Niemand zegt dan wat, vooral de gespreksleider niet. Je had bijvoorbeeld kunnen vragen waarom ze het nu zo roerend eens waren terwijl bij een stijgende euro ze het eens waren, ook de financiële types overigens, met de stelling van de heer Trichet. Die kwam erop neer dat een stijgende euro voor budgetaire en fiscale discipline zou zorgen in Europa, en Europa op die manier competitief zou maken. Dat was zonder rekening te houden met de onbedoelde gevolgen van de Europese subsidiepolitiek.

De tweede conclusie is dat er geen enkele overeenstemming is voor actie. De Amerikanen zijn blij dat de aandacht even van de dollar wordt afgeleid. Zie hiervoor de commentaren over de fantastische timing van de vernietigende rapporten van de kredietbeoordelers over de PIIGS.
De oplossingen, daar hoeven we ons niet over op te winden, zijn bekend. De politieke wil om die te benoemen en uit te voeren is er nog niet.
Pas als de nood hoger is komt de oplossing, die ook dan de minst pijnlijke zal zijn, vanzelf.
Alleen wordt de rekening dan wat hoger.

Japan had vannacht de sterkste daling van het jaar. Europa zakt opnieuw 1,75% weg. De euro ligt onderin de 1,19. Dit wordt een make or break markt deze week. De dollar en de S&P kunnen draaien, de dollar naar beneden en dan de S&P sterk omhoog in een markt die oversold is. Maar Jitschak Nager en Charles Nenner voorzien een vijfde golf naar beneden.

De PolderPortefeuille staat op +12% en we hebben daar afgelopen week drie aandelen flink bijgekocht.
We zitten een grote kopermijnbouwer short. Die positie liep even tegen ons in maar bracht vorige week 10% op. Het einde is nog niet in zicht.
We zitten ook naar een hypotheekverzekeraar te kijken waarvan we denken dat hij naar nul kan. Let dus op een eventuele nieuwe short in die sector.

Onze cash staat voornamelijk in goud, CAD, NOK en Singapore Dollars.
Op een kwart van onze goudpositie, die we ook verhoogd hebben, schrijven we korte termijn puts en calls zodat iemand de rekening van het aanhouden betaalt.

Deze week kijken we naar aankopen in de junior goudproductie en nog wat exploratie.

Zie ook: Extra schepjes ellende I 

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long goud, de Noorse kroon, de Canadese dollar en de Singapore dollar en short goud puts en short de euro op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: