Vraag du jour

Michael Kraland

Waar zullen we vandaag beginnen? Normaal begin je met het belangrijkste, maar dat is dus de vraag. De media beginnen om deze reden met de G20, want daar waar staatshoofden zijn, daar is de actie.

De G20 levert niets op, maar dat is niet erg want het gaat niet om die G20 bijeenkomst, maar om het proces dat in gang is gezet. Het is duidelijk dat er iets niet goed gaat en dat handelsoorlogen voor de deur staan. Om dit te stoppen kan het nuttig zijn dat eerst een schadeformulier wordt ingevuld en zover zijn we nog niet.

Ierland
Hoewel het schadeformulier nog niet is uitgevouwen staan de plaatwerkers al handenwrijvend klaar. Vandaag reden Ierland en de euro tegen elkaar op. Wat gaat hier kapot? Bumpertje, spatbordje of is het chassis geraakt? De kosten zijn in elk geval begroot op een injectie van € 50 miljard. Het vervelende van dit soort schattingen is dat ze de hele tijd hoger worden. En dat het raamwerk dat Europa heeft bedacht om dit soort zaken te voorkomen pas in 2013 gaat werken en die deuken zitten er nu al in.

Dus zitten de dollarshorts vandaag met hun edele deeltjes vast in de dichtgeslagen deur van de euro, denken de Ieren met weemoed terug aan hun Punt en dachten wij, als oplettende leerlingen, maar dan wel met zelf een longpositie, dat goud had moeten stijgen. Maar het spul zakt onder de $ 1400 naar $ 1380. Zilver topte vorige week op € 29,34 en raakte in de ochtendhandel de $ 26,60 alvorens wat op te veren.

Goud & zilver
Nu zullen wij de laatsten zijn om te klagen over goud en zilver, integendeel, een dagje rust in de tent is gezond en voor wie goud wilde kopen is $ 1385 een mooier instapniveau dan de top van $ 1424 vorige week.

Zilver is een iets genuanceerder verhaal. Zilver zakt al een paar dagen meer dan goud, wat niet verwonderlijk is omdat het daarvoor sneller steeg dan goud, maar wat is hier aan de hand ? Daaar komen we laten apart op terug.

Voor de meer spectaculaire baisses moeten we zijn in het land dat alleen maar kan stijgen, namelijk China. Shanghai ging met 5,8% onderuit en Shenzhen met 6,2%. China neemt anti-inflatiemaatregelen, wat neerkomt op het dichtdraaien van kranen, waar, wij gaan door in het figuurlijke, geld uit stroomde.

MIB
Wij vragen ook uw aandacht voor de MIB visie die The Plunger vorige week vrijdag uitsprak. De MIB, de Italiaanse aandelenindex, ligt er niet mooi bij en de Spaanse IBEX idem dito. 

De vraag du jour is of je op dit niveau nu nog short moet gaan. De MIB is in de tussentijd wel gezakt, maar na een verkoopgolf vanochtend veren zowel MIB als IBEX weer sterk op. Dit kan een tijdelijke verkoopclimax zijn, aldus The Plunger. Winstnemen op een deel met stop op het instapniveau kan nooit kwaad, zo laat hij weten.

Maar we houden de Club Med scherp in het vizier.

mib12nov10

ibex12nov10

aex12nov10

 

Michael Kraland is financier, oprichter van Inveztor en beheerder van de PolderPortefeuille. Disclaimer Kraland: long goud en zilver, euro exposure weggehedged naar andere valuta, geen positie in overige genoemde markten op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: