Trilly en de Baselboys

"The longer the run I have accumulated myself over these many years, the less information I find in the long run to help me understand the future."

–Peter L. Bernstein, "The Past as the Present," Economics and Portfolio Strategy (July 1, 2001), p. 2.

Vrijdag hadden we slechte retailcijfers in de VS en toch ging de markt naar boven, na een korte aarzeling weliswaar.

De euro is vanochtend rond 1 uur door de weerstand op 1,215 gebroken en het TA als self fulfilling prophecy zette zich in werking. De DAX brak uit naar boven. De kans op een crash lijkt nu gekeerd, en de actie vandaag bevestigt dat.
Dat neemt niet weg dat we de beurzen flink hebben zien verzwakken eind mei. We zijn nog voorzichtiger geworden en de enige echte risicotrades die we aan blijven houden zijn onze goudexploratie verhalen. Vooral de Yukon, plus wat we elders nog koopwaardig vinden.
Wie alleen goud wil doen moet eens kijken naar de GoudKapitalist. De PolderPortefeuille, mikpunt van honende forumtijgertjes, staat ondanks de dagelijks gesignaleerde fouten en miskleunen op een kleine 12% dit jaar en is rustig opgelopen. De AEX staat in de min.

Wat gaan we doen met deze constateringen? Hoofdzakelijk niets, maar we zetten vanochtend wel een long positie op in de DAX. Die willen we later koppelen aan een short in de IBEX. Want we denken dat de markten een pendule beweging maken, fundamenteel is er niets veranderd, maar psychologisch blijkbaar wel. Mensen raken gewend aan ellende en de bedrijfsresultaten gaan nu komen en die worden positief ingeschat door de analistengemeente. Dat is ook helemaal niet gek, want je hoort wel eens dat als een bedrijf een balans had als een aantal bekende overheden, zo’n bedrijf snel failliet zou worden verklaard. En de lasten zijn nu overgenomen door de overheden van de bedrijven. Grote bedrijven hebben geen problemen want die zijn langs de kapitaalmarkt gegaan en hebben zelf obligaties of convertibles uitgegeven. Het MKB kan dat niet doen, die krijgen geen geld. De Franse overheid heeft daar een oplossing voor gevonden door particulieren de gelegenheid te geven risicokapitaal ter beschikking te stellen aan kleine bedrijven. Het probleem is dan dat dit alleen werkt voor bedrijven die beleggers kunnen verleiden in te stappen. Kleine bedrijven die niet sexy zijn maar toch geld nodig hebben komen niet aan de bak, tenzij ze een goed netwerk hebben.

Terug naar de DAX en de IBEX. Die zakkende euro is leuk voor de Duitse export en Duitsland is wereldkampioen in die sector. Spanje is wereldkampioen in ham. Er is geen betere. En ook hun wijn is steeds beter. Maar dat is niet voldoende. Nieuw gekweekte Spaanse steur maakt nu ook prachtige kaviaar, na 14 jaar aanlooptijd. Maar ook deze piepkleine niche helpt niet om het land als exporteur op de kaart te zetten.
Spanje is ook nog niet in staat gebleken nieuwe toeristenstromen binnen te halen. Waar blijven de liefhebbers van lege appartementsgebouwen wanneer je ze nodig hebt ?
Viva la muerte, riepen de Franquisten. De cirkel is rond, de stier is dood.

We hopen wat mee te nemen van de opleving via de DAX en daar straks als hedge de IBEX short tegenover te zetten. Want we denken dat dit misschien een zomerrally kan worden, leuk stijgende koersen voor bij het voetbal, en te zijner tijd zal de werkelijkheid weer haar vervelende vinger opsteken.

Vandaag zien we die werkelijkheid weer in de gedaante van een Caja die € 4,47 miljard extra nodig heeft om de schoonmaakproducten te betalen en of die regering die even op wil hoesten.
En de keurige conservatieve heren van de BIS in Basel, die een toezicht- en waarschuwingsfunctie hebben voor het bankwezen, hebben hun turbo telramen erbij gehaald en een gigantische optelsom gemaakt. De kunstbeurs in Basel is net van start, de Gulfstreams en Learjets vliegen af en aan om de eigenaren, al dan niet fractioneel, eigentijdse kunst te laten zien, maar dan van een ander kaliber en iets minder duur dan de PIIGS.
Frankrijk en Duitsland zijn samen voor een Trilly aan euro’s eigenaar van PIIGS papier. Om u even te helpen, een Trilly is Engels of Amerikaans voor wat wij een Billy noemen. En hun Billies zijn onze jardjes. Duizend jardjes in een Billy, duizend Billies in een Trilly.
Het voordeel van deze crisis is dat iedere burger nu goed met veel nullen weet om te gaan. Vroeger konden alleen leraren dat, op bepaalde scholen.

Een andere hedge tegen stijgende koersen is ons pakketje goudexploratie bedrijfjes. Die zijn puur risico en wanneer markten stijgen komt dat door meer vraag naar risico. Het leuke met exploratie, dit jaar althans, is dat die aandeeltjes zich niet zoveel aantrekken van de ambiante malaise. De goeden vinden goud en gaan dan omhoog. Ze zakken niet of weinig wanneer de markt dat wel doet. Junior producenten doen het ook goed: die produceren al iets en wat ze produceren wordt gevraagd. Ook goed.

Daarom kopen we opnieuw wat van een interessante ETF. En we schrijven als de gesmeerde bliksem wat puts en calls. Want zodra de zon doorbreekt smelt de volatiliteit. Die was voor de laatste berenmanoeuvres bijzonder laag, ging toen flink omhoog van 18 naar 40 en zakt nu als een pudding in. Een leuke manier om op de valreep nog wat rendement op onze goudposities te maken.
We voeren dit plannetje ook uit voor ons goudbezit, onze abonnees zijn al op de hoogte.

Tenslotte de NOK. Die loopt ook weer op tegen een stijgende euro.
Er zijn slechtere dagen.

Michael Kraland


Nog geen abonnement op De Kapitalist? De Kapitalist bevat primeurs van alle transacties in de PolderPortefeuille van Michael Kraland, de langstlopende en meest succesvolle modelportefeuille van Nederland. Bovendien krijgt u toegang tot de GoudKapitalist van Peter Vermeulen, die sinds september 2008 een score behaalt van 259%.
Klik hier voor meer informatie.

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long DAX, NOK, geen positie in overige genoemde fondsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: