18 juni: de Dag van de Rare Generaal

Op 18 juni 1940 liep een volledig onbekende Franse kolonel die tijdelijk tot generaal was benoemd de studio van de BBC in London binnen.
Hij las een korte verklaring voor waarin hij aankondigde dat de oorlog niet verloren was, maar pas begon. Dat de Franse generaals de slag met Duitsland verloren hadden maar dat Frankrijk niet alleen was. Dat dit een Wereldoorlog zou worden, waarbij de Fransen geholpen zouden worden door de Engelsen, de Amerikanen en hun koloniale achterban.
In Frankrijk had Maarschalk Pétain de macht gegrepen en een wapenstilstand met de Duitsers gesloten. Pétain zou na de oorlog ter dood veroordeeld worden wegens collaboratie. De Gaulle zette zijn vonnis om in levenslang.

Wat nu vanzelfsprekend lijkt was toen heel onwaarschijnlijk. De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is een serie gebeurtenissen die we nu Black Swans zouden noemen. Toen heel onverwacht, nu vanzelfsprekend. Iedereen kon het zien aankomen. Maar toen niet.

Weinig Fransen weten dat bijna alle troepen die de Engelsen uit Duinkerken evacueerden ervoor kozen om terug te keren naar Frankrijk. Hetzelfde gold voor de troepen die terug waren gekomen uit Narvik, waar de Engelsen en Fransen een expeditionair corps naartoe hadden gestuurd.
De Gaulle was alleen, hoewel, niet helemaal, hij had zijn ordonnance officier bij zich, een jonge luitenant.
Vandaag is dit allemaal 70 jaar geleden.
Er is geen radio opname bewaard gebleven en de historische tekst bleek, daar kwamen de historici 20 jaar geleden achter, niet helemaal juist te zijn.

Maar nu is deze tekst een historisch document.
Een klein aantal jonge Fransen zag ook het verschil tussen goed en kwaad en stak het water over om naar Engeland te gaan. De meesten van degenen die vervolgens in Frankrijk gedropt werden om het verzet vorm te geven kwamen om.
Een klein aantal overlevenden reist vanochtend naar London af om daar dit moment te herdenken.

Een moment om bij stil te staan.
 

Disclaimer Kraland: nvt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: