Flexibiliteit, Chinese kracht en de pijn van Europa

China kondigt aan dat de monetaire politiek wordt aangepast. Weg met de dollar peg, plaats voor een flexibel beleid. Deze diplomatieke term betekent dat China zich zeker genoeg acht om bij de komende G20 besprekingen volgend weekend een politiek te volgen die op de lange termijn haar positie verstevigt. Op de korte termijn is dit een nekslag voor exporterende bedrijven in China, met marginale winsten. Dat weet de Chinese regering ook en ze behandelen dat vandaag wanneer ze het hebben over garanties aan textiel exporteurs en aanverwante bedrijven die het moeilijk krijgen, vooral versus Europese inkopers die nu een lagere euro hebben.

Dit is belangrijk nieuws. Consequenties zijn er genoeg en het is natuurlijk ook zaak om te kijken wat er eigenlijk gaat gebeuren. Waarnemers rekenen onder andere op een korte termijn daling van de yuan voor die weer sterker wordt. En Aziatische valuta, die exporteren naar China, tot de Australische dollar toe die in de economische sfeer van China valt, zullen stijgen.
Dat kan weer tot problemen leiden bij valuta zoals de won en de rupiah. Aziatische politici herinneren zich natuurlijk nog de Azië crisis van ’97-’98, toen buitenlands geld zich opeens terugtrok en voor liquiditeitsproblemen zorgde.

Wat gaat Inveztor voor u doen? We zijn al tijden long de Singapore dollar (SGD) en we hebben dit weekend de ETF’s bekeken die exposure bieden naar won, ringgit, rupiah en baht.
Alleen de SGD kunnen we gemakkelijk handelen via futures, die ETF’s zijn een leuk idee maar niet erg liquide.
Thijs Klein Tank zal hier ongetwijfeld op terug komen vannacht, of morgenochtend, want die dingen noteren in de VS.
We raken ook weer geïnteresseerd in Aziatische aandelen. Grote exporteurs naar China bijvoorbeeld. Want één van de effecten van een yuan opwaardering, ook al wordt die op dit ogenblik door de Chinezen als klein ingeschat, is stimulatie van consumptie in China.
Deze beweging is dus goed voor Europese exporteurs. LVMH, de luxe marktleider bijvoorbeeld, maar ook andere bedrijven met goede toegang tot de Chinese markt.
Onze blik viel op een column van Nostromo.
Marc Van de Voorde zag al zoiets aankomen, vorige week, wanneer je dit terugleest.
Dus nu Duitsland nog, zou je als econoom denken. Maar Duitsland kan niet revalueren vanwege de euro.
Daar zit de Europese pijn.

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: een longpositie in de Singapore dollar, een shortpositie in de euro en geen positie in genoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: