Zilver uitje

Dit artikel van Michael Kraland verscheen eerder vandaag op Alex.nl

Zilver is de bubble du jour en we zijn long zilver in de PolderPortefeuille. Nog tijd om bij te kopen? Er zijn genoeg argumenten voor te bedenken.
 

  • Sprott, de expert op edelmetaal, komt met een fysiek zilver fonds. Een fysiek goudfonds had hij al eerder opgezet. Sprott heeft $ 575 miljoen opgehaald. Kan de fysieke zilvermarkt dat aan, zonder ernstige prijsbewegingen? Shortsqueeze? Spring niet voor een rijdende Sprott. 
     
  • Zilver was enorm achtergebleven bij goud. 
     
  • Bovendien, iedereen weet dat de fysieke zilvermarkt gemanipuleerd wordt door JP Morgan en HSBC. Er loopt op dit moment een procedure tegen deze banken. Iedereen weet dat banken naar zijn en bovendien slecht. Dus is dit waar. 
     
  • En erger nog voor de sufferds die lui op de bank blijven hangen terwijl hun winstbeluste buren de zilverlingen van de straat oprapen, zilver heeft nog lang niet het niveau van 1980 bereikt en goud is daar allang boven. In 1980 raakte zilver de $ 41,50. Nu staat zilver op $ 27. Goud raakte de $ 873 en staat nu $ 1400. Allemaal niet gecorrigeerd voor inflatie natuurlijk.

Laten we eens kijken of we onszelf en elkaar voor sliertjes zilver ei op ons gezicht kunnen behoeden. Want één ding is zeker, zilver kan alleen maar omhoog. Je hoort het overal, ook op de tv en dan is het gewoon zo.

Contraire indicator
Niet dus. De meest belangrijke contraire indicator is niet Jaap van Duijn, zoals wel eens spottend beweerd wordt, noch Robeco, noch de experts van Nova. De belangrijkste contraire indicator is wanneer iedereen of bijna iedereen het er over eens is dat iets alleen nog maar omhoog kan gaan. Op het ogenblik is dat zo met goud en zilver.

En hoewel we bij Inveztor ook geen enkele concrete reden zien waarom beleggers niet zouden doorgaan met het kopen van dit spul, is het nu even oppassen geblazen. Het gaat te goed. Misschien tijd om wat chips van de tafel te halen, zonder al te veel kruimels achter te laten. Tijd voor een pull back. De uitspraak van deze laatste term stuit op minder problemen dan de term “baisse”, waarover meer hieronder. Gewoon “poel”, zoals wanneer je aan verderf denkt, en “bek”, zoals in grote bek.

Eigenlijk is beleggen heel eenvoudig. Alleen succesvolle speculatie is wat moeilijker en daarom zijn we nu met rode koontjes aan het schrijven en bent u aan het lezen.

Baise
Ten eerste gaan we kijken hoe de markt erbij ligt. Eenvoudig samengevat, die stijgt. Logisch, anders hebben ze het op de televisie niet over een bubbel maar over een baisse. Dat laatste woord moet u echt altijd met een sissende s uitspreken, zoals in “kersen”. Niet met een mooi Franse klinkende, zingende z-toon, zoals in mayonaise. Want dan klinkt het als “baise”. En dat is ook wel Frans, net zoals “baisse” maar het betekent heel iets anders, al is het effect vaak hetzelfde, zoals in “se faire baiser lors de la baisse.”

Je zult de Grote Goeroes die het over de onvermijdelijke “baise” van de aandelenmarkt hebben maar de kost moeten geven. De test is hoe ze “hausse” uitspreken. Niet als “hozen” in elk geval.  

slv10nov10

sil10nov10

Wat we hier zien is het koersverloop van zilver, in de SLV etf, en van zilvermijn aandelen, de SIL. Het volume in de SLV, de langstlopende van de twee, wijst op een klassieke parabolische kooppaniek. 

Zilver loopt parallel met goud en stijgt. Maar zilver was achtergebleven. Die achterstand is bijna ingehaald.

goudvszilver10nov10

Dus het volgende verband waar we naar kijken is de prijsrelatie tussen die twee en hoe dat nu allemaal loopt. We kunnen naar $ 31, denken we. Dat komt neer op een goud/zilver ratio van 45x. We staan nu net boven 50x. Maar als zilver omhoog gaat, is dat meestal omdat goud omhoog gaat. Onthou dus die ratio.

goudvszilver10nov10

Eén ding lijkt ons duidelijk in dit verband. Zilver gaat naar de $ 31 en dat is dan ook ons doel. Alleen, op dinsdagavond tikten we al niveaus boven de $ 29 aan. Is er dus nog een goede risk/reward in aankoop op huidige niveaus?

Op de korte termijn is er ongetwijfeld extra veel risico. Alleen als alles goed blijft gaan kan zo’n parabolische trend in stand blijven. Overigens, Thijs Klein Tank alias The Plunger kwam gisteren met de volgende momentum chart die op $ 30 als koersdoel wijst. Deze zilvergrafiek is een belangrijk kompas, al was het maar omdat andere zilver speculanten dit nauwgezet volgen en dezelfde weerstanden zien, zo liet Thijs weten.

zilvermomentum10nov10

De afgelopen dagen zien we zilver ook sterker stijgen dan zilveraandelen. Dat is raar, je zou het omgekeerde verwachten, tenzij het verhaal over een squeeze in de fysieke zilvermarkt waar is. Dan kan er nog wat vuurwerk komen.
 
Regen
Goed, dinsdagavond viel er dus voor het eerst sinds dagen een druppeltje regen op de zilvermarkt. De dollar sterkte nog verder aan, de aandelenmarkt verzwakte en speculanten bouwden bliksemsnel hun edelmetaal posities af. Zilver had net de hoogste koers in dertig jaar neergezet op $ 29,34 en viel meteen terug naar $ 26,50. Dat was even schrikken. Zwakke handen lieten meteen hun dozen zilver vallen en ambulances reden af en aan vanwege de verbrijzelde voeten.

Voorlopig rekenen we niet op een eind van de stijging. Maar we handelen niet op hoop, we handelen op probabiliteit. En na zo’n enorme hausse is het oppassen geblazen. We zagen gisteren de koersen al wat afkomen. Maar na een low rond $ 26,50 noteert zilver op moment van schrijven alweer $ 27,80. Toch sterk na zo’n daling die normaalgesproken een top betekent. Ons eerste doel blijft $31. 

Het is ook nooit eenvoudig. Of juist wel.

Michael Kraland

Nog geen Kapitalist? Klik hier om uzelf direct op de verzendlijst te plaatsen!

Michael Kraland is financier, oprichter van Inveztor en beheerder van de PolderPortefeuille. Disclaimer Kraland: long goud, zilver en bullishe callspreads SLV op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: